Οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν πως το σύμπαν περιέχει τουλάχιστον δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες. Είναι ένας ανεξήγητα μεγάλος χώρος, πολύ διαφορετικός από τη γνώση του σύμπαντος που διέθετε ο άνθρωπος όταν ιδρύθηκαν οι μεγάλες θρησκείες του κόσμου. Αναρωτιόμαστε εύλογα λοιπόν: έχουν οι αστρονομικές ανακαλύψεις των τελευταίων αιώνων επιπτώσεις στη θρησκεία;

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει προκύψει ένα νέο επίπεδο λογομαχίας περί αθεϊσμού. Οι φιλόσοφοι της θρησκείας, όπως ο Michael Martin και ο Nicholas Everitt, μας ζήτησαν να φανταστούμε το είδος του σύμπαντος που δημιούργησε ο χριστιανικός Θεός και να το συγκρίνουμε με το σύμπαν που πραγματικά ζούμε. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχει μια αναντιστοιχία στις δύο αυτές περιπτώσεις. Ο Everitt επικεντρώνεται στο πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό μας δίνει λόγους να πιστεύουμε ότι ο Θεός του κλασσικού χριστιανισμού δεν υπάρχει.

Για να εξηγήσουμε γιατί, χρειαζόμαστε μια μικρή επιστροφή στη θεολογία. Παραδοσιακά, ο Χριστιανικός Θεός ανησυχεί βαθύτατα για τα ανθρώπινα όντα. Η Γένεση (1:27) δηλώνει: «Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα του». Ο Ψαλμός (8: 1-5) αναφέρει: «Κύριε … Τι είναι ο άνθρωπος που νοιάζεσαι γι ‘αυτόν … Αλλά τον έχεις κάνει λίγο χαμηλότερο από τον Θεό, και τον στέφεις με δόξα και μεγαλοσύνη! “Και, φυσικά, ο Ιωάννης (3:16) εξηγεί ότι ο Θεός θυσίασε στους ανθρώπους τον γιο του από την αγάπη του για μας».

Αυτά τα κείμενα δείχνουν ότι ο Θεός έχει μια σκέψη ανθρωποκεντρική: τα ανθρώπινα όντα είναι σαν τον Θεό και μας εκτιμά ιδιαίτερα. Αν και εστιάζουμε στον Χριστιανισμό, οι ισχυρισμοί αυτοί μπορούν εξίσου να βρεθούν και σε άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες.
,

Μη ανθρωποκεντρικό σύμπαν

Αν ο Θεός είναι προσανατολισμένος στον άνθρωπο, δεν θα περιμένατε να δημιουργήσει ένα σύμπαν στο οποίο οι άνθρωποι θα το κυριαρχούν διαχρονικά; Ωστόσο, αυτό δεν είναι το είδος του σύμπαντος στο οποίο ζούμε. Οι άνθρωποι είναι πολύ μικροί και ο χώρος, όπως το έθεσε κάποτε ο Douglas Adams, είναι “μεγάλος, πραγματικά πολύ μεγάλος”.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το παρατηρούμενο σύμπαν, το μέρος του οποίου μπορούμε να δούμε, είναι περίπου 93 δισεκατομμύρια έτη φωτός απέναντι. Ολόκληρο το σύμπαν είναι τουλάχιστον 250 φορές μεγαλύτερο από το παρατηρούμενο σύμπαν.

Ο δικός μας πλανήτης βρίσκεται 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον ήλιο. Τα πλησιέστερα αστέρια της Γης, το σύστημα Alpha Centauri, απέχουν τέσσερα έτη φωτός (περίπου 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Ο γαλαξίας μας περιέχει 100 έως 400 δισεκατομμύρια αστέρια. Το παρατηρούμενο σύμπαν περιέχει υπερπολλαπλάσια. Οι άνθρωποι καταλαμβάνουν ένα μικροσκοπικό μέρος από όλο αυτό το σύνολο. Ο όγκος του πλανήτη Γη είναι μια σταγόνα σε αυτόν τον ωκεανό του χώρου.

Για να παραφράσω τον Adams, το σύμπαν είναι παλιό, πραγματικά πολύ παλιό. Ίσως πάνω από 13 δισεκατομμυρίων ετών. Η γη είναι περίπου 4 δισεκατομμυρίων ετών ενώ οι άνθρωποι εξελίχθηκαν περίπου πριν 200.000 χρόνια. Με λίγα λόγια, η ανθρώπινη ζωή αποτελεί ένα απλό βλεφάρισμα του συμπαντικού χρόνου.

Είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο είδος του σύμπαντος που θα περιμέναμε από τον ανθρωποκεντρικό Θεό να δημιουργήσει και στο σύμπαν στο οποίο ζούμε. Πώς μπορούμε να το εξηγήσουμε; Σίγουρα η απλούστερη εξήγηση είναι ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Το χωροχρονικό μέγεθος του σύμπαντος αποτελεί έναν σημαντικό λόγο να είμαστε άθεοι.
,

Άλλη εξήγηση;

Το γεγονός ότι ο αθεϊσμός είναι η απλούστερη απάντηση σε αυτήν την αναντιστοιχία δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατές άλλες εξηγήσεις. Ίσως ο Θεός υπάρχει, αλλά τα κίνητρα που τον οδήγησαν να μην δημιουργήσει ανθρώπους νωρίτερα, ή σε μεγαλύτερη κλίμακα, δεν είναι γνωστά. Το θείο είναι, τελικά, μυστηριώδες.

Ίσως τα χωράφια του διαστήματος που έχουν αρθρωθεί με νεφελώδη δοκάρια να εξυπηρετούν έναν αισθητικό σκοπό, την ομορφιά που έγινε σε μια απάνθρωπη κλίμακα. Ή, ίσως, ο Θεός υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο προσανατολισμένος στον άνθρωπο όσο πιστεύουμε. Ίσως ο Θεός εκτιμά τους βράχους και την κοσμική σκόνη περισσότερο από τους ανθρώπους.

Το πρόβλημα με αυτές τις αντίπαλες εξηγήσεις είναι πως δεν μας ικανοποιούν. Υπονοούν ως ένα βαθμό τους λόγους για τους οποίους ο Θεός μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικούς ανθρώπους σε ένα τρομακτικό μέρος, μόνο που ο βαθμός αυτός απέχει εκατομμύρια μίλια από την πλήρη εξήγηση του γιατί να το κάνει. Το βάρος των γαλαξιών και η “πρέσα” των ετών φαίνεται να μας σαρώνουν προς τον αθεϊσμό.


Emily Thomas, Durham University | πρώτη δημοσίευση: the conversation (2.11.2017)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πλατφόρμα μάχης για την επανοικειοποίηση του ρεμβασμού.