Τα φώτα της πόλης έσβησαν σήμερα στις 6:29. Έχτες έσβησαν στις 6:27. Προχθές στις 6:25. Κάθε μέρα που περνάει υπάρχουν δύο περίπου λεπτά μετατόπισης. Ο πολιτισμός μοχθεί να συγχρονιστεί με τα φυσικά φαινόμενα. Ό,τι και να κάνει δεν μπορεί να επέμβει σε αυτά. Είναι αναγκασμένος να προσαρμόζεται στις σταθερές του σύμπαντος βρισκόμενος μονίμως σε θέση άμυνας. Κάπως έχει ξεχαστεί αυτό. Αλαζονεύτηκε ο άνθρωπος. Επειδή οι επιστημονικές ερμηνείες του εμπεριέχουν τώρα το εφέ της λογικής απόδειξης νομίζει πως βρίσκεται σε θέση ισχύος. Νομίζει ότι αυτός που ερμηνεύει τον φυσικό νόμο γίνεται και κάτοχός του.

Μια αντιχριστιανική επιφανειακότητα έχει επικρατήσει στα μέρη μου. Ένας αντιτολστοϊσμός που φτάνει στα όρια του λογικοφασισμού και της ειρωνείας των πιστών της Τήνου. Φαίνεται πως λησμονήθηκε η έννοια της ταπεινοφροσύνης. Ξεχάστηκε το γεγονός πως η πίστη στο αόρατο έφτιαξε μεταξύ άλλων Πυραμίδες, Οδύσσειες και Παρθενώνες ενώ ο θετικισμός και η πίστη στο ορατό έφτιαξε κυρίως ουρανοξύστες, πυραύλους και νεροτσουλήθρες.

Στην πραγματικότητα ο new age πολιτισμός είναι απελπισμένος. Τόση τεχνολογία και τόσες θεωρίες και πάλι βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση. Είναι καταραμένος να ακολουθεί κατά πόδας κάτι ανεξήγητο. Αυτό που προϋπάρχει δεν προσπερνιέται, βάσει αρχής. Πάντα το αλλόκοτο θα προηγείται. Ο άνθρωπος έρχεται δεύτερος κι καταϊδρωμένος που δεν μπορεί να δικαιώσει την εγωπάθειά του. Και μάλιστα, όσο αναζητάει πωρωμένος τη λύση των μυστηρίων τόσο εφευρίσκονται νέες θεωρίες εις βάρος παλαιότερων που πάλι δεν οδηγούν πουθενά γιατί η σισύφεια απάντηση που ψάχνει θα εκκρεμεί συνεχώς, και στις 6:29 και στις 6:27 και στις 6:25. Και έτσι συνεχίζει απτόητος να ψάχνει τα ουρανοθέμελα από την βαθιά επιθυμία του να τα υποβιβάσει, να τα υποκαταστήσει, να γίνει ο ίδιος θεός.

Πώς μπορεί να γίνει θεός όμως; Δεν υπάρχει κανείς να αναζητήσει κάτι για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Κανείς δε νιώθει περιέργεια ή δέος για εμάς. Μόνοι μας τα φτιάχνουμε, μόνοι μας τα χτίζουμε, μόνοι μας τα θαυμάζουμε. Κι ίσως ένας καλύτερος κόσμος για να ανοιχτεί οφείλει να ξεκινήσει από αυτό ακριβώς: η ανωτερότητά μας είναι fake news.

φωτογραφία εξωφύλλου: Τήνος / Michael Pappas

 

.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Σαμσών Ρακάς γεννήθηκε το 1981 και ζει στην περιπλανώμενη Αθήνα (http://academia-romantica.edu.gr/). Ο «Ούτις» (εκδ. Υποκείμενο) είναι ο προσωπικός του Θεός.