Όταν το Δεκέμβρη του 1999 κυκλοφορεί το cd «2.000 μ.Χ.», έρχεται στο φως ένα ακόμα διαμάντι του Μάνου Χατζιδάκι, το «Κύριε», σε ποίηση Βαγγέλη Ροζακέα, από το μακρυνό 1979. Το βιβλιαράκι γράφει για το track 13: «Μια προσευχή. Πιθανόν προοριζόταν για ένα κύκλο τραγουδιών που δεν πραγματοποιήθηκε, με τον τίτλο: Εις μνήμην Διονυσίου Κόμητος Σολωμού». Παίζει πιάνο και τραγουδάει κατανυκτικά ο ίδιος ο Χατζιδάκις. Όμως ποιος είναι αυτός ο ποιητής Βαγγέλης Ροζακέας;

Δυστυχώς, πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τη ζωή και το έργο του. Αν και δε βρίσκεται εν ζωή, δεν υπάρχει κάπου καταγεγραμμένη η ημερομηνία και η αιτία θανάτου του.

Στην ανθολογία «Δεύτερη Μεταπολεμική Ποιητική Γενιά» του Ανέστη Ευαγγέλου, με εισαγωγή του Γιώργου Αράγη (Παρατηρητής 1994, Gutenberg 2017), αναφέρεται ότι ο Βαγγέλης Ροζακέας γεννήθηκε το 1938 στην Καλαμάτα και εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1962 με την ποιητική συλλογή «Ο μυστικός δείπνος των πουλιών» (εκδ. Δίφρος), ενώ το 1979 εξέδωσε το έργο «Ο Ορφέας στον Άδη». Το 1983 εξέδωσε άλλο ένα ποιητικό έργο, «Το κυνήγι. Πολυτεχνείου Επιτάφιος, 1973 – 1983», χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Σπύρος Πρίφτης, το οποίο τυχαίνει να είναι το πραγματικό όνομα του ιστορικού αναρχικού Άγι Στίνα, κάτι το οποίο μεγεθύνει το μυστήριο!

Αντίτυπα των βιβλίων αυτών εντοπίστηκαν στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη της Βουλής. Στο αναγνωστήριό της, ξεφυλλίζοντας το «Μυστικό δείπνο των πουλιών» με μια κάποια ταραχή, φτάνεις στο ποίημα με τίτλο «Αναφορά στον ουρανό». Διαβάζεις τους πρώτους στίχους. Αυτό είναι! Ο Χατζιδάκις μελοποίησε μια εκλογή από το δισέλιδο αυτό ποίημα.

Απ` τις σελίδες αυτές λοιπόν ξεκινούν όλα. Ο Χατζιδάκις συνθέτει το τραγούδι το 1979, είκοσι χρόνια μετά κυκλοφορεί σε cd, μα η περιπέτειά του συνεχίζεται. Το 2007 η Σαβίνα Γιαννάτου το ερμηνεύει και το συμπεριλαμβάνει στο cd της «Μουσική δωματίων», ενώ η Χάρις Αλεξίου τη διετία 2013 – 2014 το ερμηνεύει σε συναυλίες της συνοδεία της έθνικ – τζαζ μπάντας Nouveau Sextet!

Ανάμεσα από αυτές τις δύο γοητευτικές επανεκτελέσεις του, το «Κύριε» κάνει κι ένα πέρασμα από τον κινηματογράφο. Το 2009 προβάλλεται η ταινία «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά. Το σπάνιο αυτό τραγούδι των Χατζιδάκι – Ροζακέα διαπερνά όλη την ταινία: ακούγεται έξι φορές από τους ηθοποιούς και μία φορά, στους τίτλους τέλους, με τη φωνή του Χατζιδάκι, όπως στο «2.000 μ.Χ.».

Και η προσευχή συνεχίζεται.