Στις γάτες αρέσει το σκαρφάλωμα πάνω σε δέντρα και όχι μόνο. Μέσα στον πολιτισμό των δίποδων ζώων, προσαρμόζουν τις αιλουροειδείς κινήσεις τους σε ανθρωπογενή περιβάλλοντα. Τι γίνεται φερειπείν στις πόλεις, στην περίπτωση των οικόσιτων γατιών που θέλουν να επιδίδονται σε ακροβατικά στα σπίτια των δίποδων φίλων τους, καλλιεργώντας μια αίσθηση ελευθερίας; Ή, τι γίνεται, όταν επιθυμούν να καλέσουν άλλες τετράποδες ψυχές, ώστε να ανταλλάξουν νιαουρίσματα –ενίοτε και μερικά μπηξίματα ονύχων εν μέσω γατοκαυγάδων- στις στέγες και στα περβάζια; Η απάντηση βρίσκεται στη Βέρνη.

Ευρισκόμενη στην κεντρική Ελβετία, η πρωτεύουσα της χώρας, η Βέρνη αποτελεί παραδειγματικό μέρος για τις ελβετικές γατόσκαλες, θέμα ενός βιβλίου που υπογράφει η graphic designer και συγγραφέας Brigitte Schuster. Και ο τίτλος αυτού: «Swiss Cat Ladders». Στις σελίδες του εγχειρήματος, αποτυπώνονται φωτογραφικά οι κάθετες ψιψινοδιαδρομές στις εξωτερικές όψεις κατοικιών, διαδρομές τοποθετούμενες σ’ έναν διάλογο περιβαλλοντικό με το αρχιτεκτονικό συγκείμενο. Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν κοινωνιολογικές, αρχιτεκτονικές και αισθητικές όψεις, και μαζί με το συνοδευτικό κείμενο, ξεδιπλώνεται η παράδοση του εν λόγω φαινομένου, θέτοντας μεταξύ άλλων ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να επιβάλλουν τις δομές τους στις γάτες.

Το σίγουρο είναι, ότι συναντάται ένα ευρύ και γοητευτικό φάσμα υπαίθριων «ψιψινόσκαλων», αποκαλύπτοντας παιχνιδίσματα δημιουργικότητας και φαντασίας. Οι σκάλες στο εξωτερικό των κτιρίων, προσφέρουν δυνατότητες απόδρασης και αναρρίχησης πίσω στα σπίτια, εξασφαλίζοντας στις γάτες την τόνωση της έμφυτης ανεξαρτησίας τους: πρέπει να φεύγουν και να επιστρέφουν όποτε τους καπνίσει. Από τις σκάλες πηδούν σε αυλές, δρόμους, δέντρα και γραμματοκιβώτια. Άλλες σκάλες ευνοούν ερωτικά ραντεβού στις στέγες και άλλες πάλι δείχνουν να ικανοποιούν μια γενικότερη επιθυμία ανάβασης προς τα πάνω, απαντώντας σε «αθλητικές» ανησυχίες, όπως για παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία,

όπου η γάτα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αθλητική. Η σκάλα φαίνεται ατελείωτη χάρη στα ζιγκ ζαγκ σπασίματα, που με τις στάσεις στα παράθυρα μπορεί να τσεκάρει και τι συμβαίνει σε άλλα δωμάτια του σπιτιού, πέρα από το δικό της δωμάτιο στον τελευταίο όροφο. Ελπίζουμε η περιέργεια να μην την οδηγήσει σε τέλος απευκταίο.

Αρκετά πολυλογίσαμε, όμως. Ας δούμε μερικούς τύπους «ψιψινόσκαλων» και εντοπίστε ποια είναι αυτή που ταιριάζει στο δικό σας γατί:


.

Τα στοιχεία για το βιβλίο
της Brigitte Schuster

αντλήθηκαν από εδώ και εδώ