25.04.24

90 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Το φρέσκο αποτύπωμά του στο νέο αιώνα

Οργάνωση μνήμης: Χαρίλαος Τρουβάς

Εικαστική επιμέλεια: γιώργος δομιανός
Φωτογραφίες συνεντεύξεων: Βικτώρια Αλεξ

90 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Ιωάννου (20 – 11 – 1927). Και σχεδόν 33 από το θάνατό του. Έχει θέση το έργο του στον 21ο αιώνα;
Η δραματοποίηση κειμένων του και το θεατρικό τους ανέβασμα τα τελευταία χρόνια, η μελοποίηση στίχων και ποιημάτων του αλλά και τα μελετήματα για το έργο του που εμφανίζονται συχνά πυκνά στη βιβλιαγορά, κάτι δείχνουν.
Κι ακόμα, τέσσερα μόλις χρόνια πριν, έγινε γνωστό πώς συνδέεται το γεγονός του θανάτου του με τη γένεση ενός από τα πιο εμβληματικά ποιητικά κείμενα που εκδόθηκαν στον αιώνα μας.
Στο αφιερωμένο σ` αυτόν post mortem λοιπόν, δε θα του τελέσουμε μνημόσυνο. Θα δοκιμάσουμε να φωτίσουμε το φρέσκο αποτύπωμά του στο νέο αιώνα.
Ο Ιωάννου, ως γνωστόν, ήταν φίλος της τεχνολογίας και αγαπούσε τα νέα μέσα. Παρακολουθούσε τηλεόραση και έγραφε σε βίντεο εκπομπές που ήθελε να ξαναδεί – δεν πρόλαβε βέβαια να ζήσει τη χυδαιότητα της ιδιωτικής. Eίχε πολύ καλή σχέση με τα τότε μέσα: εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση. Χαιρόταν να δημοσιεύει κείμενά του, να συνεργάζεται, να δίνει συνεντεύξεις. Ως άνθρωπος σύγχρονος, ως άνθρωπος δηλαδή που ζει (σ)τον καιρό του, σίγουρα θα ενθουσιαζόταν με τις δυνατότητες επικοινωνίας που παρέχει το διαδίκτυο. Γι` αυτό θα καμάρωνε που το γιόρτασμα αυτό τού γίνεται σε ηλεκτρονικό και όχι σε έντυπο περιοδικό.

ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σημειώσεις από μία συζήτηση με το Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Ιωάννου μέσα από τη ματιά και τα λόγια του Γιάννη Σκουρλέτη


Ο Βασίλης Νούλας εξηγεί γιατί και πώς ανέβασε Ιωάννου

ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Κέντρο Διερχομένων»: επανεκτελέσεις και παραλειπόμενα


Πεζά, ποιήματα και στίχοι του Ιωάννου – με μουσική

ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ
ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ

Όλα τα μελετήματα για το έργο του, που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια


Πέντε μελετητές του γράφουν στο ΑΣΣΟΔΥΟ

ΗΜΕΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
ΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΑ

«Η Μεγάλη Άρκτος» από το περιοδικό «Θέατρο»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ