Οι23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν πριν λίγες ώρες στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας γεμάτοι χαμόγελα, φλας αλλά κυρίως αγωνιστικές φιλοδοξίες καθότι, μεταξύ άλλων, τα χρυσά μετάλλια που θα δοθούν ξεπερνούν για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων τα 100 (103 αγωνίσματα μεταλλίων προς μεγιστοποίηση των κερδών). Γενικά, τίποτα δεν προδιαθέτει τον ανυποψίαστο θεατή πως για να φτάσουμε ως εδώ χρειάστηκε να καταστραφεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο ιερά δάση της Νότιας Κορέας στο όρος Gariwang.

 

Το αρχαίο όρος Gariwang πριν την αποδάσωσή του.

 

Τι κι αν το συγκεκριμένο όρος είχε χαρακτηριστεί ως ένα εθνικό προστατευόμενο δάσος; Η πράξη αυτή ανακλήθηκε άρον άρον το 2013 για να προχωρήσουν τα ολυμπιακά έργα. Έτσι λοιπόν, ξεριζώθηκαν χιλιάδες δέντρα, μεταξύ των οποίων και κάποια σπάνια είδη, προκειμένου να φτιαχτεί χιονοδρομική πίστα αλπικού σκι και διάφορες εγκαταστάσεις που θα χρησιμεύσουν μόνο για λίγες μέρες.

Μάταιες οι προσπάθειες να εισακουστούν οι λιγοστές αντιτιθέμενες φωνές ανά τον κόσμο. Και πώς να εισακουστούν από τα κεντρικά ΜΜΕ όταν έχουν απέναντί τους την Διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή, την Διεθνή ομοσπονδία σκι, την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας; Μια συλλογή υπογραφών παρόλο που ξεπέρασε το 1.000.000 δεν κατάφερε πολλά πράγματα, ενώ ένα hastag στο τουίτερ που τρέχει αυτές τις μέρες με τον όνομα #dontmentiontheforest δεν βρίσκει αντίκρυσμα. Κι όμως η αποδάσωση αυτή χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις ως ένα πρωτοφανές και ανεπανόρθωτο εγκληματικό γεγονός.

 

Επιτόπια έρευνα υπευθύνων για την προστασία του περιβάλλοντος
χρησιμοποιώντας GPS για την επισήμανση σπάνιων δέντρων στο όρος Gariwang.

 

Επισήμως η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει δεντροφύτευση μετά το πέρας των αγώνων, ώστε να αποκαταστήσει την φυσική ισορροπία του βουνού. Το ενδεχόμενο αυτό σχολιάζεται ως απίθανο από τους ακτιβιστές. Άλλωστε, σημειώνουν, η βλάβη είναι μη «αποκαταστάσιμη», η ρευστή ισορροπία που προέκυψε μέσα στα χρόνια δεν μπορεί να επανασυσταθεί με τεχνητό τρόπο. Αρχαίες σημύδες, γιγαντιαίες βελανιδιές και τόσα σπάνια δέντρα δεν μπορούν να επαναφυτευτούν, ενώ οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του εδάφους και τη δημιουργία χιονιού θα αφήσουν την περιοχή μόνιμα σημαδεμένη.

Άλλωστε δεν είναι μόνο τα δέντρα, σημειώνουν οι ειδικοί. Το παρθένο δάσος φιλοξενούσε προστατευόμενα είδη ζώων καθώς και απειλούμενα είδη φυτών και πτηνών και εθεωρείτο ως μία Κιβωτός δασικών φυτών. “Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι βλέπουμε την άσκοπη καταστροφή ενός ανεπανάληπτου βουνού”, ανέφερε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Δασικού Οργανισμού. Κι είναι διπλά λυπηρό αν συνυπολογίσει κανείς πως η Νότια Κορέα έχει υποστεί μαζική αποδάσωση το 20ο αιώνα και το δάσος του Gariwang ήταν από τα ελάχιστα που είχαν γλιτώσει.
.

Ένα σπάνιο είδος νοτιοκορεάτικου πουρναριού, σαν αυτό της φωτογραφίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναγεννηθεί (Φώτο: Corbis).

 

Εκτός των άλλων, η θανάτωση του βουνού δεν εξαντλείται στις περιβαλλοντικές συνέπειες καθώς αφορά την κουλτούρα ενός ολόκληρου λαού. Στο βάθος του, η αποτρόπαια πράξη έχει έναν αντίκτυπο πολιτισμικό. Για παράδειγμα, τον 15ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της κομφουκιανής δυναστείας Chosun, είχε χαρακτηριστεί «βασιλικό απαγορευμένο βουνό» ενώ μερικά από τα εδάφη χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια του διάσημου βοτάνου ginseng αποκλειστικά για τον βασιλιά. Το τζίνσενγκ καλλιεργήθηκε ως φάρμακο για τον βασιλιά για να εξασφαλίσει τη μακροζωία του ενώ μέχρι και τις μέρες μας διάφοροι μικροκαλλιεργητές τζίνσενγκ εξαρτώνται από το συγκεκριμένο βουνό. Θα λέγαμε, λοιπόν, πως η Νότια Κορέα θυσίασε ένα κομμάτι της ιστορία της. Ένα μερίδιο από την μυθολογία της. Το μόνο που μένει να μάθουμε; Αν το Ολυμπιακό «Πνεύμα» των 23ων Χειμερινών Αγώνων θα αποδειχθεί στοιχειωμένο.

.

Μια μοναδική υβριδική σημύδα στο όρος Gariwang.

 

 

Με πληροφορίες από Gamesmonitor, Guardian,  Planetdrum

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πλατφόρμα μάχης για την επανοικειοποίηση του ρεμβασμού.