19.03.24

 

Απονενοημένο Σύνταγμα

 

Δελτίο Τύπου

 

μια ομαδική απόπειρα ζωής

 

Κοιτώντας τα εισερχόμενα και εξερχόμενα e-mail, έναν χρόνο μετά από το πρώτο κάλεσμα συμμετοχής στο «Απονενοημένο Σύνταγμα», ο αριθμός που αναγράφεται είναι τρομακτικός: 2893. Ακόμα κι έτσι όμως, παραμένει απλά ένα άψυχο νούμερο αν αναλογιστεί κανείς πως πίσω από αυτό κρύβεται ένα ιδιότυπο εθελοντικό ταξίδι εκατοντάδων επαφών και γνωριμιών, μια καταιγιστική ροή σκέψεων, ιδεών κι αγωνιών.

Κι όλα αυτά μέσα σε μια καθημερινότητα περιορισμού και καλλιτεχνικής φίμωσης καθότι η έναρξη του εγχειρήματός μας έτυχε να συμπέσει με την επίσημη έναρξη της πανδημίας, που έριξε τον πλανήτη σε ένα καθεστώς εξαίρεσης. Όπως ακριβώς συμβαίνει και τη στιγμή της αυτοχειρίας, κατά την οποία ο χρόνος γίνεται οριακός και εξέρχεται της κανονικής του ροής. Γι’ αυτό η ενασχόλησή μας με την αναβίωση των ιστοριών αυτοχείρων, σε ένα παρόν που η ψυχική υγεία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, αγγίζει έναν ιαματικό πυρήνα της ύπαρξης, ανιχνεύοντας την έννοια της ιστοριοθεραπείας.

Οι ειδικοί τούς κατονόμασαν συλλήβδην νευρασθενείς. Η εκκλησία τούς αποκλήρωσε. Οι ιστορικοί τούς έριξαν στα χωνευτήρια της λήθης. Όμως η ιστορία μιας χώρας, όσο κι αν την αναζητάς στους ήρωες πεσόντες, στέκει μετέωρη αν δεν μνημονεύσεις εκείνους που πέσαν άδοξα στα χαρακώματα της ύπαρξης.

 

Στεκόμαστε με δέος μπρος στον εκούσιο θάνατο με σκοπό να επαναμαγεύσουμε την ίδια τη ζωή:

 

Περισσότεροι από διακόσιοι άνθρωποι που συμμετέχουν στο «Απονενοημένο Σύνταγμα», από τον νότο ως τον βορρά, ετοιμάστηκαν/ετοιμάζονται να συγκροτήσουν μια μοναδική κατάθεση συλλογικού πένθους με αφορμή όλους εκείνους που επέλεξαν να κάνουν πράξη τον ίδιο τους το θάνατο, μην αντέχοντας την κακοποίηση, την αδικία ή την ντροπή σε τούτο δω τον τόπο.

Έφτασε η στιγμή να ανοίξει η αυλαία, επιχειρώντας ένα πείραμα μνήμης, τρανταζοντας το ιστορικό και καλλιτεχνικό παράδειγμα. Έφτασε η στιγμή να κάνουμε μια ομαδική απόπειρα ζωής, ορίζοντας ως πρεσβευτές των 200 χρόνων του ελληνικού κράτους όλους εκείνους που πέρασαν την πύλη της αυτοθανασίας.

Γιατί «πεθαίνει με τιμή αυτός που δεν μπορεί να ζήσει με τιμή». Ηρθε, λοιπόν, η ώρα να φανερώσουμε την ελληνική ιστορία από την πλευρά της απελπισίας.

Και σας χρειαζόμαστε. Και σας καλούμε όλο το 2022 σε ένα πολύμορφο δρώμενο πολλών ημερών με γνώμονα τη συνύπαρξη και τη διαθεματικότητα, εκεί όπου θα φανερωθούν κλιμακωτά οι καταθέσεις και τα έργα των συμμετεχόντων: εικαστικά, περφόρμανς, λογοτεχνία, χορός, δοκίμια, θέατρο, μουσική, βίντεο, κ.α.

 

Ομάδα Απονενοημένου Συντάγματος

 

 

κάθε σ/κ 16:00 – 20:00

[Σωζοπόλεως 15]

 



Το «Απονενοημένο Σύνταγμα» είναι ένα ανεξάρτητο εγχείρημα ολιστικού χαρακτήρα. Η πρώτη φάση του αφορά μια μακροχρόνια και επώδυνη έρευνα του Ρομαντικού Πανεπιστημίου σε εφημερίδες και έντυπα των δύο προηγούμενων αιώνων, η οποία αποθησαύρισε εκατοντάδες αυτοχειρίες ανά την Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση, τα ερευνητικά δεδομένα  διαμοιράστηκαν με open call σε ανθρώπους από όλο το κοινωνικό φάσμα, οι οποίοι και «συνομίλησαν» ποικιλότροπα με έναν αυτόχειρα και το τελευταίο σημείωμα που άφησε πίσω ή τα τελευταία του λόγια πριν από το μοιραίο διάβημα. Η τρίτη φάση (στην οποία βρισκόμαστε) απαντά στην φανέρωση όλων αυτών των καταθέσεων μέσω διαθεματικών παρουσιάσεων, εκθέσεων και δράσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η τέταρτη και τελική φάση θα σφραγίσει όλη αυτή την πορεία με την συγκεντρωτική έκδοση του τόμου «Απονενοημένο Σύνταγμα».

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ