10
Δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Φιλήμονας εναντίον Φωκίωνα Νέγρη. Όλη η πόλη ανάστατη και γεμάτη γεγονότα. Όμως εμείς θα εστιάσουμε στον φούρναρη Μπαρμπαγιαννάκο, ο οποίος έβαλε στοίχημα πως αν έχανε τις εκλογές ο Φιλήμονας, θα έκοβε τα αυτιά της κατσίκας του. Οι εκλογές έληξαν, εκείνος έχασε το στοίχημα και η κατσίκα τα δύο αυτιά της.
9
Το Αρσάκειο διδασκαλείο κερδίζει 170 χιλιάδες δραχμές από την τελευταία κλήρωση των λαχειοφόρων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας και όλο το προσωπικό μαζί με τις εσωτερικές μαθήτριες πηγαίνουν εκδρομή στην Κηφισιά για να γιορτάσουν το γεγονός μετά δείπνου στο ξενοδοχείο Μελά.
8
Η λιμενική επιτροπή Άνδρου στέλνει έγγραφο στο υπουργείο Ναυτικών περί της ανάγκης κατασκευής φάρου στη θαλάσσια περιοχή του νησιού λόγω υψηλού κινδύνου. Προτείνει η κατασκευή του να γίνει πάνω στη βραχονησίδα Τρούλου, η θέση της οποίας είναι ιδανική. Όπερ και εγένετο.
7
Η Θεοφάτη Κουφοπανάγου από τους Μολάους Λακωνίας, στην προσπάθειά της να αποκρύψει τον καρπό του παράνομου δεσμού της από τον ναυτικό άνδρα της, πνίγει τον νεογέννητο γιο της σε μια σπηλιά με τη συνδρομή του πατέρα της.
6
Το Α’ κύμα της μετανάστευσης στην Αμερική συνεχίζεται. 22 σφουγγαράδες από την Ύδρα αναχωρούν για την Αμερική με έξοδα του ομογενή Εμμανουήλ Ζουρντού. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στα βάθη της θαλάσσης, λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σπόγγων.
5
Silver Alert από το 1887: Ο 15χρονος Δημήτριος Παύλου από τον δήμο Ευρωστίνης της Κορινθίας, αναστήματος υψηλού, με πρόσωπο ωοειδές, σιτόχρουν, έχων έναν οδόντα της άνω σιαγώνος ολίγον τεθραυσμένον, εγένετο άφαντος προ δεκαπενθημέρου. Όποιος τον εντοπίσει να απευθυνθεί στην αστυνομία.
4
Η Μαρία Αποστόλου από το χωριό Τσαγκαράδα του δήμου Μυρεσίου επέστρεφε το βράδυ από το Βόλο μαζί με την κόρη της εν μέσω χιονοθύελλας. Μισή ώρα πριν φτάσουν στον προορισμό τους έκαναν στάση στη θέση «Μύλοι» για ξεκούραση λόγω φυσικής εξάντλησης. Το πρωί οι περαστικοί βρήκαν τη μητέρα σκεπασμένη από το χιόνι και την κόρη να χαροπαλεύει.
3
Άγριες πλημμύρες στον Πειραιά με συνέπειες όχι μόνο στον ζωντανό πληθυσμό αλλά και στον αποβιώσαντα. Ήταν τέτοια η σφοδρότητα του νερού, που παρέσυρε και έριξε στη θάλασσα τους σταυρούς από το νεκροταφείο του Πειραιά. Μέχρι στιγμής έχουν αλιευθεί πάνω από 70 και έχουν τοποθετηθεί στο προαύλιο του νεκροταφείου. Παρακαλούνται οι συγγενείς των νεκρών να τους παραλάβουν και να τους επανατοποθετήσουν στους σωστούς τάφους.
2
Δύο απεργίες συνέβησαν το μήνα Νοέμβρη στην Ελλάδα. Η πρώτη συνέβη στον ιπποσιδηρόδρομο Πειραιώς-Αθηνών με άδοξο αποτέλεσμα για τους υπαλλήλους αφού η αμείλικτη πρακτική της διοίκησης ήταν να απολύσει τους εργαζόμενους κι ύστερα να επαναπροσλάβει τους πιο μετανιωμένους εξ αυτών. Λίγες μέρες μετά όμως συνέβη γενική απεργία στον θεσσαλικό σιδηρόδρομο λόγω περικοπής μισθών. Ο βαθμός συμμετοχής στην απεργία ήταν ο μέγιστος δυνατός αφού «άπαντες υπάλληλοι μέχρι τελευταίου εργάτου ανά τας οδούς εκραύγαζον “κάτω η διεύθυνσις”». Το γεγονός ήταν πρωτόγνωρο και ο τύπος εξέφραζε τις ανησυχίες του που εγκαινιάζονται τέτοια θλιβερά φαινόμενα στην Ελλάδα, θεωρώντας ταυτόχρονα παράλογες τις περικοπές των ήδη χαμηλών μισθών. Η διεύθυνση, βελγικών συμφερόντων, σπάει για λίγες ώρες την απεργία και πραγματοποιεί κάποια δρομολόγια, βάζοντας προσωπικό ασφαλείας κάποιους βέλγους υπαλλήλους της. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιπολαιότητας χάνει τη ζωή του ένας εργάτης. Την επόμενη μέρα η εταιρία αποδέχεται τον διάλογο με αντιπροσώπους των 300 απεργών υπαλλήλων της.
1
Τα μεγέθη μπορεί να αλλάζουνε αλλά οι κρατικές πρακτικές κατά βάση παραμένουν οι ίδιες. Το Υπουργείο οικονομικών τον Νοέμβρη του 1887 εξοπλίζεται με 40 ταμειακές μηχανές Ζ ή μ ε ν ς, που πρόκειται να τις διαμοιράσει στα οινοπνευματοπωλεία της πόλης για να εξασφαλιστεί η απόδοση φόρου στο ελληνικό κράτος.
Project 1887: Ειδήσεις ενάντιες στην επίσημη ιστορία που βρίσκονται μονίμως 130 χρόνια πριν και αποτελούν προϊόν πρωτογενούς έρευνας.