Θακάτσεις αρκετά χρόνια εδώ και θα ζήσεις πανέμορφες στιγμές. Θα κάνεις φίλους, θα μάθεις πως είναι να αγαπάς τα κορίτσια, θα χάσεις φίλους, θα χάσεις κορίτσια. Μια μέρα θα νιώσεις το νησί να σε πνίγει και θα καταλήξεις στην Αθήνα. Ω, πόσο θα σου αρέσει η Αθήνα! Είναι γεμάτη ανθρώπους. Πολλούς ανθρώπους. Θα παίρνεις το μετρό και τα λεωφορεία συνέχεια, θα τους παρατηρείς να πηγαίνουν στις δουλειές τους, να ξοδεύονται στα πιο απλά και καθημερινά πράγματα. Ω, πόσο θα σου αρέσουν οι άνθρωποι! Θα τους παρατηρείς, θα τους παρατηρείς, θα τους περιεργάζεσαι, μέχρι που μια μέρα θα συμβεί κάτι υπέροχο. Τότε θα σταματήσεις να τους παρατηρείς για λίγο και θα αρχίσεις να… τελοσπάντων, ας μην πολυλογώ, κάπως έτσι θα γίνουν τα πράγματα. Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσεις είναι ότι γεννηθήκαμε για να είμαστε νικητές.»

Σύρος, 2001

 

Σήμερα στο μετρό ένα κορίτσι κοίταζε το αγόρι που στεκόταν απέναντί της.

Όσο τον τσέκαρε από πάνω ως κάτω, έβλεπα στο βλέμμα της να πέφτουν οι σκέψεις της βροχή. Μέσα σε 1 μόλις λεπτό, τα είχε φτιάξει μαζί του, είχε χαϊδέψει τα μαλλιά του, είχε κρίνει αυστηρά τα ρούχα που φορούσε, είχε βαρεθεί τη γκρίνια του πια, είχε γευτεί το πέος του, είχε μισήσει τη μάνα του και τα ψυχολογικά που του είχε δημιουργήσει, τον είχε αφήσει να τη χτυπήσει στο σεξ, τον είχε χωρίσει, αυτός είχε βάλει τα κλάματα και αυτό την εκνεύριζε – ω, πόσο την εκνεύριζε.

Το αγόρι την κοίταξε φευγαλέα, της χαμογέλασε κάπως αμήχανα και λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες σκέφτηκε: «πόσο όμορφη κοπέλα, κρίμα που βγαίνω εδώ, μήπως να έβγαινα στην επόμενη στάση;» Τελικά βγήκε σ’ αυτή.

Η κοπέλα στη συνέχεια της διαδρομής έκανε σχέση και χώρισε όλους τους εμφανίσιμους άντρες μέσα στο βαγόνι.

Όταν έφτασε σπίτι -ολόκληρη γυναίκα πια- δεν την περίμενε κανείς.

Παίρνω καθημερινά το μετρό για να πάω στη δουλειά μου. Μερικές φορές το παίρνω για να πάω για ένα ποτό, ή να πάω κάπου να ψωνίσω, ή να πάω στο Γιώργο στο Χολαργό – αν έχει μαγειρέψει κάτι της προκοπής. Λόγω της καθημερινής χρήσης αγοράζω μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών η οποία στοιχίζει 30€. Πριν την έκπτωση στοίχιζε 45€ αλλά ακόμη και τότε, πως να το πω, μου φαίνονταν εξαιρετικά λίγα χρήματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Φοίβος Βογιατζής γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετα από 34 χρόνια τουρισμού σε Σάμο, Σύρο και Αθήνα, εργάζεται τώρα σαν οξυγονοκολλητής στην καρίνα του Σταρ Τρεκ.