Το «Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας» ξεκινά από σήμερα και για όλο το έτος την κατάθεση μιας σειράς άγνωστων απονενοημένων ιστοριών οι οποίες παρόλο που δε χώρεσαν στα ελληνικά αφηγήματα είναι φορτισμένες με μια αλληγορία κρίσιμη και ικανή να φωτίσει άγνωστες πτυχές του τόπου.

Σκοπός είναι η συγκρότηση ενός απονενοημένου μαρτυρολόγιου απαρτισμένου επετειακά με ίχνη από βίους συνανθρώπων μας που δεν άντεξαν την απόγνωση, την κακοποίηση ή την ντροπή σε τούτο δω τον τόπο.

 

Έρευνα – Επιμέλεια: Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

 

 

Πρώτη εβδομάδα του Γενάρη του 1922: Η Δοδού Μωυσή Άντζελ, 26 ετών, κατοικούσε με τους γονείς και τα αδέλφια της, στην οδό Κολοκοτρώνη στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και καιρό είχε ερωτευτεί έναν εξάδελφό της και μολονότι ο γάμος τους συναντούσε τις σθεναρές αντιρρήσεις συγγενών, η ίδια ζούσε αφοσιωμένη και μελαγχολική, ελπίζοντας πως πλησιάζει η ημέρα που θα της επιτρέψουν να ενωθεί με τον μεγάλο της έρωτα.

 

.
Ώσπου μιαν αποφράδα ημέρα έμαθε ότι ο αγαπημένος της θα νυμφευόταν μια πλούσια κόρη. Και κάπου εδώ παίρνει μπρος μια βιβλική αλληγορία: Η άτυχη νέα, απεγνωσμένη μα και αποφασισμένη, κατευθύνθηκε στο εβραϊκό σχολείο «Γκατένιο» και έφτιαξε έναν αυτοσχέδιο βωμό: στοίβαξε βιβλία μαθητών στη μέση του δαπέδου, έριξε από πάνω όλες τις ερωτικές επιστολές του αγαπημένου της σαν θρυαλλίδα, και αφού έβγαλε τα ρούχα της άλειψε το γυμνό της σώμα με πετρέλαιο. Μια σπίθα αρκούσε. Η φλόγα υψώθηκε σαν δαίμονας μέσα στη σχολική αίθουσα. Μια ευγενής ψυχή επέταξε για αλλού και δυο όμορφα μάτια εκλείσθησαν για πάντα. «Ο κτηνώδης υλισμός νίκησε», έγραψαν οι δημοσιογράφοι..

Πρώτη εβδομάδα του Γενάρη του 2022: Ακριβώς ένας αιώνας μετά την δηλωτική αυτοπυρπόλησή της, ένα «Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας» τυγχάνει να γεννιέται στην Αθήνα, και δεν μπορεί παρά να αφιερώσει ρεκβιεμιακά τις δύο εναρκτήριες μέρες του στη μνήμη της Δοδού Μωυσή Άντζελ, την προστάτιδα του Απονενοημένου Συντάγματος, την πρωταγωνίστρια στο μαρτυρολόγιο μιας ελληνικής ιστορίας από την πλευρά της απελπισίας, που έφτασε η στιγμή να ξεδιπλωθεί:

 

ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 8 & 9 Γενάρη

| 16:00 – 20:00 |

Χωρίς κρατήσεις θέσεων | Ενδεχόμενο μικρής αναμονής λόγω ελεγχόμενης ροής επισκεπτών |


 

 

«SOZOPOLIS»
(Σωζοπόλεως 15)

Αναλυτικό πρόγραμμα διημέρου εδώ (στο κάτω μέρος της σελίδας). Συνεχής ανανέωση όλο το έτος.

 

εικόνα εξωφύλλου:
εγκατάσταση του Michał Jelski

 



Το ΑΣΣΟΔΥΟ συμπράττει με τον χώρο SOZOPOLIS

και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022
θα προσφέρει στους αναγνώστες του
αποκλειστικές παρουσίασεις έργων, άρθρων και συμβάντων