Το Ευαγγέλιο του Θωμά αποτελεί συλλογή λόγων του Ιησού που εμφανίζουν Γνωστικιστικές επιρροές και ξεκλειδώνουν τον κόσμο του πρώιμου Χριστιανισμού. Θεωρείται απόκρυφο κατά τον παραδοσιακό κανόνα της Καινής Διαθήκης. Είναι γραμμένο σε πάπυρο στην κοπτική γλώσσα και ανακαλύφθηκε το 1945  στο Nag-Hammadi της Αιγύπτου.

.

 

– Έριξα φωτιά στον κόσμο και την φυλάγω ωσότου ο κόσμος πυρποληθεί.

– Όταν δείτε Εκείνον που δεν γεννήθηκε από γυναίκα να Τον προσκυνήσετε και να Τον λατρέψετε: είναι ο Πατέρας σας.

– Οι άνθρωποι πιθανόν να νομίζουν ότι ήρθα φέρνοντας ειρήνη στον κόσμο: δεν γνωρίζουν ότι ήρθα φέρνοντας διαίρεση, φωτιά, σπαθί, πόλεμο. Διότι αν είναι πέντε σε ένα σπίτι, οι τρεις θα είναι εναντίον των δύο, και οι δύο εναντίον των τριών, και ο πατέρας εναντίον του γιου, και ο γιος εναντίον του πατέρα, και όλοι θα στέκονται μονάχοι.

– Οι μαθητές ρώτησαν: «Πότε θα αποκαλυφθείς σε μας; Πότε θα σε δούμε;» Ο Ιησούς απάντησε: Όταν βγάλετε τα φορέματά σας χωρίς να ντρέπεστε και τα βάλετε χάμω και τα καταπατήσετε σα μικρά παιδιά⋅ τότε θα δείτε τον Υιο του Ζώντος και δεν θα φοβάστε».

– Οι μαθητές ρώτησαν: «Ποιος είσαι Συ που μας λες αυτά τα πράγματα;». Ο Ιησούς απάντησε: «Δεν γνωρίζετε ποιος είμαι από αυτά που σας λέω; Γίνατε σαν τους Ιουδαίους, που ενώ αγαπούν το δέντρο, μισούν τον καρπό του και ενώ αγαπούν τον καρπό, μισούν το δέντρο».

– Αν στο ίδιο σπίτι δύο έχουν ειρήνη μεταξύ τους, θα πουν στο βουνό «Μετακινήσου» και αυτό θα μετακινηθεί.

– Όποιος αναζητεί ας μη σταματήσει ωσότου βρει⋅ όταν βρει θα ταραχτεί⋅ αφού ταραχτεί θα αποθαυμάσει και τότε θα γίνει Βασιλέας των πάντων.

– Όποιος δεν μισήσει τον πατέρα του και τη μητέρα του δεν θα μπορέσει να γίνει μαθητής Μου και όποιος δεν μισήσει τους αδελφούς και τις αδελφές του και δεν σηκώσει το σταυρό του κατά τον τρόπο Μου, δεν θα είναι άξιός Μου.

– Ένας άνθρωπος είχε καλεσμένους. Όταν ετοίμασε το δείπνο, έστειλε τον υπηρέτη του να καλέσει τους φίλους του. Αυτός πάει στον πρώτο και του λέει: «Ο κύριός μου σε προσκαλεί». Εκείνος του απαντά: «Έχω χρηματικές υποθέσεις με εμπόρους. Απόψε θα με επισκεφθούν και πρέπει να τους συναντήσω για να τις διευθετήσουμε. Συγχωρέστε την απουσία μου από το δείπνο». Ο υπηρέτης πάει σε δεύτερο και του λέει: «Έχεις πρόσκληση από τον κύριό μου». Ο άλλος του απαντά: «Αγόρασα ένα σπίτι και η παρουσία μου εκεί απαιτείται για μία μέρα. Δεν θα έχω χρόνο απόψε». Πάει και σε τρίτο και του λέει ότι τον προσκαλεί ο κύριός του. Ο άλλος του απαντά: Ένας φίλος μου παντρεύεται και εγώ έχω να κανονίσω το γαμήλιο δείπνο. Δεν θα μπορέσε να έρθω. Παρακαλώ να συγχωρέστε την απουσία μου». Πάει και σε τέταρτο, ο οποίος του απαντά: «Αγόρασα μια περιοχή και πάω να μαζέψω τα μισθώματα. Δεν θα μπορέσω να έρθω. Συγχωρέστε την απουσία μου». Ο υπηρέτης γύρισε στον κύριό του και του είπε: «Όσοι πήραν την πρόσκληση για το δείπνο παρακαλούν να συγχωρέσεις την απουσία τους». Τότε ο κύριος είπε: «Πήγαινε στους δρόμους και φέρε όποιον βρεις: ας δειπνήσουν αυτοί εδώ. Οι έμποροι και αγοραπωλητές δεν θα εισέλθουν στο χώρο του Πατέρα μου».

– Δείξτε μου την πέτρα που απέρριψαν οι οικοδόμοι⋅ αυτή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος.

– Μακάριοι είστε όταν σας μισούν και σας διώκουν και δεν βρίσκεται τόπος όπου δεν σας καταδίωξαν.

– Ο Ιησούς είπε: «Πολλοί στέκονται στην εξώπορτα, αλλά μόνο οι μοναχικοί θα εισέλθουν στο νυμφώνα».

– Μια γυναίκα μέσα στο πλήθος Του είπε: «Ευλογημένη η μήτρα που σε γέννησε και οι μαστοί που σε γαλούχησαν». Εκείνος αποκρίθηκε: «Ευλογημένοι είναι όσοι άκουσαν τον λόγο του Πατέρα και τον τήρησαν αληθινά: Διότι θα έρθουν μέρες που θα λέτε: Ευλογημένη η μήτρα που δεν συνέλαβε και οι μαστοί που δεν γαλούχησαν».

– Όποιος γνώρισε τον κόσμο βρήκε το σώμα. Όποιος βρήκε το σώμα, για κείνον ο κόσμος δεν είναι αντάξιος.

– Όποιος γνωρίζει πατέρα και μητέρα θα ονομάζεται «γιος πόρνης».

.


ολόκληρος ο πάπυρος μεταφρασμένος στα ελληνικά (pdf) και στα αγγλικά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πλατφόρμα μάχης για την επανοικειοποίηση του ρεμβασμού.