28.03.24

Αφιέρωμα Walter Benjamin

Ιούλιος 2022

«Ψυχή μου, γιατί ψάχνεις πάντα το Ωραίο;»

 

θα αναρωτηθεί ο Βάλτερ Μπένγιαμιν σε ένα σονέτο του και υπό αυτόν τον τίτλο θα επιχειρήσουμε να τιμήσουμε τη μνήμη ενός διανοητή που δεν λέει να πάψει να δικαιώνεται όσο η δυστοπία επελαύνει.

Μέρος αυτής της δυστοπίας είναι φυσικά και η αποϊέρωση των κοινωνιών μέσα στον τεχνολογικό θρίαμβο της νεωτερικότητας, η περιφρόνηση της ρομαντικής θέασης της ζωής, η απαξίωση της ποιητικής πρόσληψης των πραγμάτων.

Δεν είναι τυχαίο πως η ποιητική και λογοτεχνική ιδιότητα του Βάλτερ Μπένγιαμιν παραμένει μέχρι τις μέρες μας σχεδόν ξένη στο ευρύ κοινό ενώ τα ποιήματά του, 73 σονέτα που έγραψε κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να θρηνήσει τον αυτόχειρα φίλο του και ποιητή Christoph Friedrich Heinle, έπρεπε να περιμένουν έναν αιώνα για να φανερωθούν στα αγγλικά (2015).

Όσο για μεταφράσεις/αποδόσεις στα ελληνικά, μια πρώτη ενδεικτική απόπειρα  2 σονέτων του πραγματοποιείται στο αφιέρωμα αυτό, το οποίο θα πλευριστεί δυναμικά και από μερικά ακόμη άρθρα.

Σύμφωνα με το ανθρώπινο ημερολόγιο, στις 15 Ιουλίου 1892, πριν από 130 χρόνια ακριβώς, θα γεννηθεί ο Βάλτερ Μπένγιαμιν. Σύμφωνα με το ίδιο ημερολόγιο, θα αυτοκτονήσει την 26η Σεπτεμβρίου του 1940 στα γαλλοϊσπανικά σύνορα, στην προσπάθειά του να διαφύγει της ναζιστικής φρικωδίας. 

Μόνο που «τα ημερολόγια μετρούν τον χρόνο διαφορετικά από τα ρολόγια» όπως ο ίδιος έγραψε. Και στο ημερολόγιο της ουτοπίας δηλώνει παρών και φτεροκοπάει ως άγγελος εν αθανασία.

Σαμσών Ρακάς

 



όποιο άτομο επιθυμεί να συνεισφέρει στο πείραμα της συλλογικής μετάφρασης των ποιημάτων του, με σκοπό να παρουσιαστούν εντός της Ποεμοκρατίας 2088, μπορεί να στείλει e-mail στο: poemokratia@gmail.com.

 

 ΥΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ