Εκτός από το Νίκο Μαμαγκάκη, αρκετοί είναι οι συνθέτες που τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκαν με το Γιώργο Ιωάννου.
Το 2002 ο Γιώργος Σφυρίδης μελοποιεί το ποίημα «Έβρεχε δίχως λόγο» από τα «Χίλια δέντρα», και το ερμηνεύει η Μαρία Θωΐδου. Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο cd του με τίτλο «περι-ΘΩΡΙΟ», μια παραγωγή του Νίκου Παπάζογλου.

Ο Χρήστος Οικονομίδης κυκλοφορεί το 2012 το cd «Έρως, ζώο αγέρωχο και ηχηρό». Εκεί ο Δώρος Δημοσθένους (με φωνητικά του ίδιου του συνθέτη) ερμηνεύει το «Κουρέλια να τους κάνω» (ποίημα «Κουρέλια» από τα «Χίλια δέντρα») και «Όλα μπορείς να τα σωπάσεις» (ποίημα: «Τα βήματά σου»).

Για τις ανάγκες της παράστασης «Είσαι σκοπός και γύρω σου χορεύουν τσοπανόσκυλα» της bijoux de kant to 2012, ο Κώστας Δαλακούρας μελοποιεί τα ποιήματα του Ιωάννου «Κατάσαρκα» και «Είσαι σκοπός και γύρω σου χορεύουν τσοπανόσκυλα» («Στρατόπεδο Παύλου Μελά») καθώς και στιχουργήματά του που είχαν δημοσιευθεί στο αφιερωμένο σ’ αυτόν τεύχος του περιοδικού Οδός Πανός το 1996: «Η ανάσα σου» και «Παρανάλωμα». Για τα τραγούδια αυτά ο Σπύρος Παγιατάκης είχε γράψει στην Καθημερινή: «Ήταν κι εκείνη η πρωτάκουστη ελληνικότητα μιας «τσίγκινης» ηλεκτρονικά επεξεργασμένης μουσικής του Κώστα Δαλακούρα, μιας – ηθελημένα – άκομψης, άγριας, σχεδόν άτεχνης ελληνικής μουσικής όπως αυτή δεν έχει ξανακουστεί. Μιας μουσικής η οποία είναι πέρα για πέρα μέσα στο πνεύμα και την ατμόσφαιρα του έργου, το οποίο – με τη σειρά του – μεταδίδει την ατμόσφαιρα του έργου του Γ. Ιωάννου.»

Στο youtube υπάρχει μόνο το ακόλουθο:

Ο SoundVandal G.T. πήρε αναγνώσεις τριών πεζογραφημάτων του Γιώργου Ιωάννου από το Γιώργο Ευσταθίου (εκπομπή «Τα πι της αγάπης» στο Τρίτο Πρόγραμμα) και τις μεταποίησε ηχητικά, προτείνοντας ένα «μιξάρισμα του παλιού με το καινούργιο».

Τέλος, δοκίμασα να μελοποιήσω κι εγώ τρία στιχουργήματά του (βλ. «του Γιώργου Ιωάννου», trouvas.net).

 


ΥΓ. Ας αναφερθεί εδώ ότι μαζί με το τεύχος 106 του περιοδικού Εντευκτήριο (Φεβρουάριος 2015) κυκλοφόρησε το cd «Ο Γιώργος Ιωάννου διαβάζει πεζογραφήματά του». Από τα οκτώ πεζογραφήματα που ακούγεται να διαβάζει, τα πέντε πρώτα είχαν κυκλοφορήσει σε κασέτα το 1982 (εκδ.: Ο Λόγος, Ελληνική φωνογραφία).