Γράμμα από την Αμερική για τον Mr Charilaos Trouvas

Μια μελανή σελίδα στην προσωπική μου ιστορία


Μπορεί τ` αγγλικά μου τώρα να είναι χειρότερα κι από τουριστικά, μα έχω κάνει φιλότιμες προσπάθειες να μάθω αυτή τη γλώσσα, κι ας μη μου πάει καθόλου – ούτε καν ηχητικά. Στην πρώτη Λυκείου μάλιστα μπόρεσα και πήρα το ξακουσμένο λόουερ. Το` χα δει πολύ σοβαρά τότε. Όλος ο κόσμος το `παιρνε, έτρεξα να το πάρω κι εγώ. Από ζήλεια περισσότερο, όχι πως μ` άρεσε ή το `θελα.

Ήταν 1993, ίντερνετ δεν είχαμε ακόμα, ούτε διεθνής Τύπος έφτανε στο χωριό, γράφτηκα κι εγώ  συνδρομητής στο Newsweek, να διαβάζω άρθρα στα αγγλικά και να εξασκούμαι. Εξάλλου καλό θα μου` κανε γιατί εγώ τότε ακόμα νόμιζα πως θα γινόμουνα δημοσιογράφος.

 Έφτανε λοιπόν κάθε Πέμπτη στο χωριό ένας φάκελος για τον Mr Charilaos Trouvas. Τα πρώτα τεύχη μπορώ να πω πως τα ξεκοκάλιζα. Εξάλλου μ` άρεσε να αναφέρω μια είδηση και να λέω «το διάβασα στο Newsweek» – οι συνομήλικοί μου ούτε Ελευθεροτυπία δε διάβαζαν. Αλλά σύντομα κόπασε ο ενθουσιασμός. Έφτανε το τεύχος κι εγώ απλά το ξεφύλλιζα και κοιτούσα τις εικόνες.

Ώσπου μια μέρα πέφτει το μάτι μου σε έναν πολύ γνώριμο χάρτη. Ήταν η Ελλάδα! Χάρηκα εγώ, να διαβάσω από πρώτο χέρι τι λέει το ξένο περιοδικό για μας τους Έλληνες. Αλλά το άρθρο δεν έλεγε μόνο για την Ελλάδα. Έλεγε για την κατάσταση στα Βαλκάνια γενικότερα. Κι εκεί που κάνει λόγο για τη μία χώρα μετά την άλλη, λέει και για τη Macedonia. Κοιτάζω στη διπλανή σελίδα το χάρτη, κι εκεί τα ίδια: Macedonia.

Ε όχι, δε θα τ` αφήσω να περάσει έτσι. Τόση προπαγάνδα έχω φάει στη μάπα, από το σχολείο, από την τηλεόραση, από τη μικροκοινωνία. Το κεφάλι μου, γεμάτο σκατά, κοντεύει να σκάσει – και να σπάσει. Θα τους στείλω γράμμα.

Την ώρα που το `γραφα πρέπει να `νιωθα τουλάχιστον εθνικός ήρωας. Όχι, δεν είχε εθνικές κορώνες. Γενικώς από μικρός δεν έβλεπα με καλό μάτι το έθνος, αλλά στην εφηβεία μπορεί να σου συμβεί το οτιδήποτε. Μπορεί να σε παρασύρει ο όχλος ακόμα και εναντίον σου. Και, μην ξεχνάμε, τω καιρώ εκείνω η ιδιωτική τηλεόραση είχε τεράστια δύναμη στις μάζες. Κάθε μέρα άκουγες και διάβαζες για το «σφετερισμό της ελληνικότητας της Μακεδονίας».

Κάθομαι λοιπόν και γράφω στο περιοδικό και τους υποδεικνύω ότι εφόσον ο Ο.Η.Ε. έχει αναγνωρίσει αυτή τη χώρα ως Former Yugoslavian Republic of Macedonia (FYROM), εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να την ονομάζετε σκέτο Macedonia. Αυθαιρετείτε!

Λίγες μέρες αργότερα φτάνουν δυο φακελάκια από την Αμερική. Το ένα έχει το νέο τεύχος του Newsweek και το άλλο την απαντητική επιστολή. Την έχω ακόμα φυλαγμένη στο μαύρο φάκελο της εφηβείας μου – πρώιμα λογοτεχνικά σχεδιάσματα και πολύ σκοτάδι. Τη βγάζω, ίσως για πρώτη φορά από τότε, και την αντιγράφω:

17th May 1993

Mr Charilaos Trouvas
Vlohos
43200 Karditsa
GREECE

Dear Mr Trouvas

Thank you for your recent letter regarding our article titled “Six Centuries of Tears”.

I have forwarded your comments to our Editorial Office in New York for their attention, and I would like to express our apologies for any disappointment caused due to the wordings in the article.

Mr Trouvas, your comments have been appreciated and are always welcome, as Newsweek is always aiming to improve its quality and content.

Yours sincerely

Τι να πεις;