ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ SOZOPOLIS
[20:00 – 22:10]

 

«ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ»

 

 

Ένα τελετουργικό δρώμενο ελευθέρων ηθών στο «Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας» για τρεις αρτίστες ή σεξεργάτριες της ιστορίας, που ακόμη κι αν δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ακόμη κι αν έζησαν σε διαφορετική εποχή, επέλεξαν να φύγουν ηθελημένα από την ζωή έναν παγωμένο Γενάρη, εξουθενωμένες από το ασφυκτικό κλίμα της εποχής.

 

1

Ήταν 29 προς 30 Γενάρη (1929) όταν η γνωστή αρτίστα Ντόρα Βάργκα που χόρευε τα βράδια στο «Φαντάζιο» τερματίζει τη ζωή της. Το πραγματικό της όνομα: Ανδριέν Μαργκερίτ. Στο ξενοδοχείο «Τουρίστ» όπου έμενε, επί της οδού Ερμού και Βουλής, την είδαν το απόγευμα να ανεβαίνει στο δωμάτιό της με ένα μπουκάλι κρασί «ΜΑΡΚΟ». Μια ώρα αργότερα οι γογγυσμοί της οδήγησαν την υπηρεσία του ξενοδοχείου να μπει στο δωμάτιο όπου παραληρούσε έχοντας λάβει δηλητήριο. Ο χορευτής-παρτενέρ της κ. Μασσαντό έσπευσε και η 25χρονη Μαργκερίτ του είπε: «Δεν θέλω να πεθάνω εδώ». Λίγη ώρα μετά εξέπνευσε στον Ευαγγελισμό.

20:00 – 20:30

Για την Ανδριέν Μαργκερίτ, η Άλκηστης Βούλγαρη θα παρουσιάσει μια δεκάλεπτη ζωντανή performance χορού & προβολή μικροφίλμ, υπό τους ήχους του J. Brahms, C. Saint-Saëns, A. Scriabin. Θα προηγηθεί η θέαση του χειροποίητου βίντεο της στο οποίο υποδύεται την Ανδριέν, κατασκευάζει την ιστορία της, εικάζει την σχέση της με την Ισιδώρα Ντάνκαν, και εν τέλει της στέλνει ένα συγκινητικό χορευτικό σινιάλο.

 

 

 

2

Ήταν πάλι τέλη Γενάρη όταν η 25χρονη Καίτη Ροδίτου, σεξεργάτρια στην Αθήνα του 1900, και κάτοικος της οδού Δεληγιώργη στην κάτω πλευρά της Ομόνοιας, αποφασίζει να ρίξει μια σφαίρα στην καρδιά της, από την ταπείνωση που της πρόσφερε η κοινωνία του αποκλεισμού και των στερεοτύπων προς τις γυναίκες των «ελευθέρων ηθών».

20:30 – 20:50

Ο Σαμσών Ρακάς θα γνωστοποιήσει τα ίχνη της ελάχιστης παρουσίας της νεαρής πόρνης Καίτης Ροδίτου στην ελληνική ιστορία και αφού απαγγείλει ένα ποίημα έπειτα θα προβληθεί από τον Γιώργο Ευθυμίου ένα σπάνιο κινηματογραφικό  πλάνο  αφιερωμένο σε αυτήν.

 

 

3

Έναν αιώνα μετά, σε έναν πιο δικό μας Γενάρη, του 2005, η γνωστή ηθοποιός και πορνοστάρ Karen Lancaume (Bach) θα αυτοκτονήσει στο Παρίσι από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών.


20:50 -22:10

Στη μνήμη της Karen Bach το Pugnant Film Series, επιλέγει να προβάλει μια σκληρή γαλλική ταινία στην οποία συμπρωταγωνιστεί η Karen το 1999, έξι χρόνια πριν αποχωρήσει από τη ζωή (trigger warning – σκληρές σκηνές βιασμού).

 

Για τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο δρώμενο απαιτείται προκράτηση θέσης μέσω:

e-mail: syntagma2021@yahoo.com

 

 

.