Σημαντική είναι η παρουσία του Ανδρέα Αγγελάκη στο τραγούδι. Εκτός από το Δήμο Μούτση, που μελοποίησε τέσσερα ποιήματά του, και τον Γιώργο Κουρουπό και το Σταμάτη Κραουνάκη, που μελοποίησαν τις μεταφράσεις του στο Λόρκα, σ` όλες τις άλλες περιπτώσεις ο Αγγελάκης έγραψε στίχους με την προοπτική να μελοποιηθούν και να τραγουδηθούν

Η πρώτη εμφάνιση του Αγγελάκη στη δισκογραφία πρέπει να είναι το 1965 με το έργο «Ελένη – ένα τραγούδι από την Ιλιάδα». Η μουσική είναι του Κουρουπού, ακούγονται οι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης, Ελένη Χατζηαργύρη και Δημήτρης Μαλαβέτας και τραγουδούν η Σούλα Μπιρμπίλη, ο Γιώργος Μούτσιος, ο Βασίλης Σιγαλός και χορωδία.

 

Σε ένα δίσκο του 1988 με έργα Γιώργου Κουρουπού και Αργύρη Κουνάδη, ο πρώτος μελοποιεί Λόρκα σε μετάφραση Αγγελάκη και τραγουδάει ο Σπύρος Σακκάς (έργο του 1982).

 

 

Άλλη μεγάλη συνεργασία του Αγγελάκη ήταν αυτή με το Σπύρο (Βλασσόπουλο) και τη Λήδα (Χαλκιαδάκη). Με ροκ – χίπικη διάθεση, ο Σπύρος και η Λήδα ηχογραφούν δύο δίσκους: τον «Ηλεκτρικό Αποσπερίτη» και το «Χαμένο τίποτα δεν πάει». Αργότερα κυκλοφόρησε ένας δίσκος με επιλογές από τους δύο πρώτους, και σε πρώτη κυκλοφορία τον θρυλικό αντιχουντικό «Μαυραγορίτη» και το «Έλα να δεις τον τόπο μου», με το οποίο είχαν πάρει μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης του 1974.

 

Με το Σπύρο Βλασσόπουλο ο Ανδρέας Αγγελάκης συνεχίζει τη συνεργασία του και το 1976 προκύπτει η «Επικίνδυνη Ισορροπία» με το Βλάση Μπονάτσο!

 

 

 

Ας αναγνωρισθεί τουλάχιστον εδώ στο στιχουργό Ανδρέα Αγγελάκη η πατρότητα των στίχων – σλόγκαν «Ένα κι ένα κάνουν δύο» και «Χαμένο τίποτα δεν πάει», που και τα δύο (το δεύτερο αντεστραμμένο, ως «Τίποτα δεν πάει χαμένο») τα έκανε μεγάλα σουξέ λίγα χρόνια αργότερα ο Μανώλης Ρασούλης, σε μουσική Νίκου Παπάζογλου και Μάνου Λοΐζου αντίστοιχα.

 

Ο Δήμος Μούτσης μελοποίησε τέσσερα ποιήματα του Αγγελάκη, που τα τραγούδησε ο Γιώργος Μούτσιος. Οι για πολλά χρόνια ανέκδοτες ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν σε ένα συλλεκτικό cd του Μούτσιου το 2000.

 

«Η σύνθεση των τραγουδιών αυτού του κύκλου, Του έρωτα και της Ερημιάς, πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 1966 – 1969. Δηλαδή σε λίγους μήνες συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τότε. Η δισκογραφική τους έκδοση σήμερα, επιτέλους, ικανοποιεί μια παλιά επιθυμία όχι μόνο δική μου, αλλά και αρκετών συναδέλφων καθώς και άλλων φίλων και ανθρώπων της μουσικής που, κατά καιρούς ακούγοντάς τα, τ’ αγάπησαν.» Έτσι ξεκινάει το σημείωμά του ο συνθέτης και ιστορικός του ελληνικού τραγουδιού Κώστας Μυλωνάς στον πιο πάνω δίσκο του, που βγήκε από τον «Καθρέφτη» το 2015. Εδώ συναντάμε δύο τραγούδια του Αγγελάκη: το «Άνοιξέ μου πούλια» με τη Ράνια Κυριαζή – Μυλωνά και το «Άσε Θανάση το τουφέκι» με το Μανώλη Χατζημανώλη.

Τέλος, εδώ ακούμε κάποια σκόρπια στη δισκογραφία τραγούδια σε στίχους Αγγελάκη.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσουν σε cd τα τραγούδια της παράστασης Duende του Σταμάτη Κραουνάκη. Πρόκειται για μελοποίηση ποιημάτων του Λόρκα σε μετάφραση του Ανδρέα Αγγελάκη.Τα τραγούδια αυτά ακούστηκαν για πρώτη φορά φέτος στην παράσταση στο Θέατρο Τέχνης. Η παράσταση θα επαναληφθεί από 24 Απριλίου μέχρι τέλος Μαΐου.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: