Σ’ ένα μέρος δημοφιλές για ημερήσιες αποδράσεις, όχι μακριά από το Qingdao, απλωνόταν ένας βράχος που ξεχώριζε ως ρομαντική τοποθεσία με την απόκρημνη πλαγιά να πέφτει σε θάλασσα βαθιά. Ο βράχος αποτελούσε προορισμό ερωτοχτυπημένων αντρών κατά την ευτυχή τους περίοδο, και αφότου πιασμένοι αγκαζέ με το κορίτσι θαύμαζαν το τοπίο, θα σταματούσαν έπειτα να τσιμπήσουν κάτι συντροφιά, σ’ ένα κοντινό ρεστοράν. Τα πήγαινε πολύ καλά το ρεστοράν. Άνηκε στον κύριο Ming.

Κάποτε, μια μέρα, ένας εραστής εγκαταλελειμμένος κατέβασε την ιδέα να τερματίσει τη ζωή του στο μέρος όπου είχε την καλύτερη ανάμνηση, και έτσι, όχι μακριά από το ρεστοράν, όρμησε από τον βράχο στην αποκρημνιά. Ο πολυμήχανος εραστής βρήκε μιμητές και δεν χρειάστηκε πολύ πριν ο βράχος γίνει γνωστός ως η πλαγιά με τα κρανία.

Με την καινούργια του τόπου φήμη, η επιχείρηση του κυρίου Ming δεινοπάθησε. Κανένας καβαλιέρος δεν τολμούσε να πάρει βόλτα την κυρά του σ’ ένα μέρος όπου ανά πάσα στιγμή θα πέφτανε πάνω σ’ ένα ασθενοφόρο. Το ρεστοράν του κυρίου Ming πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και θα έπρεπε να σκαρώσει κάτι. Μια μέρα κλείστηκε στην κάμαρά του για να σκεφτεί. Όταν βγήκε έξω, κατευθύνθηκε σ’ έναν υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά από μερικές ημέρες εμφανίστηκε ένα καλώδιο, τεντωμένο γύρω από τα όρια του ρομαντικού βράχου. Μια πινακίδα που κρεμάστηκε προειδοποιούσε: «Κίνδυνος – Θάνατος! Ηλεκτροπληξία!».  Έκτοτε, όσοι φλέρταραν με την αυτοκτονία βάλθηκαν να αποφεύγουν το μέρος και η επιχείρηση του κυρίου Ming ευδοκίμησε όπως και πρότερα.

 


Το μικροδιήγημα «Η Προειδοποίηση» του Walter Benjamin δημοσιεύτηκε σε ποικίλες εκδοχές, όπως με τον τίτλο «Chinoiserie» στην Kölnische Zeitung, στις 22 Ιουλίου 1933. Μια άλλη εκδοχή εμφανίστηκε στην Basler Nachrichten, στις 26 Σεπτεμβρίου 1935.

 

Απόδοση στα ελληνικά: Κίμων Θεοδώρου
Από:
«Walter Benjamin: The Storyteller – Short Stories», Verso, Brooklyn NY, 2016

.


 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ:

«Ψυχή μου, γιατί ψάχνεις πάντα το Ωραίο;»

.