Α Ρ Ρ Η Φ Ο Ρ Ο Ι


«Καλωσορίζω το σκοτάδι όπου λάμπουν τόσα μάτια.
Το σκοτάδι είναι το πολιτιστικό μου αίμα.»

.

Οι αρρηφόροι αναπαριστούσαν δύο απο τις θυγατέρες του Κέκροπος στις οποίες η Αθηνά, μετα την γέννηση του Ερεχθονίου, τους τον παρέδωσε σε ένα κιβώτιο και τους ζήτησε να μην το ανοίξουν. Στη διαδρομή όμως δεν άντεξαν απο την περιέργεια και άνοιξαν το κουτί για να βρούν μέσα ένα βρέφος τυλιγμένο με φίδια. Οι κόρες χάσαν τα λογικά τους και ουρλιάζοντας έπεσαν στον γκρεμό.

Ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος φοβάται να κοιτάξει μέσα στο κιβώτιο, φοβάται να αντικρίσει την ίδια του την φύση αφού καταβάλλεται απο φόβο οργής κυρίου και απο οργή πρός κάθε τι διαφορετικό. Πορεύεται με ό,τι του δόθηκε με τρόμο μήπως χάσει τα ιδανικά του. Όμως οι σκέψεις είναι έκει, έρχονται και φεύγουν σε ανύποπτες στιγμές. Ιδέες εμφανίζονται σε όνειρα και εφιάλτες και ξυπνά ιδρωμένος και ανήσυχος μη μπορώντας για μια στιγμή να ξεχωρίσει την πραγματικότητα απο το όνειρο. Για το υπόλοιπο της μέρας θα βασανίζεται απο την ανάμνηση του ονείρου και μετα θα το ξεχάσει. Όμως ο Διόνυσος θα χαμογελάει σε μια σκοτεινή γωνιά καθώς πλησιάζει το τέλος.

 

Μια μικρογραφία αυτων των σκέψεων και ιδεών θα παρουσιαστούν στην έκθεσή μου Αρρηφόροι (γκαλερί Έρση, Κλεομένους 4 – Κολωνάκι) από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα συνοδεύεται από κείμενα του Αλέξανδρου Βαγενά.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Ο Γιώργος Τσόπανος (HeoTsop) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι αυτοδίδακτος εικονογράφος και παράλληλα ασχολείται με τον ήχο της noise. Δημιουργεί τα σχέδιά του χρησιμοποιώντας κυρίως πενάκι και ινδική μελάνη. Έχει συμμετάσχει σε δυο συλλογικές εκθέσεις που έλαβαν χώρα στο Metamatic Taf (“Bijoux de Kant: Recording Actions”, 2011 & “Muted Distortions”, 2012). Το 2012 έλαβε χώρα και η πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο “Interracial Consumers” στο χώρο του Junk Records στην Αθήνα. Τον Ιανουάριο του 2013 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο “Intonarumori: The Noise Of Art” στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Η έκθεση αποτελείτω από σχέδια και χειροποίητες noise-μηχανές επηρεασμένες από συνθέτες, μπάντες, αναφορές και θέματα σχετικά με την noise και την πειραματική μουσική σκηνή. Παράλληλα, έχει ολοκληρώσει πολυάριθμα εικονογραφικά εγχειρήματα και εκδόσεις σε συνεργασία με την συγγραφέα Ειρήνη Σουργιαδάκη (Το Αγόρι με τα Μαγικά Δάχτυλα, εκδ. Ελληνοεκδοτική 2010, ποστ., εκδ. Θίνες 2013, Status: Cancelled For Your Eyes Only, εκδ. Amsel Verlag Zürich, 2015). To 2019 συμμετείχε ως ο εικονογράφος της πολυμεσικής έκθεσης “Mortality Check” στην Titanikas Gallery στο Βίλνιους της Λιθουανίας με επιμελήτρια έκθεσης τη Mary Marinopoulou.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πλατφόρμα μάχης για την επανοικειοποίηση του ρεμβασμού.