«Αεραλάνδη»: Μια ταινία για την Πραγματικότητα που δεν υπάρχει

Ένα χειροποίητο ντοκιμαντέρ του Χάρη Ραφτογιάννη με πρωταγωνιστές τους Αέρα Πατέρα

Πωσείναι στη ψηφιακή εποχή που διανύουμε να φτιάξει κανείς μια χειροποίητη ταινία που να διακρίνονται οι συρραφές της, οι συγκολλήσεις της, μια φευγαλέα αθωότητα, μια ανόθευτη ποιητικότητα;

H «Αεραλάνδη» μοιάζει να έχει κατασκευαστεί στο εργαστήρι ενός μάστορα που δεν φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ραφιναρισμένο, αψεγάδιαστο σύνολο αλλά περισσότερο τον απασχολεί να της εμφυσήσει μια αδέξια χάρη. Η ταινία γεμάτη κουνημένα πλάνα, άρρυθμη μουσική, ασυνέχειες και ένα τέλος που ποτέ δεν έρχεται, μοιάζει σαν ένα λάθος που όμως φαντάζει τόσο παράξενα σωστό. 

Η «Αεραλάνδη» μοιάζει να υπόσχεται κάτι που να μην το τηρεί, σαν ένα παιδί που η λαχτάρα του να ονειρευτεί είναι πιο ισχυρή από τη φιλοδοξία του να το πράξει.

Τους ήρωες της ταινίας, τους βλέπουμε παιδιά, μετά ενήλικες, να μετεωρίζονται ανάμεσα σε μια πραγματικότητα που τους είναι ξένη και μια ουτοπία που απομακρύνεται διαρκώς καθώς την προσεγγίζουν. Χωρίς πυξίδα αεροβατούν στις γειτονιές που αρθρώνεται το όνειρο, καταδικασμένοι να χαθούν στις συμπληγάδες μιας ζωής δίχως όραμα.

trailer

 

Η ταινία μοιάζει σαν ένας τζαζ αυτοσχεδιασμός: ένας συγχρωτισμός εντυπώσεων, χειρονομιών και αισθήσεων που διαστέλλει το χρόνο και μας εκτινάσσει διαρκώς εκτός πλαισίου. Ωστόσο, μέσα από αυτά τα φαινομενικά τυχαία αποσπάσματα μνήμης αναδύεται μια ηθική και αισθητική στάση απέναντι στη ζωή.

Η ταινία παρόλο το βάρος της μνήμης και των εμπειριών που σηκώνει- 15 χρόνια έκανε ο δημιουργός της να την ολοκληρώσει- μοιάζει αλλόκοτα ανάλαφρη, σαν δακτύλιος καπνού που χάνεται άμα τη εμφανίσει του.

Σε μια εποχή μετά-αλήθειας, τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακών πραγματικοτήτων, η «Αεραλάνδη», εμφανίζεται σαν λάθος να μιλάει για πράγματα που δεν μας αφορούν και που όμως όλοι αποζητάμε.

ΙΝΦΟ

Το ντοκιμαντέρ ΑΕΡΑΛΑΝΔΗ, ξεκίνησε από τον Χάρη Ραφτογιάννη το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2021 με τη συμβολή στον ήχο του Κτίρια τη Νύχτα. Η μουσική της ταινίας είναι από τους Αέρα Πατέρα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ραφτογιάννη.  Συμπαραγωγός είναι η ανεξάρτητη δημιουργός Micah Magee. 

Η «Αεραλάνδη», θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στην Ελλάδα, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Σάββατο 12/3/2022 ώρα 21:30 στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στην Online πλατφόρμα του Φεστιβάλ, την επόμενη μέρα της φυσικής προβολής, από τις 10:00 π.μ. και μέχρι τις 20/3 στις 12:00 τα μεσάνυχτα ή την εξάντληση των 500 θεάσεων.

*

«Αεραλάνδη»: Υπάρχει μια χώρα. Εκεί πάνω. Ένα ιπτάμενο τίποτα. Και θα ιδρυθεί το 2024.

*

«Η πραγματικότητα δεν υπάρχει»:  Είναι το σύνθημα της χαοτικής και ανοιχτής μουσικής μπάντας των Αέρα Πατέρα. Όταν κάποια μέλη, κουρασμένα από το διαρκές χάος, απαιτήσουν μια μορφή δομής, ο Τζίμης – ο άτυπος αρχηγός του γκρουπ – θα πρέπει να συμβιβαστεί ή να αναμετρηθεί άλλη μια φορά με την «Πραγματικότητα που δεν υπάρχει».

*

Αέρα Πατέρα 

Οι Αέρα Πατέρα (στυλιζαρισμένο ως: ΑΕΡΑ ΠΑΤ∄ℝΑ) είναι ελληνικό μουσικό συγκρότημα, που σχηματίστηκε το 1989. Θεωρούνται ένα από τα μακροβιότερα εν ενεργεία ελληνικά συγκροτήματα. Χαρακτηρίζονται από μια αταξινόμητη διάθεση και μια ελεύθερη σύνθεση. Έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια συναυλίες, φάσεις, events, ταξίδια, φεστιβάλ, κλπ. Είναι η μεγαλύτερη μουσική μπάντα του πλανήτη σε αριθμό προσώπων (25 άτομα/sec).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Σ.Β. γεννήθηκε στη Χίο, ζει στην Αθήνα και είναι μέλος της ομάδας του Caravan Project. www.stratisvogiatzis.com