Εκτός από τους τροπικούς τυφώνες που εκδηλώνονται συχνά στον Ειρηνικό και Ατλαντικό, υπάρχουν και οι Μεσογειακού τύπου τυφώνες που, αν και πιο ρηχοί από τους πρώτους, είναι εξίσου καταστρεπτικοί, με την ταχύτητα του ανέμου σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνάει τα 100 χλμ την ώρα. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα δύο φορές: μία στο Ιόνιο το 1995 και μία το 2016 όπου επλήγη κυρίως η Κρήτη. Δύο τέτοιοι καταστροφικοί κυκλώνες κατευθύνθηκαν προς την Αττική τη δεκαετία του 1950, αλλά εξασθένησαν πριν φτάσουν στα ενδότερα, καθότι το χαρακτηριστικό τους είναι πως κινούνται πάνω στη θάλασσα και χάνουν την ισχύ τους όσο προωθούνται στη στεριά. Πρόλαβαν όμως να καταπέσουν στο νησί της Σαλαμίνας, το οποίο λειτουργώντας ως μια βαλβίδα αποσυμπίεσης της έντασης του φαινομένου βίωσε τα περισσότερα τραύματα.

Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της εποχής (Εφημερίδα Εμπρός, 26.1.1952, Αρ. Φύλλου 2113) ο κυκλώνας χτύπησε το νησί το πρωί της 24ης Ιανουαρίου του 1952, και η δίνη του στη θάλασσα έφτανε τα 300 μέτρα ύψος. Κατέστρεψε ολοσχερώς 30 σπίτια του νησιού, ξερίζωσε εκατοντάδες ελαιόδεντρα ενώ δεκάδες πλοία βυθίστηκαν. Μάλιστα το υπουργείο Πρόνοιας έστειλε τάχιστα σκηνές προς στέγαση των πληγέντων, ενώ ιατρικό συνεργείο του ΠΙΚΠΑ επισκέφθηκε το νησί και προσέφερε τις υπηρεσίες του στους τραυματισμένους.

Κάτι παρόμοιο συνέβη τρία χρόνια μετά, εστιασμένο στο λιμάνι της Σαλαμίνας, το Νοέμβριο του 1955, με εξίσου ολέθριο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένων και νεκρών. Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις συνέπειες του κυκλώνα του 1955 εντοπίσαμε στο αρχείο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ με τον τίτλο «ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΕΙΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑΙ, 16/11/1955» τα οποία και ακολουθούν.

.