Η αγαπημένη μου στιγμή από τον βίο του Αγίου Αυγουστίνου (354-430) στις Εξομολογήσεις του είναι όταν βρίσκεται σ’ έναν κήπο στο Μιλάνο και ακούει από κάπου μια παιδική φωνή να λέει: «Πάρε, διάβασε». Πρόκειται για ιστορία μεταστροφής, η φωνή συνδέεται με τη στιγμή που ο πρωταγωνιστής μπαίνει στο δρόμο του Θεού. Μικρής σημασίας εάν το επεισόδιο είναι αληθινό ή επινοήθηκε από τον Αυγουστίνο για να ακολουθήσει κάποια αφηγηματική σύμβαση οραμάτων και αποκαλύψεων. Να μην τα πολυλογώ, ο Αυγουστίνος πήρε και διάβασε: άνοιξε τυχαία μια σελίδα στην Αγία Γραφή. Έπεσε σε ένα κρίσιμο απόσπασμα του Παύλου. Έκανε ο νους του κλικ, είπε τέρμα οι ασωτίες κι έγινε χριστιανός.

Η μέθοδος (ή η λύση) δεν γνωρίζω αν είναι πάντα επιτυχής. Σε διαφορετικά συγκείμενα χρησιμοποιήθηκε και από Ρωμαίους που αναζητούσαν συμβουλές κι άνοιγαν τυχαία μια σελίδα της Αινειάδας του Βιργίλιου για να βρουν ένα σημάδι, μια πρόταση κλειδί που θα ερμήνευαν ως καθοδηγητικό κλειδί στο πράττειν τους.

Το κουτί «Πάρε, διάβασε» και ο μικρός Νοστράδαμος

Κάποτε έφτιαξα ένα κουτί που το ονόμασα «Πάρε, διάβασε»: χρησιμοποίησα ένα χαρτόκουτο παπουτσιών κι απέξω έβαλα το παραπάνω σχετικό απόσπασμα από την ιστορία του Αυγουστίνου και μέσα, όταν το ανοίγω σήμερα, βρίσκω αποσπάσματα από (κυρίως) λογοτεχνικά βιβλία που τα έκανα ας πούμε κάτι σαν κολάζ, βιβλία που διάβαζα παλαιότερα και τα φύλαγα σαν ιερά. Τα αποσπάσματα που μάζευα τα διάλεγα περίπου τυχαία. Πολλά δεν είναι σπουδαία αλλά για μένα ήταν όλα σπουδαία. Με το πέρασμα του χρόνου δεν θυμάμαι από ποια βιβλία και ποιους συγγραφείς προέρχονται τα περισσότερα, πράγμα που στο μυαλό μου δημιουργεί ολίγον μυστήριο. Στο βάθος του κουτιού στερέωσα έναν καθρέφτη.

Ανοίγω το χαρτόκουτο και ο μαύρος γάτος μου (φώτο επάνω) επιλέγει αποσπάσματα που παραθέτω ακολούθως. Ένα για κάθε μήνα του έτους. Άραγε, εάν ερμηνευτούν με ορισμένο τρόπο λειτουργούν ως μηνύματα προβλέψεων προσωπικά για τον καθένα ή και συλλογικά για τη νέα χρονιά – ένας καζαμίας για το 2021; Ο χρόνος θα δείξει…

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

 

ΜΑΪΟΣ 2021

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2021


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

 

 

μπόνους για τα διακόσια χρόνια από το ’21

.

.

Κεντρική εικόνα: V. Ramesh, The Cycle of Years

.