«Τα Σκίτσα του Συρμού» στο ΣΠ12Ι

Έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Καννά [8-12 Οκτωβρίου 2019]

Τι μένει από τις καθημερινές μας μετακινήσεις με το μετρό και τον ηλεκτρικό; Ο Δημήτρης Καννάς ιχνηλατεί τον επιβάτη. Οι άγνωστες και σιωπηλές φιγούρες που συναντάμε για μερικές στάσεις μέσα στο βαγόνι αποτυπώνονται στο χαρτί του. Πίσω από το τυχαίο και φευγαλέο αχνοφέγγει μια συνθήκη μονιμότερη πάνω στην οποία ο Καννάς «φιλοσοφεί» με εικόνες αντί λέξεων. Το φόντο του πολιτισμού μοιάζει να τρέχει με ρυθμούς που μας διαφεύγουν. Τι μένει σταθερό στον άνθρωπο από εποχή σε εποχή; Τι δείχνει αυτό το «πολιτικό» σώμα ή τι συναισθήματα εκφράζει και προκαλεί; Όλοι είμαστε φτιαγμένοι από τον ίδιο «πηλό». Αρκούν μερικές γραμμές για να καταδειχθεί η ανθρώπινη ουσία ή οι σύγχρονες συνθήκες ζωής;

Ο Δημήτρης Καννάς πιστεύει πως ναι, κι έτσι παρουσιάζει την έκθεση Τα Σκίτσα του Συρμού, μια σειρά σχεδίων που λειτουργούν ως ένα είδος ημερολογίου των διαδρομών του με τον αστικό σιδηρόδρομο τα τελευταία πέντε χρόνια. Καταγράφει νοερούς διαλόγους με τους συνεπιβάτες του. Με την πράξη αυτή, γίνεται η υποκειμενική φωνή της μοιρασμένης μας σιωπής. Ζωντανεύει τον «νεκρό χρόνο» που περνάμε μεταξύ σπιτιού και εργασίας, ή άλλων μετακινήσεων, παρουσιάζοντας την καθημερινή ζωή με διαφορετικό τρόπο από άλλες οπτικές αναπαραστάσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ευκολία μιας selfie. Το να τραβήξεις μερικές γραμμές απαιτεί ένα είδος αφαίρεσης, που στο τέλος αφήνει να φανεί ό,τι είναι πιο χαρακτηριστικό σε μια μορφή, ή με άλλα λόγια, κάτι το αληθές.

Ή και το υπέρ-αληθές, αν σκεφτείς πως –όπως εξηγεί ο ίδιος- ξεκινά μερικές φορές να ζωγραφίσει έναν άνθρωπο, που όμως κατεβαίνει στην επόμενη στάση. Στη θέση όπου στεκόταν σύντομα βρίσκεται ένα άλλο τυχαίο «μοντέλο», που συμπληρώνει με τη δική του υπόσταση τη μορφή που σχεδιάζεται. Τούτη η ένωση, η οποία τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτή σε εμάς, ξεπερνά μια σειρά από φυλετικές, θρησκευτικές και οικονομικές διακρίσεις, καθώς καταδεικνύεται μια ουσία πέρα από την έννοια της ατομικής ταυτότητας. Θα λέγαμε, εν κατακλείδι, πως με τον τρόπο αυτό συγκολλούνται πολλών ειδών μοναξιές, σχηματίζοντας μια απρόσμενη και άγνωστη συλλογικότητα.

Ποιος ξέρει; Ίσως να ανήκεις και εσύ σε αυτήν.


 

Η έκθεση «Τα Σκίτσα του Συρμού» φιλοξενείται στο «ΣΠ12Ι» (Κων/νου Παλαιολόγου 32, Μεταξουργείο – Πλ. Αγίου Παύλου), από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου 2019 και ώρες επίσκεψης μεταξύ 18.00 και 21.00.

(είσοδος ελεύθερη)

Εγκαίνια: την Τρίτη 8/10 στις 20.00

 

Ο Δημήτρης Καννάς γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ. Ζωγραφικά έργα του έχουν φιλοξενηθεί σε ομαδικές εκθέσεις. Τα «Σκίτσα του Συρμού» είναι η πρώτη του ατομική.

FACEBOOK EVENT

 

.

.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πλατφόρμα μάχης για την επανοικειοποίηση του ρεμβασμού.