Η Ιταλία εκήρυξε τον πόλεμο κατά της Ελλάδος. Γενική επιστράτευσις.

Κυβερνητική εντολή προς όλους: Κάθε είδους συμβατικός φωτισμός απαγορεύεται σε σπίτια και καταστήματα. Σφραγίστε με μπλε χαρτόνια τα τζαμοπαράθυρα, τις πόρτες, τους φεγγίτες και κάθε άνοιγμα που μπορεί να ξεφύγει έστω και μια αχτίδα φωτός η οποία μπορεί να οδηγήσει τους νυχτερινούς επιδρομείς στην εύρεση και την επισήμανση του στόχου. Αν δε συμμορφώνονται οι γείτονες αναγκάστε τους να υπακούσουν. Ομοίως, η κίνηση των οχημάτων επιτρέπεται με την προϋπόθεση ο ιδιοκτήτης τους να έχει βάψει τα μπροστινά φώτα με μπλε χρώμα. Σε κάθε περίπτωση η ταχύτητά τους δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 12 χλμ.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας ενώ η έξοδος από τη χώρα δεν επιτρέπεται.

Απολύονται λόγω επιστράτευσης όλοι οι φυλακισμένοι που εκτελούν ποινή μέχρι ενός έτους. Εξαιρούνται οι κομμουνιστές και όσοι θεωρούνται επικίνδυνοι για την δημόσια τάξη.

Η κλήρωση του λαχείου αναβάλλεται.

Με κανάτια, λαγήνια, γυάλινα και πήλινα σκεύη δημιουργήστε απόθεμα νερού γιατί υπάρχει κίνδυνος καταστροφής στους υδραγωγούς. Δεν ισχύει το ίδιο για τα τρόφιμα. Ο υφυπουργός αγορανομίας συνιστά στο κοινό να μην προβαίνει σε υπερβολικές ποσότητες προμηθειών αλλά μόνο για τις ημερήσιες ανάγκες. Άλλωστε, εκ της αστυνομικής διευθύνσεως διατάσσονται τα αρτοποιεία να παράγουν διπλή ποσότητα άρτου. Επίσης, ορίζεται ανώτατη τιμή πώλησης άρτου, αρτοσκευασμάτων και παξιμαδιών παντός είδους και σχήματος στις 21,50 δραχμές ανά οκά (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το χαρτί περιτυλίξεως). Όποιος λοιπόν, πανικοβάλλει τον κόσμο ώστε να αγοράζει απόθεμα, θεωρείται παραβάτης και θα τιμωρείται και θα οδηγείται στο στρατοδικείο.

Απαγορεύεται η ανάλυση χρημάτων άνω των 3000 δραχμών.

Μετά τις 21:00 μ.μ και μέχρι την επόμενη ανατολή απαγορεύεται η κυκλοφορία στην πόλη για κάθε αλλοδαπό.

Φιλική συμβουλή: αποφύγετε στις μεταξύ σας συνομιλίες τις λέξεις «Μπράβο» και «Αντίο» που ερεθίζουν τα πλήθη.

Υπακούστε στους συναγερμούς. Όταν δοθεί το σήμα σπεύσετε στο πλησιέστερο καταφύγιο όπου κι αν βρίσκεστε. Συγκεκριμένα για τους οδηγούς: εγκαταλείψτε το αμάξι στα δεξιά του δρόμου για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία. Οι οδηγοί οχημάτων με άλογα υποχρεούνται να τα δένουν σε πλησιέστερο στύλο ή δέντρα ή κιγκλίδωμα κήπου.

[..] Πόσα περίεργα πράγματα διαπιστώνει κανείς μέσα στο σύντομο διάστημα διαμονής στα καταφύγια. Για παράδειγμα, τα παιδιά «βομβαρδίζουν» τους μεγάλους με ερωτήματα και απορίες: «Μπαμπά, πόσα ιταλικά αεροπλάνα μπορεί να ρίξη το κάθε Ελληνικό;» ή «Όταν κυριεύσουμε τη Ρώμη δεν θα μεταφέρουμε την πρωτεύουσα εκεί;» ή τέλος: «Θέλω να χτυπήσουν τα κανόνια μας ένα ιταλικό αεροπλάνο και να το ρίξουν εδώ για να το ιδώ πώς είναι». [..] Με όλα αυτά η ώρα περνάει γρήγορα μέσα στο καταφύγιο και ο καθένας ξεχνάει τον κίνδυνο.

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις χωρίς αστυνομική άδεια (αν και δεν είναι σίγουρο, μετά και τη λαοθάλασσα που σχημάτισαν οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και δεκάδων ακόμη πόλεων, οι οποίοι μετ’ ενθουσιασμού ζητούσαν αμέσως να λάβουν τα φύλλα πορείας).

Ενημερωθείτε για τους σταθμούς Α’ Βοηθειών της πόλης σας.

Τηλεφωνήματα θα πρέπει να γίνονται ΜΟΝΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για να μην δυσχεραίνεται η επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών.

Τα καταστήματα τη μέρα θα παραμένουν ανοιχτά. Απαγορεύονται οι απολύσεις εργατών και εργατριών.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε σύσταση εθελοντικής οργάνωσης από τους πολίτες.

Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προστασίας και φύλαξης των αρχείων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Αποφασίζεται η διανομή εφεδρικών επιδομάτων σε οικογένειες επιστρατευμένων.

Διεξήχθη τελικά χθες, 31 Οκτώβρη του 1940, η αναβληθείσα κλήρωση του λαχείου. Ο αριθμός 32125 κερδίζει 300 χιλιάδες δραχμές.


υστερόγραφο

Είναι εντυπωσιακό πώς ο κόσμος του εμπορίου προσαρμόζεται μέσα σε τρεις κιόλας μέρες με την πολεμική κατάσταση. Το ινστιτούτο ομορφιάς ΚΕΤΤΥ στις 30 Οκτώβρη 1940 ενημερώνει τους πελάτες του πως διαθέτει ένα ασφαλέστατο καταφύγιο. Παρόμοιες διαφημίσεις το πρώτο τριήμερο εμφανίζονται κι αλλού: «Αντιαεροπορικά υφάσματα πλήρους σκοτασμού δια τα παράθυρά σας» διαφημίζονται από το κατάστημα «Ρυθμός», Βουλής 22. Ένα άλλο κατάστημα στη Βερανζέρου 13Η (Μέγαρο Φέξη) διαφημίζει «καμουφλαρισμένο φωτισμό και ειδικούς λαμπτήρες».

Πρωτογενής έρευνα εστιασμένη στα φύλλα εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στις 29, 30 και 31 Οκτώβρη 1940. Διαβάστε εδώ το όμορο άρθρο του αφιερώματος: Ο κεντρικός ρόλος της ποίησης κατά τις πρώτες ώρες κήρυξης του ελληνοϊταλικού πολέμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Βικτώρια Άλεξ
Η Βικτώρια Άλεξ. γεννήθηκε το 1990 στη Μυτιλήνη. Σπούδασε νοσηλευτική στην Πάτρα. Μετακόμισε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του '14. Η γάτα της δεν έχει όνομα. Διατηρεί το ιστολόγιο anavoleas.tumblr.com