Επειδή εμείς ζούμε στη Σάμο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για δυο-τρία γεγονότα από τα αμέτρητα που γνωρίζουμε καλά, για τα οποία, παρόλο που δώσατε εντολή να γίνουν -στο ΚΥΣΕΑ του Μαρτίου του 2020- μπορεί να μην έτυχε να είστε στη Σάμο ώστε να τα δείτε να συμβαίνουν.
.
– Την πρώτη Απριλίου 2020, μια βάρκα με μετανάστες και μετανάστριες φτάνει στην παραλία Μουρτιά. Σαμιώτες που βρίσκονται στην περιοχή επιβεβαιώνουν την άφιξη και την παρουσία των ανθρώπων και καλείται δημοσιογράφος ο οποίος παίρνει φωτογραφίες. Μία μέρα μετά, οι ίδιοι μετανάστες και μετανάστριες βρίσκονται σε φουσκωτές διασωστικές βάρκες χωρίς μηχανή να πλέουν εγκαταλειμμένοι σε κίνδυνο στα τουρκικά ύδατα.
.
– Λίγες μέρες αργότερα το ίδιο συμβαίνει σε μετανάστες και μετανάστριες που φτάνουν στο χωριό Καλλιθέα και ζητάνε βοήθεια, μέχρι που την ίδια νύχτα βρίσκονται σε ακυβέρνητες βάρκες σε κίνδυνο στα τουρκικά ύδατα. Κάτοικος της περιοχής επιβεβαιώνει στο ραδιόφωνο -η μαρτυρία ηχογραφημένη στη διάθεσή σας- την άφιξη με κάθε λεπτομέρεια.
.
– Στον Μαραθόκαμπο τον Απρίλιο του 2021, κάτοικοι επιβεβαιώνουν τους τραμπουκισμούς των κουκουλοφόρων των σωμάτων ασφαλείας και τη βίαιη απαγωγή ανθρώπων που μόλις είχαν φτάσει στην παραλία Ψιλή Άμμος. Σχεδόν όλοι οι αφιχθέντες, αντί να οδηγηθούν σε ασφαλές μέρος για την κατάθεση αιτήματος ασύλου, βρίσκονται σε σωσίβια λέμβο χωρίς μηχανή, στα ύδατα της Τουρκίας. Δημοσιογράφοι κάνουν ρεπορτάζ το οποίο όχι μόνο δίνει φωτογραφικά τεκμήρια για την άφιξη αλλά επιβεβαιώνει και όλες τις καταγγελίες. Για κακή σας τύχη, μια γυναίκα με τα παιδιά της από την Παλαιστίνη, κρύβεται και καταφέρνει να φτάσει στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, όπου όχι μόνο καταθέτει αίτημα ασύλου, και αργότερα προφανώς της αναγνωρίζεται το καθεστώς πρόσφυγα, αλλά καταθέτει και την εμπειρία της από εκείνη την ημέρα καθώς και μήνυση με πολύ υλικό στην εισαγγελία.
.
– Στη Ζωοδόχο Πηγή, τον Νοέμβριο του 2021 φτάνει βάρκα με 24 ανθρώπους. Οι 19 από αυτούς εξαφανίζονται. Για κακή σας τύχη, οι υπόλοιποι 5 βρίσκονται έντρομοι και κρυμμένοι στην περιοχή από μία ευρωβουλεύτρια που επισκεπτόταν στο νησί ως παρατηρήτρια σχετικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το μέλος της επιτροπής διαψεύδει τον επικεφαλής της και επιμένει ότι πρόλαβε και γλίτωσε πέντε άτομα από μια επαναπροώθηση που είχε ήδη ξεκινήσει. Ο επικεφαλής κάνει πως ούτε έμαθε για αυτήν την επαναπροώθηση ούτε άκουσε για μια άλλη που αφορούσε μια εγκυμονούσα στον ένατο μήνα. Γιατί, σύμφωνα με τη μαρτυρία του συντρόφου της σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της επιτροπής στην επίσκεψή του στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου στις 3/11/2021 με αυτόπτες μάρτυρες δεκάδες ανθρώπους, η 9μηνών εγκυμονούσα δεν είχε προλάβει να κρυφτεί όταν είχε φτάσει, και έτσι την απήγαγαν τα σώματα ασφαλείας και την έσπρωξαν σε φουσκωτή βάρκα πίσω στην Τουρκία όπου και γέννησε αμέσως μετά την επιχείρηση διάσωσής της από το τουρκικό λιμενικό. Κάποιοι βάλανε μια ετοιμόγεννη μέσα σε ακυβέρνητη βάρκα και την αφήσανε μεσοπέλαγα. Κάποιοι τους διέταξαν να το κάνουν και κάποιοι το συγκαλύπτουν.
.
– Από τις πρακτικές αυτές, τις οποίες ζητήσατε στο ΚΥΣΕΑ του Μαρτίου του 2020, έχουν απαχθεί, κακοποιηθεί , ληστευτεί χιλιάδες άνθρωποι μόνο στη Σάμο. Μαζί τους έχει πνιγεί ένα 9χρονο παιδί, σύμφωνα και με τη μήνυση που έχει καταθέσει ο πατέρας του για εγκληματικές ενέργειες και παραλήψεις του λιμενικού. Αυτές βέβαια δεν λέγονται ούτε διασώσεις, όπως ισχυριστήκατε, ούτε ανασχέσεις βαρκών όπως παραδέχεστε ότι κάνετε.
.
– Μπορεί να κλείνετε το ένα μάτι στα ακροδεξιά σας με το να μην διαψεύδετε τις επαναπροωθήσεις και το άλλο στη λυσσασμένη Ευρώπη που θα ήθελε να νομιμοποιήσει πλήρως τις ανασχέσεις, όμως η χώρα την οποία διοικείτε δεν έχει παραδοθεί ούτε στην ακροδεξιά, ούτε στον φόβο, ούτε στο μίσος.
.
– Και μιας και γνωρίζουμε πολύ καλά για τις επισκέψεις σας στη Σάμο από το 2019 που μοιράζατε έδρες και γενικές γραμματείες, στο 2020 που μοιράζατε άδειες υποσχέσεις στους σεισμόπληκτους, και από εκεί στο 2021 που κάνατε εγκαίνια σε περιοχές με φωτογένεια πριν τη μεταφορά μεταναστών επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε ότι η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου, δεν είναι άψογη, δεν είναι καθαρή και δεν έχει παιδική χαρά πρότυπο για τα παιδιά. Είναι μια εγκατάσταση μέσα σε ένα γυμνό οροπέδιο της Σάμου φτιαγμένη εξολοκλήρου με συρματοπλέγματα, μεταλλικά κοντέινερ, μπετόν, χαλίκια, αστυνομία, θύρες ελέγχου και ιδιωτικούς υπάλληλους ασφάλειας. Οι ζημιές που γίνονται από τη χρήση δεν διορθώνονται ποτέ. Η δυνατότητα μετακίνησης προς και από την πόλη είναι οικονομικά αδύνατη για τους ανθρώπους που -αν τους πληρώνατε κανονικά- θα έπαιρναν το πολύ €75 ευρώ τον μήνα. Η παιδική χαρά, στην οποία αναφερθήκατε με τόση περηφάνεια, είναι περικυκλωμένη από δρόμους επιτήρησης και συρματοπλέγματα και δεν φιλοξενεί παιδάκια επειδή αυτά τα επιβιβάζετε κάθε μέρα σε ακυβέρνητες φουσκωτές βάρκες και τα σπρώχνετε στα ύδατα της Τουρκίας.
.
– Επειδή κανένας δημοσιογράφος δεν σας έχει ρωτήσει από τον Μάρτιο του 2020, θα θέλαμε να ρωτήσουμε κάτι εμείς ως κάτοικοι της Σάμου. Αφού λοιπόν μιλάτε για επιθετική φύλαξη των συνόρων και σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική:
.
-Πώς γίνεται να έχουμε τόσο χαμηλούς αριθμούς επίσημα καταγεγραμμένων αφίξεων μεταναστών και μεταναστριών στη Σάμο, όταν εμείς που ζούμε εδώ έχουμε γίνει μάρτυρες αναρίθμητων αφίξεων;
.
-Πώς γίνεται να μιλάτε για εκατοντάδες ή και χιλιάδες καθημερινές διασώσεις και στη Σάμο να μην υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο ούτε μία καταγραφή που να προκύπτει από διάσωση του λιμενικού;
.
-Ποιες ενέργειες γίνονται για όσες βάρκες με μετανάστες έχουν εντοπιστεί μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα; Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι οι αφιχθέντες έχουν οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο για την καταγραφή τους; Γιατί αυτό δεν εμφανίζεται στις επίσημες καταγραφές;
.
-Ποιες ενέργειες γίνονται για όσες βάρκες με μετανάστες έχουν φτάσει σε κάποιο ελληνικό νησί; Έχουν καταγραφεί επίσημα κι αν ναι γιατί δεν εμφανίζονται στις σχετικές αναφορές;
.
-Αν στις δύο αυτές τελευταίες περιπτώσεις οι αφιχθέντες έχουν απαχθεί, ληστευτεί, κακοποιηθεί και ρυμουλκηθεί πίσω στην Τουρκία, τότε μπορούμε να μιλάμε για το μεγαλύτερο, μαζικότερο, διαρκέστερο έγκλημα του ελληνικού κράτους από ιεραρχικά δομημένη εγκληματική οργάνωσή του ή έχουμε κάνει και μεγαλύτερα;
.

Υ.Γ. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε και χωρίς σχολιασμό κ. Μητσοτάκη και τη δεύτερη παραδοχή σας, καθώς αφήσατε να σας ξεφύγει και μια αλήθεια ακόμη, σε διεθνές μάλιστα ακροατήριο.
.
-Από πότε το να ρωτούν οι δημοσιογράφοι ευθείες ερωτήσεις είναι μια ιδιαιτερότητα της Ολλανδίας και δεν είναι χρέος και κεκτημένο σε κάθε χώρα που θέλει να λειτουργεί στοιχειωδώς δημοκρατικά;
.
Μολονότι λοιπόν είναι πολύ σημαντικό το λιβάνισμα της εξουσίας -έχουμε επίσης ενδιαφέρουσες εμπειρίες από τη Σάμο-, χωρίς την παραμικρή αίσθηση αυτοσυγκράτησης ή αξιοπρέπειας από τα κυρίαρχα και συστημικά ΜΜΕ εδώ και δύο χρόνια, δεν θα σταθούμε αυτή τη στιγμή σε αυτό. Άνθρωποι κινδυνεύουν, άνθρωποι χάνονται, πνίγονται και στη Σάμο και σε αυτό πρέπει να βάλουμε ένα τέλος.
.
Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου
12/11/2021
.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πλατφόρμα μάχης για την επανοικειοποίηση του ρεμβασμού.