Δημόσια Ανάγνωση: Ποεμοκρατία 2088/Σύνταγμα

Το Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ουτοπίας καταφθάνει

Τολμήσαμε να φανταστούμε ένα πολίτευμα που θα επικρατήσει στο μέλλον και θα έχει ως βάση του την ποίηση και την τέχνη. Το πολίτευμα αυτό ονομάζεται «Ποεμοκρατία». Τα άρθρα-ποιήματα του Συντάγματός του θα διαβαστούν στη Sozopolis, Σωζοπόλεως 15,  στις 21 Μαρτίου 2023 στις 20:00, μεταβάλλοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σε Παγκόσμια Ημέρα Ουτοπίας. Μέσα στους επόμενους μήνες κατάπληκτα, απροσδόκητα και σποραδικά, σπαράγματα του Συντάγματος αυτού θα αναγνωστούν επίσης σε δημόσιους χώρους.

Πρόκειται για μία ποιητική performance σε σκηνοθετική επιμέλεια της Ευγενίας Γραμμένου, βασισμένη σε μια ιδέα του ποιητή Σαμσών Ρακά, στο πλαίσιο του έτους «Ποεμοκρατία 2088» που κήρυξε το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Η ομάδα της performance απαρτίζεται από ποιητές, ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς και ερευνητές. Πρόσωπα που φέρνουν μαζί τον προσωπικό τους ήχο στο δημόσιο πεδίο. Μαζί συνυπογράφουν ένα ουτοπικό κοινωνικό συμβόλαιο, όπου ανάμεσα στα άρθρα του βρίσκονται θραύσματα ποιημάτων από «κρατικούς λειτουργούς» όπως ο Καρούζος, ο Villon, o Ferlinghetti, ο Whitman, ο Handke και άλλοι.

«Μα θα το επιχειρήσουμε. Να εμπνευστούμε ρηξικέλευθα. Να διαισθανθούμε πώς είναι να ζεις σε μια κοινωνία μακρινή, της οποίας το ζητούμενο θα είναι αποκλειστικά η καλλιτεχνική πράξη κάθε είδους, όχι ως αισθητική απόλαυση μα ως καθολική ύπαρξη. Ό,τι απέμεινε από την αθωότητα αυτού του κόσμου το λένε ουτοπία. Αυτή είναι το οξυγόνο της ανθρώπινης ιστορίας. Και αν δεν ποτίσουμε το αδιανόητο θα μας μαραζώσει το ανόητο.» 

Σ. Ρακάς

«Η ανάγκη για ένα νέο πολίτευμα είναι αδιαπραγμάτευτη. Το παρόν έχει χρεοκοπήσει. Πιστεύουμε στο μέλλον όπου θα κυριαρχήσει η ποίηση, η τέχνη. Με ουτοπίες πορεύεται η ελπίδα. Η ουτοπία είναι navigator του μέλλοντος.   Θα διαβάσουμε δημόσια τα άρθρα ενός συντάγματος διαφορετικού. Το πολίτευμα μας ονομάζεται Ποεμοκρατία και θα εμψυχωθεί το 2088.»

                              Ε. Γραμμένου

Τρίτη 21 Μαρτίου @20:00

Sozopolis
(Σωζοπόλεως 15, Αθήνα)

 

Ποιητική performance

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ευγενία Γραμμένου

Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Κατάκη

 

Συμμετέχουν:

Ινώ Αθανασιάδου, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Λίλη Αδρασκέλα, Άννα Γκαραφλή, Νικόλας Γκόγκος,  Ιωάννης Θεοδοσίου, Κατερίνα Κατάκη,  Ηλίας Κολοκούρης, Δώρα Μπάμπαλη, Αναστάσιος Τσακαλιάδης- Σωτηράκογλου

Οργάνωση: Κίμων Θεοδώρου

Teaser: Κωνσταντίνος Κολάτσος

Μουσική teaser: Thodoris Cortes «μάτια/ενοίκιο»

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του χώρου.

.