[Κύριε]

Με ενθουσιασμό σας παρουσιάζουμε ένα άγνωστο νεανικό ποίημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου το οποίο γράφει την στιγμή της ενηλικίωσής του, έτσι όπως το εντοπίσαμε στο περιοδικό Νέα Εστία το 1954 (τχ. 645).

Πρόκειται για μια ώριμη προσευχή ενός παιδιού που η καρδιά του είναι έτοιμη να «σαλπάρει προς άλλα μέρη». Ενός παιδιού διορατικού, που έχει επίγνωση των δυσκολιών που έρχονται καθώς και των βασάνων του πνεύματος· εκείνου του πνεύματος που δημιουργεί με όρους υπεριστορικούς, «μακρυά απ’ το σήμερα», «μακρυά απ’ το τώρα» όπως γράφει.

Ο Τεό, ενα «δειλό παιδί» αναγκασμένο μοιραία να υπερασπίζεται την ενοχλητική του ιδιοφυία, ψάχνοντας για το «αλογάκι» του μεγαλέξαντρου, με μάτια «τόσο εκστατικά και τόσο δακρυσμένα».

 

Ο Τεό στην ηλικία της συγγραφής τού ποιήματος [πηγή: theoangelopoulos.gr]

Πρόκειται για ένα ποίημα καταγωγικό, που πιθανότατα ξενίζει τον μέσο θεατή του έργου του κι αυτό γιατί είναι απολύτως χρωματισμένο από την μακρόχρονη συμμετοχή του στις χριστιανικές μαθητικές ομάδες. Το γεγονός της συμμετοχής του με ζήλο σε αυτές, αν και άγνωστη ιστορία, την επιβεβαιώνουν και οι συμμαθητές του Στέλιος Σεϊτανίδης και Λευτέρης Παπαδόπουλος (Ομιλία στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, 24 Ιανουαρίου 2015), και αξίζει να προσεχθεί περαιτέρω καθότι φωτίζει την εντοπιότητα της ασκητικής του φύσης αλλά και καταδεικνύει ενδεχομένως την πηγή της υπερβατικότητας που συνόδευε το κατά βάση πολιτικό του σινεμά.
.

Καταληκτικά, εκπληκτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικονοποιία του ποιήματος και το πόσο πολύ οι λέξεις του διψούν να γίνουν εικόνες. Άλλωστε το μαρτυράει και ο τίτλος του: είναι γραμμένο εκ βαθέων.

 

.

.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Σαμσών Ρακάς γεννήθηκε το 1981 και ζει στην περιπλανώμενη Αθήνα (http://academia-romantica.edu.gr/). Ο «Ούτις» (εκδ. Υποκείμενο) είναι ο προσωπικός του Θεός.