Η Chang’e πέταξε στο φεγγάρι

Την δέκατη πέμπτη μέρα του όγδοου μήνα του σεληνιακού έτους, οι Κινέζοι γιορτάζουν το 中秋节,τη γιορτή του Φεγγαριού ή αλλιώς των Μέσων του Φθινοπώρου. Τυπικά είναι μία από τις πανσελήνους του φθινοπώρου και γιορτάζεται με φεγγαρόπιτες, σταφύλια και κάτι άλλα γεμιστά πιτάκια που πολύ φοβάμαι ότι τα έχω δοκιμάσει και δεν μου άρεσαν καθόλου. Είναι κατά βάση αγροτική γιορτή και η έναρξή της τοποθετείται κατά τη δυναστεία Shang, 3000 χρόνια πίσω.

Η γιορτή αυτή, αν και έχει πολύ παλιά ιστορία, έγινε διάσημη κατά τη δυναστεία των Ταγκ (618-907 μ. Χ.). Ένας από τους μύθους που συνδέεται με αυτή είναι αυτός της θεάς του Φεγγαριού και της Αθανασίας, Chang’e.

Λέει, λοιπόν, μια εκδοχή του μύθου ότι ο άντρας της Chang’e τής έδωσε να φυλάξει ένα ελιξίριο και τη συμβούλευσε να μην το πειράξει. Περίεργη γυναίκα, όμως, η Chang’e, το μύρισε. Και άρχισε να ελαφραίνει, να πετάει, μέχρι που έφτασε πολύ ψηλά στον ουρανό και μάλιστα, στο φεγγάρι! Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τη συνέχεια της ιστορίας. Μία από αυτές λέει ότι αυτή τη νύχτα, που έχει πανσέληνο πάντα, ο άντρας της Chang’e, στενοχωρημένος που την έχασε, έχει μια ευκαιρία να την επισκεφτεί. Μία άλλη, ότι το βράδυ αυτό την είδε στον ύπνο του ένας αυτοκράτορας των Ταγκ και μαγεύτηκε από την ομορφιά, τον χορό και το τραγούδι της. Όταν ξύπνησε, έγραψε ένα τραγούδι βασισμένο στο όνειρο, το οποίο έκτοτε έγινε πολύ διάσημο. Έτσι, κάθε χρόνο, στις δεκαπέντε του όγδοου μήνα καθόταν στο παλάτι του και έβλεπε το φεγγάρι, ως ένα είδος φόρου τιμής προς την Chang’e που τον ενέπνευσε.

Στη σύγχρονη εποχή, η γιορτή αυτή σημαίνει την ενότητα της οικογένειας, ειδικά για τα μέλη που ζουν μακριά. Μια τέτοια μέρα, λοιπόν, έφτασα στην Κίνα. Και στο αεροδρόμιο με υποδέχτηκε ένα κορίτσι που μου πρόσφερε φεγγαρόπιτες, σταφύλια και μάτια του δράκου.

ΥΓ. Φέτος η γιορτή πέφτει στις 4 Οκτωβρίου. Οι φεγγαρόπιτες είναι μικρά κέικ με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Τα μάτια του δράκου είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο, πολύ γλυκό. Μοιάζει με σταφύλι μέσα σε μαλακιά, καφέ φλούδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Φύσει και θέσει περίεργη, εξερευνώ και ανακαλύπτω, δημιουργώ ενίοτε, προς το παρόν στην Κίνα.