Έχω ζήσει στα περισσότερα μέρη της γης, οι εποχές και οι αιώνες μού είναι οικείοι. Έχω κάνει σεξ με τον Κέρουακ βυθισμένη στο αλκοόλ και την μαριχουάνα και το πρωί ξύπνησα αγναντεύοντας σημύδες στο Μπιγκ Σερ. Την επόμενη στιγμή θυμάμαι τον εαυτό μου να δυσανασχετεί από το σφίξιμο του κορσέ, καθώς πίνω τσάι με τον Σταυρόγκιν και την απίστευτη μάνα του Βαρβάρα Πέτροβνα. Τα μάτια του άλλαζαν χρώμα όταν ήτανε μαζί της. Ορκίζομαι. Έχω φορέσει εκείνο το κόκκινο μεταξωτό φόρεμα με τα λουλούδια που είχε αγοράσει ο Πωλ Ελυάρ για την Γκαλά, αφού είχε φύγει. Ακόμη θυμάμαι πόσο έτρεμε το χέρι του όταν της έγραφε για να την ενημερώσει για την αποστολή του. Η προδοσία ήταν βλέπετε, φρέσκια ακόμη. Έχω προσπαθήσει να καταλάβω γιατί δεν μπορώ να βγάλω από πάνω μου, τα μαύρα παπούτσια που μου χάρισε, μέχρι να αντιληφθώ πόσο ανούσιο είναι να αντιστέκεσαι σ’ έναν έρωτα υπόγειο και μεταφυσικό, στον οποίο έχεις αφιερωθεί σχεδόν ερήμην σου. Θυμάμαι ακόμη την κολλώδη υγρασία και την ιδιότυπη λαγνεία που αισθανόσουν στην Ινδοκίνα λίγο πριν εμφανιστεί «εκείνος», που έμελλε να σε συστήσει στην ηδονή. Τις οδύνες προσπαθώ να τις απωθώ, αν και όταν σφίγγουν τα πράγματα πάντα θυμάμαι τα φλογισμένα μεσημέρια στη Σαχάρα, τότε που το μόνο που προσπαθούσες να κάνεις ήταν να μειώνεις την αναπνοή για να μην περάσει η φλόγα στα πνευμόνια. Κι ύστερα για να δροσιστώ, βρίσκομαι ‘κει, βρέχοντας τα πόδια στο νερό, στη Σαλαμίνα, κι ακούω τον Άγγελο να μου ψιθυρίζει: Άννα, η ζωή μου έχει κριθεί. Να ξέρω μόνο πως τη θέλεις, πως μπορεί να μπει ποτιστική κι ακοίμητη στο περιβόλι της ψυχής Σου!..

Έχω περπατήσει αγκαζέ με τόσους ήρωες κι έχω αγαπήσει και κάποιους αθέατους που εξοστρακίστηκαν στο περιθώριο, έμειναν στο ράφι κυριολεκτικά, όχι αναγκαία γιατί δεν είχαν κάτι να πουν, αλλά να, έτσι είναι η ζωή, κάποιους δεν τους καλούνε στη γιορτή. Αυτούς θέλω να σας συστήσω.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η Σοφία Σούπαρη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Στην εφηβεία την γήτεψαν οι λέξεις, ακόμη ψάχνει στα βιβλία να βρει το ξόρκι της απελευθέρωσης. Εκδίδει παιδικά βιβλία με τις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός και ποίηση με τις χειρονομιακές εκδόσεις Υποκείμενο.