Μικροί παίζαμε θάρρος ή αλήθεια. Αλλά μιας και τα fake news ταξιδεύουν λένε 6 φορές πιο γρήγορα από την αλήθεια ίσως δεν έχει πια νόημα η αλήθεια αλλά το θάρρος. Αρκετά με τις ενδοσκοπήσεις της καραντίνας, την αλήθεια του καναπέ, τις ταινίες που είναι όλες ίδιες και ώρα για δράση. Δώδεκα αποστολές για θαρραλέες/ους λοιπόν που έχουν δοκιμαστεί σε πιο προηγμένους πολιτισμούς από το δικό μας και έχουν στεφθεί με επιτυχία. Η λίστα ολοκληρώνεται με τις δικές σας προσθήκες.

 

    1. Περπατήστε στο δρόμο κλοτσώντας για όλη τη διαδρομή σας ένα νεράτζι· μην ανησυχείτε, θα βρείτε στο δρόμο πολλά, είναι η εποχή που πέφτουν χάμω. Να είστε συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι: αν το πατήσετε ή χαθεί, μια καινούρια ελιά θα βγει στο σώμα σας.
    2. Ακολουθήστε έναν άγνωστο στο δρόμο που θα σας τραβήξει τη προσοχή, παρακολουθείστε τον παντού, ποιόν συναντά,  πώς κινείται, τι χειρονομίες κάνει, κρατώντας σημειώσεις σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Όταν γυρίσετε σπίτι σας αργά τη νύχτα πιείτε κονιάκ ή ρούμι, φάτε μαύρη σοκολάτα και γράψτε με πολύ μικρά γράμματα -τύπου Walser- την ιστορία αυτού του ανθρώπου. Kαρφιτσώστε τη το επόμενο πρωί σε ένα εμβληματικό δέντρο της γειτονιάς σας.
    3. Κινηθείτε όλο το πρωινό χωρίς την αίσθηση της ακοής. Βάλτε ωτοασπίδες- προτιμώνται αυτές από κερί – και κάνετε όλες τις δουλειές σας με αυτό τον τρόπο. Παρατηρείστε τα πάντα – κυρίως το τρόπο που περπατάνε οι άνθρωποι και το πώς πέφτει το φως πάνω στα πράγματα-  κυρίως δώστε βάση στην ανάσα σας, πώς ακούγεται κάθε στιγμή. Όταν γυρίστε σπίτι ακούστε Νόrma – Casta diva (1987 εκτέλεση, από Μαρία Κάλλας) με κλειστά μάτια φέρνοντας στο μυαλό σας τις εικόνες από τη διαδρομή σας.
    4. Περπατήστε όλη τη μέρα χωρίς να πατήσετε κάποια ευθεία γραμμή. Όταν γυρίσετε σπίτι φτιάξτε ένα σχέδιο με καμπύλες και κρεμάστε το πάνω από το γραφείο σας. Να κοιτάτε αυτό το σχήμα πάντα πριν ξεσκονίσετε το σπίτι.
    5. Γράψτε ένα γράμμα στα Ηνωμένα Έθνη για το τι θέλετε να αλλάξει στον κόσμο. Κάθε Γενάρη η γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προσκαλεί ένα τυχαίο άτομο για να απευθυνθεί στους αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών. Πού ξέρετε, μπορείτε να είστε σεις αυτή τη φορά! (Η διεύθυνση είναι United Nations, NY10017, USA)
    6. Παρατηρείστε το πέρασμα από τον ξύπνιο  στον ύπνο, αυτόν τον ενδιάμεσο χώρο- στάδιο υπναγωγίας- παρατείνεται αυτό το χώρο συνειδητά. Το επόμενο πρωί ακολουθείστε τις εικόνες και τα σύμβολα που σας φανερώθηκαν το προηγούμενο βράδυ. Welcome to the rabbit hole!! Στο τέλος πάρτε τηλέφωνο τη μικρή ανιψιά σας και διηγηθείτε την εμπειρία σας.
    7. Γράψτε ένα γράμμα σε ένα ξεχασμένο φίλο σας κατά προτίμηση κάποιον μακρινό από το σχολείο, κάπως αδιάφορο σε σας, παραλείποντας το γράμμα ε σε όλο το γράμμα. Στο τέλος γράψτε πρκ συγνωμωνουμ.
    8. Aκούστε με το αυτί σας, ή  ακόμα καλύτερα με στηθοσκόπιο αν υπάρχει, τις εσωτερικές λειτουργίες των οργάνων του συντρόφου σας. Αν δεν έχετε σύντροφο, ενός φίλου. Γράψτε τις εντυπώσεις σε ένα χαρτί και στείλτε τις στη lifo στη στήλη αναγνωστών για δημοσίευση.
    9. Πάρτε μια φωτογραφία ενός αγαπημένου προσώπου που θέλετε να βοηθήσετε -μικρή διαβατηρίου – και τοποθετήστε τη στο τζάμι μιας εικόνας ενός αγίου που συνδέεστε στην εκκλησία της γειτονίας σας, σαν τάμα. Οι προσευχές των πιστών θα φροντίσουν για τον άνθρωπο σας.  
    10. Επιλέξτε 6 αγαπημένα μέρη σε έξι διαφορετικές μέρες. Παρατηρείστε τα δια ζώσης και επιτόπου γράψτε αναλυτικά τι παρατηρείτε. Φέρτε στο νου έξι αγαπημένα πρόσωπα και γράψτε σε ένα χαρτί ό,τι θυμάστε για αυτούς σε έξι διαφορετικές μέρες. Φτιάξτε έξι διαφορετικούς φακέλους και τοποθετείστε κάθε μέρα την περιγραφή του τόπου και τη περιγραφή του ανθρώπου. Κλείστε τα με βουλοκέρι και ανοίξτε τα μετά από έξι μήνες και διαβάστε τα πάλι. Σύμφωνα με τις μελέτες μας θα σας αποκαλυφθεί ένας τόπος και ένας άνθρωπος. Συναντήστε αυτόν τον άνθρωπο και φύγετε αμέσως για αυτόν τον τόπο!
    11. Φτιάξτε 3 δικά σας σύμβολα – συμβουλευτείτε τη Bernik sign language- δώστε για τύπωμα στο πλησιέστερο τυπογραφείο. Κολλήστε τα με φειδώ στη γύρω περιοχή που διαμένετε.
    12. Μαζέψτε πευκοβελόνες, μια τρίχα από το σύντροφο σας, ένα πέταλο από γαρίφαλο, ένα κομμένο νύχι, ένα ξύλο κανέλας, μια νεκρή μύγα, ένα κουκούτσι ελιάς, ένα σάλιο σαλιγκαριού και ένα φτερό από κοράκι.  Βαλτέ τα  σε ένα μαντίλι και τοποθετήστε κάτω από το μαξιλάρι σας. Την επομένη στο όνειρο που θα θυμάστε θα κρύβεται η απάντηση στο γρίφο που σας ταλανίζει. 

.

Εξώφυλλο:
Ο Francis Alÿs σπρώχνει ένα κομμάτι πάγου στην Πόλη του Μεξικού για εννιά ώρες.

.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Σ.Β. γεννήθηκε στη Χίο, ζει στην Αθήνα και είναι μέλος της ομάδας του Caravan Project. www.stratisvogiatzis.com