Οι πόλεις δεν είναι απλά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα, ούτε οι επιλογές των ανθρώπων σε ιστορικό κενό. Αντιθέτως οι πόλεις είναι αυτό το ενδιάμεσο σημείο μεταξύ συνείδησης, ανθρώπινης κατασκευής και φυσικού κόσμου. Είναι θα λέγαμε ο τρόπος που ο άνθρωπος καθορίζει τη φύση και η φύση τoν άνθρωπο, στην πιο εκτεταμένη και ορατή μορφή.

Πώς θα ήταν η ζωή λοιπόν σε μια από τις βορειότερες πόλεις της Ρωσίας; Στο Yakutsk στη δημοκρατία της Σάχα, στο βορειοανατολικό άκρο της Ρωσίας, οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -55 κατά τον βαρύ χειμώνα. Σε αυτή την περιοχή, η συνολική έκταση της οποίας είναι περίπου όσο όλη η ΕΕ, ζουν λιγότεροι από 1 εκ άνθρωποι. Οι μισοί από αυτούς ανήκουν στην φυλή των Σάχα, μια τουρκική φυλή που κατοικούσε στην περιοχή παραδοσιακά. Οι άλλοι μισοί είναι “εθνικά ρώσοι” και σταθερά κατοικούν στην περιοχή τα τελευταία 300 χρόνια. Η επίσημη γλώσσα της περιοχής, η Σάχα, μαζί με τα ρώσικα, διδάσκεται στα σχολεία. Οι εθνοτικές εντάσεις μεταξύ των κατοίκων είναι ανύπαρκτες. Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, όμως μεγάλοι αριθμοί ντόπιων παγανιστών υπάρχουν ακόμα.

Σε αυτή την περιοχή συναντά κανείς όλους τους τύπους ανθρώπων: κοντούς με σχιστά μάτια, “τυπικό” των Σάχα, κόσμο από την κεντρική Ασία, και “τυπικούς” ρώσους. Αν και η δημοκρατία της Σαχά αποτελεί τη μεγαλύτερη ομοσπονδιακή δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μετά βίας οι σημερινοί κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ρωσίας θυμούνται την ύπαρξη της ή ακούν κάτι στις ειδήσεις για αυτή. Η μακρινή και παγωμένη ανατολή δεν είναι μόνο μακρινή γεωγραφικά αλλά και σαν τρόπος ζωής.

Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους -20 μια ομίχλη σκεπάζει την πόλη, και δυσκολεύει το φως του ήλιου να φτάσει στο έδαφος. Η αρκτική νύχτα, κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Ο ήλιος το χειμώνα πολλές φορές “φεύγει” για περισσότερο από έναν μήνα. Οι κάτοικοι παρόλα αυτά δεν εγκαταλείπουν την περιοχή. Η κρύα και νυχτωμένη ζωή, οι ανάμεικτοι εθνικά πληθυσμοί, οι “παλιοί τρόποι” εξακολουθούν να είναι για αυτούς τα σημεία αναφοράς της ζωής. Μιας ζωής που περνά χωρίς πολλές φιλοδοξίες και μακριά από τα φώτα των ρωσικών μεγαλουπόλεων. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν εδώ για τους κατοίκους αυτής της επαρχίας.

O Σάχα φωτογράφος Alex Vasyliev ήταν ένας από τους πολλούς άνδρες της περιοχής που αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον αλκοολισμό. Όταν κατάφερε να κόψει το ποτό, άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία και να ανεβαζει τις φωτογραφίες στο instagram. Σταδιακά άρχισε να τον ενδιαφέρει η θεωρία της φωτογραφίας και οι λήψεις του βελτιώθηκαν τεχνικά. Στο τελος, κατάφερε να γίνει ένας από τους γνωστότερους φωτογράφους της Ρωσίας, και να περιληφθεί στην έκδοση «νέων ρώσων φωτογράφων 2017». Αυτές είναι οι φωτογραφίες της πόλης του και των ανθρώπων της.

 

 

συνεργασία με το our baba doesnt say fairytales