Βόλτα στη Hangzhou, πόλη δίπλα στη Σαγκάη, μια ώρα με το τρένο. 美丽杭州, δηλαδή όμορφη Hangzhou, μες στις πρασινάδες και τα νερά. Ένα παλιό κινέζικο γνωμικό λέει ότι πάνω είναι ο παράδεισος και κάτω η Hangzhou και η Suzhou, έτερη πόλη φημισμένη για τους κήπους και τα κανάλια της. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Επισκέπτομαι συχνά τη Hangzhou, έχει μια τεράστια λίμνη στο κέντρο και τη Γυναίκα Λευκό Φίδι να τη φυλάει, όπως λέει ο μύθος. Αυτή τη φορά όμως πήγα στον Ναό του Μοναχού που δάμασε την Τίγρη. Ο θρύλος λέει ότι στους λόφους γύρω από την πόλη, γύρω στο 900 μ. Χ., ζούσε μία τίγρη, φόβος και τρόμος των κατοίκων. Μέχρι που ο μοναχός Zhifeng κατάφερε να την εξημερώσει. Έκανε έρανο, μάζευε χρήματα και αγόραζε κρέας για να την ταΐζει. Μέρα τη μέρα κατάφερε να την ηρεμήσει, και μάλιστα στο τέλος λένε ότι πηγαινοερχόταν καβάλα στην πλάτη της. Κι όλα αυτά συνέβησαν στον ναό Li An στα Εννέα Ρυάκια.

Ο ναός ήταν κυριολεκτικά βουτηγμένος στο πράσινο, χτισμένος σε σημείο που περνούσαν εννέα ποταμάκια. Δεν τον έβλεπες από τον δρόμο, έπρεπε να ανέβεις αρκετά σκαλιά για να φτάσεις στο σημείο που ήταν χτισμένος. Όπως ανέβαινα, σκεφτόμουν αλλοτινές εποχές, με shifu (δασκάλους) και μαθητές πολεμικών τεχνών να κάνουν εξάσκηση πάνω στον λόφο. Το τοπίο σε προδιέθετε για ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι πολλοί ναοί δεν χτίστηκαν τυχαία στα συγκεκριμένα μέρη. Υπάρχει ένα είδος ενέργειας που αισθάνεσαι από το ίδιο το μέρος, σαν να το βγάζει ο ίδιος ο τόπος για να αισθανθείς μια άλλη διάσταση. Ειδικά στην Κίνα για αιώνες λαμβανόταν υπόψη το fengshui, δηλαδή ο αέρας και το νερό. Για να χτιστεί ένας ναός, ένας τάφος, έπρεπε η περιοχή να είναι πέρασμα για αυτά τα δύο και τίποτα να μην εμποδίζει τη ροή τους. Έτσι, ο ναός του Μοναχού που δάμασε την Τίγρη χτίστηκε ανάμεσα σε δύο λόφους, στο σημείο που διασταυρώνονταν εννέα ρυάκια. Ίσως ακόμα τα βράδια ο μοναχός Zhifeng να καβαλά την τίγρη και να τριγυρνά στα δάση της West Lake, όπως είναι το όνομα της λίμνης, να συναντά τη Γυναίκα Λευκό Φίδι και να αγναντεύουν μαζί τα φώτα της παγόδας Leifeng, όπως καθρεφτίζονται στα νερά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Φύσει και θέσει περίεργη, εξερευνώ και ανακαλύπτω, δημιουργώ ενίοτε, προς το παρόν στην Κίνα.