Τον Φεβρουάριο του 1890 στη Βαρσοβία ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι της Μαριάνας Σκουμπλινσκάγια, μιας χήρας μαίας 42 ετών. Μπαίνοντας στο σπίτι της οι πυροσβέστες ανακάλυψαν σε διάφορα μέρη του σπιτιού πτώματα βρεφών που όλο και αυξάνονταν σε αριθμό. Μετά από έρευνα της αστυνομίας βρέθηκε πως η συγκεκριμένη γυναίκα μαζί με μια συγγενή της διατηρούσαν μυστικά βρεφοκομεία. Ο υπηρέτης της Σκουμπλινσκάγια ήταν ένα άτομο με νοητική στέρηση, σχεδόν δεκαοχτώ χρονών. Η μαρτυρία του είναι ανατριχιαστική: «Όταν δεν είχα εργασίες στο σπίτι, με φώναζε η κυρία και έβγαζε κάτωθεν της κλίνης μερικά πτώματα και συνήθως μου έλεγε εψόφησαν μερικά σκυλάκια. Κατόπιν αυτά τα σκυλάκια τα έριχνε στο κοφίνι, που το σκεπάζανε με άπλυτα ρούχα, και μου το έδινε να το μεταφέρω έξω από την πόλη». Ο νέος καταθέτει ότι εντός τριών μόνο μηνών μετέφερε περίπου 60 τέτοια «σκυλάκια». Εκτός από το νεαρό, συνελήφθη και ο ξυλουργός Μιλένσκης, που κατασκεύαζε μικρά φέρετρα.

Οι λεπτομέρειες στις εφημερίδες συγκλονίζουν. Εκτός από τα 14 πτώματα που βρέθηκαν σε διάφορα μέρη του σπιτιού, πτώματα βρέθηκαν χωμένα ακόμη και μέσα στα θεμέλια των τοίχων. Κι η φρίκη δε σταματά εδώ: ίχνη αίματος βρέθηκαν πάνω στη σιδερένια πλάκα της κουζίνας ενώ κάτω από αυτήν υπήρχαν ανθρώπινα μέλη και μυελός. Φαίνεται πως  χτυπούσε τα κεφάλια των παιδιών στην πλάκα της εστίας για να τα σκοτώσει ενώ άλλα πτώματα έφεραν σημεία στραγγαλισμού.

Προς το τέλος του 19ου αιώνα στην πόλη της Πολωνίας τα νόθα παιδιά ήταν αρκετά και πολλές μητέρες παρέδιδαν το παιδί τους, μαζί με ένα ικανό ποσό ρουβλίων για την διατροφή του, στα μυστικά βρεφοκομεία της παιδοκτόνου. Η Σκουμπλινσκάγια, αφού έπαιρνε τα χρήματα για να αποφύγει τα έξοδα της διατροφής, δολοφονούσε τα βρέφη και κρατούσε τα χρήματα. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει πόσα μπορεί να έχει σκοτώσει μέχρι τώρα. Βάσει των δημογραφικών στοιχείων της Βαρσοβίας, κι αφού μέσα σε 3 μήνες έθαψε 60 παιδιά, η Σκουμπλίνσκαγια πρέπει να σκότωσε τουλάχιστον 1000 βρέφη κατά τη διάρκεια των 11 χρόνων που εργαζόταν ως μαία. Μπροστά της, η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, που θα γραφτεί σχεδόν 10 χρόνια μετά από το έγκλημα που συγκλόνισε τον κόσμο, μοιάζει με μία αγία.

Για την πληρότητα της ιστορίας πρέπει να αναφέρουμε πως δύο μέρες μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ο αδερφός της Βαλδεμάρ Σκουμπλινσκόης, υπαξιωματικός, έστησε το ξίφος του στο πάτωμα του στρατώνα και έπεσε πάνω του. Στον ίλαρχό του άφησε μια επιστολή που ανέφερε πως δεν άντεξε αυτή την προσβολή και πως αφήνει όλη την περιουσία του στο βρεφοκομείο “ο φίλος των Παιδιών” ενώ στην αδερφή του την κατάρα του.

 

Η βρεφοκτόνος σε σκίτσο της εποχής

 

Το άρθρο αυτό αποτελεί περίληψη των ρεπορτάζ
της εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ από το Φλεβάρη του 1890

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η Βικτώρια Άλεξ. γεννήθηκε το 1990 στη Μυτιλήνη. Σπούδασε νοσηλευτική στην Πάτρα. Μετακόμισε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του '14. Η γάτα της δεν έχει όνομα. Διατηρεί το ιστολόγιο anavoleas.tumblr.com