Και ενώ αυτές τις ημέρες η χώρα ψύχεται μεταξύ Ζηνοβίας, Ηφαιστίωνα και άλλων ηρωικών καιρικών φαινομένων, αναρωτιόμαστε τί να συνέβαινε τον Γενάρη πριν από εκατό χρόνια στην Αθήνα με την επέλαση του χιονιά. Μεταφερόμαστε λοιπόν 100 χρόνια πριν, στο Γενάρη του 1920, όταν το χιόνι απελευθέρωσε τα επαναστατικά ένστικτα των ανθρώπων αναστατώνοντας την πόλη. Ένα παλλαϊκό ξεφάντωμα κατέληξε σε επεισόδια και συλλήψεις. Τον απολογισμό τον διαβάζουμε την επόμενη μέρα στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, αμέσως παρακάτω.

 

Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΧΙΟΝΟΠΟΛΕΜΟΣ

ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Το χιόνι για την Αθήνα είναι μια ευτυχία η οποία, όπως και όλες οι άλλες, δεν διαρκεί παρά ολίγες ώρες. Και οι Αθηναίοι βρέθηκαν εχθές προ της παλλεύκου εκπλήξεως, καταβάλλοντας φιλότιμη προσπάθεια να απολαύσουν όλα τα θέλγητρα της σεμνής κόρης του Βορρά, της αγνής και λευκής ως… χιόνος. Οι πρώτες χιονόσφαιρες εκσφενδονίστηκαν νύχτα ακόμη από τους γλεντζέδες της Ομονοίας, όταν τα ίχνη της διαβάσεως στους δρόμους αποτυπώνονταν στο λευκό παχύ ταπέτο των δρόμων  ως νότες στο πεντάγραμμο. Οι πρώτες αψιμαχίες άρχισαν με το άνοιγμα των παραθύρων από τα οποία προβάλαν ακτένιστα ακόμη πρόσωπα ή προσωπάκια και των οποίων το «μαχμουρλήδικον» ύφος μεταβλήθηκε αμέσως σε ευχάριστη έκπληξη.

-Τώστρωσε! Ξυπνήστε!

Από ταράτσες, από εξώστες, από παράθυρα και από θύρες λευκοί μύδροι όλων των… διαμετρημάτων ερρίπτοντο κατά του εχθρού, τον οποίον αντιπροσώπευαν οι διαβάτες παντός φύλου, τάξεως, ηλικίας, φυλής και θρησκεύματος. Οι μύδροι πετυχαίνοντας τον στόχο κινητό ή μη, εθραύοντο σε χίλια κομμάτια, λευκά και αβλαβή όμως.

-Και του χρόνου!

Υπήρχαν όμως και εκείνοι που θυμώνανε και…. αλλοίμονόν τους τί ετραβούσαν κατόπιν. Όλα τα πυροβολεία εξ όλων των σημείων συγκέντρωναν το παγωμένον… πυρ εναντίον τους. Και το επεισόδιο τελείωνε ως επί το πλείστον πάντα με γέλια.

Το Ζάππειο και ο Βασιλικός Κήπος παρουσίασαν εικόνα από εκείνες που συνήθως βλέπουμε στις χριστουγεννιάτικες καρτ-ποστάλ. Εκεί ο χιονοπόλεμος γενικεύτηκε μεταξύ των απείρων περιπατητών αμφοτέρων των φύλων. Στην είσοδο του πάρκου ομάδες χιονοπολεμιστών επετίθεντο μετά πρωτοφανούς φαιδρότητος και… ηρωϊσμού εναντίον των διερχομένων τραίνων του τροχιοδρόμου και γενικώς των τραμ. Αν επρόκειτο δε κανείς να σημειώσει τους ανδραγαθήσαντας κατά των ηρωικών εκείνων επιθέσεων, θα ανέφερε πρώτον ασφαλώς τον… φρουρό χωροφύλακα.

Εκ του συστάδην μάχη εγένετο στην πλατεία του Συντάγματος μεταξύ φοιτητικής φάλαγγος και ολίγων ευζώνων. Είναι η πρώτη φορά που ηττήθηκαν τα ευζωνάκια ευρεθέντα προ απειράριθμου εχθρού.

Η φάλαγξ πυκνωθείσα και με άλλους κατηφόρισε στην οδό Σταδίου, εμπνέουσα τον κόσμο. Μέχρι τοιούτου σημείου έφθασαν οι δράσεις της ώστε επενέβη η Αστυνομία και κράτησε στο τμήμα αρκετούς.

Μεταξύ των δοκιμασάντων την επιτυχή επίθεση των χιονοπολεμιστών ήταν και ένας σοφέρ στην οδό Εδουάρδου Λω. Ζαλισθείς οδηγούσε ασυναίσθητα το αυτοκίνητο και παρέσυρε ένα παιδάκι, το οποίο και τραυματίστηκε.

Άλλη μεγάλη ομάδα παιδιών στην οδό Ιπποκράτους τρομοκράτησε το τραμ.

Κάθε όχημα που περνούσε ορισμένες στάσεις βρισκόταν προ ομοβροντίας χιονοσφαιρών. Πολλοί επιβάτες χτυπήθηκαν, ένας οδηγός κτυπηθείς στο κεφάλι εγκατέλειψε το τραίνο.

Τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο διέκοψαν τα μαθήματά τους. Οι μαθητές έδρασαν στην πρώτη γραμμή κατά συνοικίες, ενώ οι φοιτητές συγκεντρωθέντες προ του Πανεπιστημίου αποτέλεσαν την… Λευκή στρατιά, δρώσα στη λευκότητα όλης εκείνης της ευρείας εκτάσεως της οδού Πανεπιστημίου και Κοραή.

Ουδείς κατόρθωσε να διαφύγει της επίθεσης διερχόμενος εκείθεν. Οι χιονόσφαιρες έπεφταν -σχήμα οξύμωρο- βροχηδόν. Και ένας λειτουργός του Υψίστου ακόμη δέχτηκε τόσες χιονιές ώστε μεταβλήθηκε σε… λευκό άγγελο. Αγρία επίθεση υπέστη επίσης και ο λαοφιλής υποψήφιος βουλευτής κ. Ράλλης, όστις αυτή τη φορά ετάφη από τα… ά σ π ρ α των συμπολιτών του.

Και όλα αυτά υπό ήλιο εαρινό. Αυτός ο Αττικός ουρανός! – όστις μαζί με το χιόνι διέλυσε και τους ήρωές του.

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 29.01.1920