Ο Χρήστος Βακαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και κινηματογράφο στο Παρίσι. Έγραψε κριτικές κινηματογράφου, σενάρια για.. Λάθος. Ο Χρήστος Βακαλόπουλος γεννήθηκε στο Κονγκό το 1917 ή στο Τόκυο το 2122 ή στο Κλοντάικ το 1896. Σπούδασε πυρηνική φυσική ή χειροπράκτης ή επαγγελματίας χαρτοπαίχτης. Σε όλα τα ταξίδια μου μπρος-πίσω στο χρόνο, από τότε που μου ανατέθηκε ο πλανήτης Γη, τον συναντώ σε κάθε εποχή που επισκέπτομαι. Δεν είναι δύσκολο να τον εντοπίσω. Οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη, τουλάχιστον μέχρι το 4678 Μ.Π.Ε.Δ., δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη την Παύση. Η μικρή ζωή τους τούς φαίνεται τόσο μεγάλη γιατί τη ζουν διαρκώς. Ο Χρήστος Βακαλόπουλος από την άλλη, χρησιμοποιεί την Παύση σε μια πρωτόλεια μορφή της: δεν προσπαθεί να ζήσει στην εποχή του. Είναι η εποχή του. Γύρω στη δεκαετία του 1980 μ.Χ. θα πει: «Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μας συμβεί, είναι αυτό που μας συμβαίνει κάθε στιγμή, γιατί οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει καν».

Μοιάζει να αιωρείται λίγο πιο πάνω από το έδαφος, περίπου δύομιση χιλιοστά, κάτι φυσικά αόρατο για το ανθρώπινο μάτι, ορατό όμως για το δικό μας. Σα να σκαρφάλωσε εκεί στα δυόμιση χιλιοστά για να έχει καλύτερη θέα στα όσα συμβαίνουν γύρω του. Οι κινήσεις του είναι ανεπαίσθητα πιο αργές από των άλλων ανθρώπων. Γιατί σκηνοθετεί την κάθε στιγμή της ζωής του. Για παράδειγμα, χαϊδεύει μια κοπέλα και σκέφτεται πού βρίσκεται η κάμερα κι αν είναι καλό το φως εκείνη τη στιγμή για να της πει ότι αύριο θα φύγει για ταξίδι κι ίσως να μην ξαναβρεθούν ποτέ. Κλείνει την πόρτα πίσω του και ταυτόχρονα στο μυαλό του σχηματίζεται ένα περίπλοκο σχέδιο για να ρίξει το δικτάτορα Πολ Ποτ. Και μετά στο περίπτερο, φαντάζεται τον περιπτερά να έχει σκοτώσει την ερωμένη του με ένα γαλλικό κλειδί. Το μυαλό του είναι γεμάτο με άπειρες σημειώσεις για χιλιάδες διαφορετικούς ρόλους. Κάποιοι απλώς πίνουν καφέ στον Λέντζο, κάποιοι σώζουν την ανθρωπότητα. Κι αυτός σκηνοθετεί διαρκώς.

Σας θυμίζει κάτι; Ναι. Αυτό ακριβώς. Ο Χρήστος Βακαλόπουλος, χωρίς να το γνωρίζει, χρησιμοποιεί την Παύση. Όχι στην εξελιγμένη μορφή που την ξέρουμε εμείς, μεταφρασμένη σε νευρωνικά δίκτυα και κυκλώματα, που τη χρησιμοποιούμε για να γεννήσουμε ή να αφανίσουμε γαλαξίες ή απλώς να δημιουργήσουμε μια φλεγόμενη καμηλοπάρδαλη για τα γενέθλια του παιδιού μας. Αλλά βρίσκεται πολύ κοντά. Έχει καταλάβει ότι αν σταματήσεις να ζεις για λίγο και κάνεις ένα βήμα πίσω, μπορείς να περιγράψεις την πραγματικότητα πριν αυτή γίνει αδίστακτη και σε καταβροχθίσει. Μπορείς να τη διαμορφώσεις.

Για αυτό το λόγο, αγαπητοί συνάδελφοι, παρουσιάζω ενωπιόν σας όλους τους Βακαλόπουλους αυτού του κόσμου, όπως τους συνάντησα στο ταξίδι μου. Αν δεν σας έπεισα εγώ, ίσως να σας πείσουν αυτοί. Η παράκλησή μου παραμένει η ίδια: ας μην βομβαρδίσουμε αυτόν τον πλανήτη κι ας μην τον κάνουμε σκόνη με τα τεράστια ποζιτρονικά μας πιστόλια. Ο πλανήτης Γη θα τα καταφέρει.

Πρώτος Βακαλόπουλος στο βήμα ο γεννηθείς στην Αθήνα το 1956. Ας διαβάσουμε όμως πρώτα ένα μικρό απόσπασμα από ένα βιβλίο του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Φοίβος Βογιατζής γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετα από 34 χρόνια τουρισμού σε Σάμο, Σύρο και Αθήνα, εργάζεται τώρα σαν οξυγονοκολλητής στην καρίνα του Σταρ Τρεκ.