Οiπελαργοί είναι αξιαγάπητα πουλιά, κάθε χρόνο διανύουν άπειρα χιλιόμετρα ερχόμενοι την άνοιξη από την Νότια Αφρική. Και κατά τον Οκτώβρη ξαναφεύγουν για να ξεχειμωνιάσουν εκεί. Είναι μονογαμικοί και όταν ζευγαρώσουν διατηρούν τη «σχέση» τους για πολλά χρόνια. Είναι πουλιά που συμβολίζουν την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με την φύση. Όμως για το ζεύγος που επισκέπτεται τη φωλιά του στην πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο της Μελίτης, φέτος θα αλλάξουν τα δεδομένα. Για κάποιο λόγο αφού έφυγε όλη η οικογένεια τον Οκτώβριο του 2020 για το ταξίδι της στην Αφρική, ήρθε κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ Φλώρινας και ξήλωσε τη φωλιά. Αυτό δημιούργησε μια αναστάτωση στους κατοίκους που χαίρονταν όταν έβλεπαν το ζευγάρι να έρχεται κάθε χρόνο, να σιάχνει την φωλιά του και να ετοιμάζεται για τα γεννητούρια. Από ό,τι γνωρίζω σε ερώτηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ ειπώθηκε πως δημιουργούνταν πρόβλημα στον μετασχηματιστή που βρισκόταν ακριβώς κάτω από την φωλιά. Και έτσι, όπως είχε ετοιμάσει πριν πολλά χρόνια η ΔΕΗ τη βάση για τη φωλιά (για να μην δημιουργείται πρόβλημα), έτσι ήρθε και την ξήλωσε.
.
Μα το ζευγάρι που θα πάει φέτος; Ξέρει πως εκεί το περιμένει η φωλιά του. Και περιμένουν και οι κάτοικοι να έρθει. Θα χαθεί λοιπόν η αρμονία της συμβίωσης που χτίστηκε τόσα χρόνια. Μια απογοήτευση.
.
Το λοιπόν, σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να κρατήσουμε αυτό το σύμβολο της αρμονίας. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε σταθερή τη φωλιά μια και αυτά τα πουλιά επιλέγουν να συμβιώσουν μαζί μας. Λύσεις για να μην δημιουργείται πρόβλημα στον μετασχηματιστή και σε αυτούς που στέκονται ακριβώς από κάτω υπάρχουν. Μια πιο προσεκτική κατασκευή της βάσης θα λύσει μια χαρά το πρόβλημα.
.
Ξέρω πως πολλοί κάτοικοι του χωριού θέλουν να γυρίσει ο πελαργός τους στη θέση που γνωρίζει. Δεν θέλουν να τους εγκαταλείψει. Χαίρονται όταν έρχεται. Καλούμε λοιπόν τον ΔΕΔΔΗΕ Φλώρινας να επαναφέρει, το συντομότερο δυνατό, τη βάση της φωλιάς στη γνωστή θέση και να την φτιάξει ακόμα πιο μεγάλη για να είναι χαρούμενοι όλοι. Και να σωθεί η αρμονία.
.
Οι πελαργοί έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, ας μην τους απογοητεύσουμε εμείς οι άνθρωποι.
.
Και παρακαλούμε την Elliniki Ornithologiki Etaireia και κάθε άνθρωπο και φορέα που προστατεύει την άγρια ζωή να μας βοηθήσει σε αυτό το αίτημα.
.
Παρακαλώ κοινοποιήστε. Ο πελαργός θέλει την φωλιά του πίσω!
.
.
Update: Και τα παιδάκια του δημοτικού σχολείου θέλουν τον πελαργό πίσω στο σπίτι του.
.
.

Το παρόν αναδημοσιεύεται από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της  Chrysa Papadopoulou Merendez

.

UPDATE 5/3/2021: Πολλοί άνθρωποι ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν άμεσα για τον «Πελαργό της Μελίτης». Η Δ/νση ΔΕΔΔΗΕ Φλώρινας ανταποκρίθηκε θετικά και άμεσα στο αίτημα της κίνησης πολιτών «Ο Πελαργός» για αποκατάσταση της φωλιάς. Σήμερα το πρωί ένα συνεργείο επανατοποθέτησε μια βάση φωλιάς, στρώνοντας κλαδάκια και άχυρο, ώστε να βρει κάτι έτοιμο ο πελαργός. Μια όμορφη και συγκινητική εικόνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πλατφόρμα μάχης για την επανοικειοποίηση του ρεμβασμού.