Γενική επιστράτευσις

Η Ιταλία εκήρυξε τον πόλεμο κατά της Ελλάδος

 

Κυβερνητική εντολή προς όλους: Κάθε είδους συμβατικός φωτισμός απαγορεύεται σε σπίτια και καταστήματα. Σφραγίστε με κουβέρτες ή με αδιαφανή υφάσματα ή με σκούρα μπλε χαρτόνια τα τζαμοπαράθυρα, τις πόρτες, τους φεγγίτες και κάθε άνοιγμα που μπορεί να ξεφύγει έστω και μια αχτίδα φωτός η οποία μπορεί να οδηγήσει τους νυχτερινούς επιδρομείς στην εύρεση και την επισήμανση του στόχου. Αν δε συμμορφώνονται οι γείτονες αναγκάστε τους να υπακούσουν.

Διαλέξτε τον ψυχραιμότερο μεταξύ των κατοίκων του σπιτιού σας ο οποίος θα είναι ο αρχηγός σας (οικοφύλαξ) και εις τον οποίον θα υπακούετε δια να μην κάνει καθένας ό,τι νάναι την στιγμή του κινδύνου.

Η κίνηση των οχημάτων επιτρέπεται με την προϋπόθεση ο ιδιοκτήτης τους να έχει βάψει τα μπροστινά φώτα με μπλε χρώμα. Σε κάθε περίπτωση η ταχύτητά τους δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 12 χλμ.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας ενώ η έξοδος από τη χώρα δεν επιτρέπεται.

Απολύονται λόγω επιστράτευσης όλοι οι φυλακισμένοι που εκτελούν ποινή μέχρι ενός έτους. Εξαιρούνται οι κομμουνιστές και όσοι θεωρούνται επικίνδυνοι για την δημόσια τάξη.

Η κλήρωση του λαχείου αναβάλλεται.

Με κανάτια, λαγήνια, γυάλινα και πήλινα σκεύη δημιουργήστε απόθεμα νερού γιατί υπάρχει κίνδυνος καταστροφής στους υδραγωγούς.

Καλούνται οι ιδιοκτήτες να κολλήσουν στις τζαμαρίες και στους υελοπίνακες σταυροειδώς ταινία χονδρή με αμυλόκολλα ώστε να αποφεύγεται ο θρυμματισμός σε περίπτωση κοντινής εκρήξεως.

Διατάσσονται τα αρτοποιεία να παράγουν διπλή ποσότητα άρτου. Επίσης, ορίζεται ανώτατη τιμή πώλησης άρτου, αρτοσκευασμάτων και παξιμαδιών παντός είδους και σχήματος στις 21,50 δραχμές ανά οκά (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το χαρτί περιτυλίξεως). Όποιος πανικοβάλλει τον κόσμο ώστε να αγοράζει απόθεμα, θεωρείται παραβάτης και θα τιμωρείται και θα οδηγείται στο στρατοδικείο.

Απαγορεύεται η ανάληψη χρημάτων άνω των 3000 δραχμών.

Οι έχοντες φύλλα αγυμνάστου εφέδρου δεν επιστρατεύονται.

Τρία λεπτά διακοπτόμενου ήχου στις σειρήνες σημαίνει έναρξη συναγερμού. Τρία λεπτά μη διακοπτόμενου ήχου σημαίνει τη λήξη του συναγερμού. 10 κανονιοβολισμοί ανά 30 δευτερόλεπτα σημαίνει έναρξη συναγερμού. 2 κανονιοβολισμοί ανά δυο λεπτά σημαίνει τη λήξη. Ταχυτάτου ρυθμού ήχησις των καμπάνων σημαίνει έναρξη συναγερμού. Βραδέως ρυθμού ήχησις σημαίνει τη λήξη.

Υπακούστε στους συναγερμούς. Όταν δοθεί το σήμα σπεύσετε στο πλησιέστερο καταφύγιο όπου κι αν βρίσκεστε. Συγκεκριμένα για τους οδηγούς: εγκαταλείψτε το αμάξι στα δεξιά του δρόμου για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία. Οι οδηγοί οχημάτων με άλογα υποχρεούνται να τα δένουν στο πλησιέστερο στύλο ή δέντρα ή κιγκλίδωμα κήπου.

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις χωρίς αστυνομική άδεια (αν και δεν είναι σίγουρο, μετά και τη λαοθάλασσα που σχημάτισαν οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και δεκάδων ακόμη πόλεων, οι οποίοι μετ’ ενθουσιασμού ζητούσαν αμέσως να λάβουν τα φύλλα πορείας).

Παρακαλούνται οι Έλληνες πολίται: Όσοι έχουν κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα που δεν τους είναι απαραίτητα να τα διαθέσουν δια τον Στρατόν.

Μετά τις 21:00 και μέχρι την επόμενη ανατολή απαγορεύεται η κυκλοφορία στην πόλη για κάθε αλλοδαπό. Σε περίπτωση διανυκτέρευσής του εις ετέραν οικίαν πλην της μονίμου κατοικίας του θα συλλαμβάνεται και θα φυλακίζεται άνευ ετέρας διατυπώσεως. Επίσης, την ώρα που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο απαγορεύεται η φωτογράφιση οιουδήποτε τοπίου ή σημείου τη Ελληνικής επικράτειας.

Φιλική συμβουλή: αποφύγετε στις μεταξύ σας συνομιλίες τις λέξεις «Μπράβο» και «Αντίο» που ερεθίζουν τα πλήθη.

Ενημερωθείτε για τους σταθμούς Α’ Βοηθειών της πόλης σας.

Προς πολίται και στρατιώται: Το σύνθημά σας ας είναι ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ. Μην εμπιστεύεσθε εις κανέναν. Στο δρόμο, στο καφενείο, στο τραμ, στο γραφείο, στο εργοστάσιο που δουλεύετε, ο κατάσκοπος καραδοκεί. Αποφεύγετε τις άγνωστες παρέες, αποφεύγετε τους ηττοπαθείς περισσότερο, που είναι χειρότεροι και από τον ξένο κατάσκοπο. Κλείσατε το στόμα σας όταν σας ερωτούν για την κίνηση των σιδηροδρόμων, των λιμανιών και ό,τι άλλο. Ο εχθρός καραδοκεί για να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες, που όμως σε σας δεν φαίνονται άξιες λόγου.

Οι ημερήσιες εφημερίδες οφείλουν να μειώσουν την ύλη τους κατά το ήμισυ δια λόγους οικονομίας χάρτου.

Τηλεφωνήματα θα πρέπει να γίνονται ΜΟΝΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για να μην δυσχεραίνεται η επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών.

Τα καταστήματα τη μέρα θα παραμένουν ανοιχτά.

Απαγορεύονται οι απολύσεις εργατών και εργατριών.

Αν ευρεθείτε ή πρέπει να περάσετε μέσα από τις φλόγες μη χάνετε την ψυχραιμία σας. Τυλιχθήτε με ένα βρεγμένο ύφασμα ή μεταξωτό. Αποφεύγετε τα βαμβακερά ή τα λινά. Κρατήτε στο στόμα σας ένα βρεγμένο μαντήλι. Αν καίωνται τα ρούχα σας προ παντός μην τρέχετε. Αντιθέτως, ξαπλωθείτε στο πάτωμα για να μην μεταδοθεί η φωτιά στο κεφάλι σας.

Οι εκτελούντες αδίκημα την ώρα της σβέσεως των φώτων θα τιμωρούνται πολύ αυστηρά ενώ τα Στρατοδικεία θα επιβάλλωσιν αυστηροτάτας ποινάς συμπεριλαμβανομένης της ποινής του θανάτου, χωρίς την δυνατότητα εφέσεως, σύμφωνα με το νόμο 2608 της 28.10.1940.

Το βασιλικόν Θέατρον δεν θα παίξει τον «Πειρασμό» του Γρ. Ξενόπουλου γιατί αρκετοί εκ των εκτελεστών επιστρατεύτητκαν.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε σύσταση εθελοντικής οργάνωσης από τους πολίτες.

Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προστασίας και φύλαξης των αρχείων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Αποφασίζεται η διανομή εφεδρικών επιδομάτων σε οικογένειες επιστρατευμένων.

Απαγορεύεται από το υφυπουργείο Εθνικής Ασφαλείας ο αυθόρμητος και χωρίς ειδοποίηση σημαιοστολισμός.

Διεξήχθη τελικά χθες, 31 Οκτώβρη του 1940, η αναβληθείσα κλήρωση του λαχείου. Ο αριθμός 32125 κερδίζει 300 χιλιάδες δραχμές.

 


υστερόγραφο

Είναι εντυπωσιακό πώς ο κόσμος του εμπορίου προσαρμόζεται μέσα σε τρεις κιόλας μέρες με την πολεμική κατάσταση. Το ινστιτούτο ομορφιάς ΚΕΤΤΥ στις 30 Οκτώβρη 1940 ενημερώνει τους πελάτες του πως διαθέτει ένα ασφαλέστατο καταφύγιο. Παρόμοιες διαφημίσεις το πρώτο τριήμερο εμφανίζονται κι αλλού: «Αντιαεροπορικά υφάσματα πλήρους σκοτασμού δια τα παράθυρά σας» διαφημίζονται από το κατάστημα «Ρυθμός», Βουλής 22. Ένα άλλο κατάστημα στη Βερανζέρου 13Η (Μέγαρο Φέξη) διαφημίζει «καμουφλαρισμένο φωτισμό και ειδικούς λαμπτήρες» ενώ στην Πανεπιστημίου πωλούνται «Αντιαεροπορικές Λάμπες».

 

εικόνα εξωφύλλου

 


Πρωτογενής έρευνα εστιασμένη στα φύλλα εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στις 29, 30 και 31 Οκτώβρη 1940. Διαβάστε εδώ το όμορο άρθρο του αφιερώματος: Ο κεντρικός ρόλος της ποίησης κατά τις πρώτες ώρες κήρυξης του ελληνοϊταλικού πολέμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πλατφόρμα μάχης για την επανοικειοποίηση του ρεμβασμού.