Ἦλθες, Μάρτιε, ἦλθες, λοιπὸν,

Κ’ ἐπρασίνισαν πάλιν οἱ κάμποι,
Καὶ τὸ βλέμμα τοῦ Ἔαρος λάμπει,
λάμπ’ εἰς ὅλην τὴν γῆν χαρωπόν.

Ποῦ νὰ στρέψω τὸ βλέμμα μου, ποῦ,
Καὶ τερπναὶ νὰ μὴν ἦναι εἰκόνες;
Ἀλλὰ παύω καὶ σεῖς ἀηδόνες
Κελαδεῖτε αὐτὰς τοῦ λοιποῦ.

Ἦλθες, Μάρτιε, κ’ ἦλθαν μαζῆ
Αὖραι, ῥόδα, φωναὶ ἀηδόνος,
Κ’ ἡ ταφεῖσα εἰς πλάκα χιόνος
Φύσις θάλλει ἐκ νέου καὶ ζῇ. 

.

Καλωσορίζουμε τον Μάρτη του 2019 με τρεις στροφές από ένα ποίημα που γράφτηκε για να προϋπαντήσει τον Μάρτη του 1843. Ο ποιητής του ονομάζεται Ιωάννης Καρασούτσας. Ούτε απεικόνισή του έχει διασωθεί, ούτε γνωρίζουμε πολλά για τη ζωή του. Γεννήθηκε το 1822 στη Σμύρνη από φτωχή οικογένεια, έναν αιώνα ακριβώς πριν τη μικρασιατική καταστροφή. Συνομήλικος σχεδόν με τη νεοελληνική ιστορία. Σύντομα μετανάστης στη Σύρο. Και έπειτα δάσκαλος γαλλικών. Μεταφραστής. Ποιητής. Επισήμως όλα αυτά. Ανεπίσημα τώρα: απολυμένος από τη δημόσια εκπαίδευση «λόγω μακράς νόσου», βασανισμένος από τα δεινά της μοίρας, πένητας, απάτορας και ψυχικά πάσχοντας. Οι πρωταγωνίστριες πόλεις της ζωής του: Σμύρνη, Ερμούπολη, Ναύπλιο, Χαλκίδα και φυσικά ο Πειραιάς και η Αθήνα για τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του. Ρίχτηκε από ύψος στο κενό τον Μάρτιο του 1873, 51 ετών, στο Μαρούσι όπου είχε αποτραβηχτεί κι έσβηνε. Αιτία; άγνωστη. Μια μεγάλη εφημερίδα των Αθηνών μνημόνευσε τον θάνατό του ως εξής: «Χτες απέθανε Καρασούτσας τις». Δηλαδή «Χτες πέθανε κάποιος Καρασούτσας».

Αυτός είναι ο ποιητής μας μέσα σε έντεκα γραμμές, οι οποίες μόνο φευγαλέα σε προϊδεάζουν για την συμβολή του στην εξέλιξη των νεοελληνικών γραμμάτων. Για μία ουσιαστική γνωριμία μαζί του, το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μελετώντας το σύνολο του έργου του, και ύστερα από μία εξαντλητική έρευνα στις πρωτογενείς πηγές της εποχής, εκπόνησε μια μονογραφία.

Η υπέρμετρη αντιδημοφιλία του ποιητή δεν επιτρέπει την υλική έκδοσή της. Οπότε το βιβλίο διαμοιράζεται σε μορφή e-book και απευθύνεται όχι μόνο στους λάτρεις της ποίησης τού 19ου αιώνα αλλά στο σύνολο των ανθρώπων που επιθυμούν τον εντοπισμό μιας ποιητικής ουσίας αρκετά έξω από τις αισθητικές αναζητήσεις του καιρού.

 

Για να λάβετε το ηλεκτρονικό βιβλίο καταθέτετε το μέηλ σας στο 
contact@academia-romantica.edu.gr

.


Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Σαμσών Ρακάς γεννήθηκε το 1981 και ζει στην περιπλανώμενη Αθήνα (http://academia-romantica.edu.gr/). Ο «Ούτις» (εκδ. Υποκείμενο) είναι ο προσωπικός του Θεός.