Η ατομική έκθεση του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια, «ΟΙ ΒΡΑΧΟΙ ΜΙΛΟΥΝ – Τοπία απ’ τις μέρες της κατάρρευσης», ανοίγει το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 από τις 18:00 μέχρι τις 22:00 στο Sozopolis. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της Ποεμοκρατίας 2088 του Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας. 

Ο Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας ξεκίνησε στα τέλη του 2019 να ζωγραφίζει μια σειρά τοπίων που γεννήθηκαν μέσα από την εξονυχιστική επεξεργασία βραχωδών επιφανειών. Εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά τα καλοκαίρια. Σε αυτά ανακαλύπτει μορφές, παραστάσεις, τοπία που δημιουργεί το βλέμμα, ο τρόπος με τον οποίο τα κοιτάζει. Με μια μέθοδο που θα μπορούσε να ονομαστεί «γλυπτική εικόνας» βάλθηκε να μεταφέρει ζωγραφικά τις παραστάσεις αυτές με εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Χρησιμοποιεί αποκλειστικά στυλό, κάτι που για τον ίδιο δίνει μέγιστους βαθμούς ελευθερίας σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του χεριού συγκριτικά με άλλα πενάκια.

Οι βράχοι μιλούν και κάτι έχουν να μας πουν. Καταθέτουν μαρτυρίες για έναν κόσμο υπό κατάρρευση και την ίδια στιγμή ονειρεύονται την επανεκκίνηση της ανθρώπινης αντίληψης.

Ακολουθεί το επιμελητικό κείμενο του Σαμσών Ρακά για την έκθεση του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια:

Έχεις νιώσει τη σκιά του λουλουδιού, έτσι όπως πέφτει στο μπαλκόνι κάποιο μεσημέρι, να διαθέτει διαφορετικό ύφος πινελιάς; Θα είχε ξεκινήσει άραγε η ζωγραφική αν τα πράγματα στον κόσμο μας δεν διέθεταν ίσκιο; Ποιο χρώμα να ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο ζωγραφικό έργο που κατασκεύασε πάνω στη γη ο άνθρωπος; Άραγε να μοιάζει με αυτό που θα χρησιμοποιηθεί στο τελευταίο έργο του ανθρώπινου πολιτισμού;

Ερωτήματα αποκαλυπτικά, που για να φτάσεις την απάντηση πρέπει να αρνηθείς το φτάσιμό της. Να μπεις στη ζώνη του άφραστου και του αλάλητου. Αν υπάρχει απόλυτη αλήθεια, αυτή πρέπει να βρίσκεται εκεί που δεν υπάρχει εκεί. Αλλά χωρίς το εκεί τι θα απογίνουμε; Υπάρχει το εκεί χωρίς τον άνθρωπο;

Ας μην το αρνηθούμε άλλο: Ο πολιτισμός στις μέρες μας, μετά από αιώνες αλαζονείας και αφέλειας, καλείται πια να αντιμετωπίσει ένα βαθύτατα οντολογικό πρόβλημα: δεν διαθέτουν σκιές οι λέξεις των ανθρώπων. Συνειδητοποίηση τρομακτική.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει από τότε που γράφτηκε από τον Βάλτερ Μπένγιαμιν πως «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως συμβάν ή πράγμα, είτε στην έμψυχη είτε στην άψυχη φύση, που να μη μετέχει κατά κάποιον τρόπο στη γλώσσα, γιατί είναι στη φύση όλων των πραγμάτων να κοινοποιούν το πνευματικό τους περιεχόμενο».

Με λίγα λόγια, έχεις νιώσει ποτέ να αγγίζεις έναν βράχο και να νιώθεις πως ο βράχος σε αγγίζει περισσότερο από σένα; Ναι, αρχίζει να αχνοφαίνεται πως η νέα γλώσσα που αναζητούμε καιρό με χίλιους δυο τρόπους, με χίλια δυο εκφραστικά μέσα, με χίλιες δυο τεχνολογικές ραδιουργίες, αρχίζει να αχνοφαίνεται πως η νέα γλώσσα δεν είναι ικανή, ούτε κι αυτή να μας λυτρώσει. Η κατάκτηση της φωνής του ουσιαστικού λαλείν, απαιτεί απλώς να σωπάσουμε λίγο για να ακούσουμε τις απόρρητες εκφορές. Οι βράχοι μιλούν. Saxa Loquuntur, μας φωνάζει ο μακρινός απόγονος της ουτοπίας.

Το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο σας προσκαλεί στο ανοίκειο ΕΚΕΙ του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια, σε τόπους μύησης στο Γεωλογικό Ιερό, σε θέες ανάγλυφου μυστικισμού που κι αν παραπέμπουν σε μια εξωγήινη εντοπιότητα είναι γιατί η αναδυόμενη αγωνία τους τα μετατρέπει σε τοπία από τις απόκοσμες μέρες της κατάρρευσης. Δεν μας ξεγελά το γεγονός πως από τις αποτυπώσεις του απουσιάζει ο άνθρωπος: το βλέμμα του ζωγράφου βιώνει τον πόθο της αναζήτησης του επιζώντα.

Το πέρασμα από το collapse στο ecollapse.

Από την κατάρρευση στην εκκόλαψη. 

Η ζωογόνα ελπίδα είναι πάντα τρομακτική.

ΙΝΦΟ
@ Sozopolis, οδός Σωζοπόλεως 15, Αθήνα, στα 400 μέτρα από τη στάση μετρό/ΗΣΑΠ «Αττική»

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης
Εγκαίνια: Σάββατο 11 Φεβρουρίου 2023, ώρα 18:00 με 22:00
Κυριακές: 12/2,  19/2 και 26/2, ώρα 18:00 με 21:00
Παρασκευές: 17/2, 24/2 και 3/3, ώρα 18:00 με 21:00

Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του χώρου.

..

.