Είναι ακροδεξιός. Φλερτάρει με τη γελοιότητα. Είναι εγωπαθής. Είναι γκαφατζής. Μισεί τον καλλιτεχνικό κόσμο. Είναι επικίνδυνος. Είναι πολλά. Κυρίως όμως είναι πρόεδρος των Η.Π.Α. Με λίγα λόγια τα διαθέτει όλα ως περσόνα για να τραβήξει πάνω του το καταδικαστικό βλέμμα ενός καλλιτέχνη.

Αν και ακόμα βρίσκεται στην αρχή της θητείας του, φαίνεται ήδη πως κανένας άλλος αμερικανός πρόεδρος δεν έχει γελοιοποιηθεί περισσότερο σε καλλιτεχνικό επίπεδο από τον Ντόναλντ Τραμπ. Αντιστρέφοντας το νόημα θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως ποτέ ξανά η αμερικανική κοινωνία δεν προσέφερε τέτοιες συνθήκες ελευθερίας σε έναν καλλιτέχνη για να εκφραστεί. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα αληθές. Το γεγονός της άνθησης μιας αντιπροεδρικής τέχνης δεν οφείλεται τόσο στην ελαστικότητα των αμερικανικών θεσμών όσο στο κύμα αντίστασης που έχει αναπτυχθεί και ισχυροποιεί το μερίδιο των αντιστεκόμενων στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Συχνά βέβαια η κριτική που ασκείται καταφεύγει σε γενετήσια ζητήματα και επικεντρώνεται σε σεξουαλικού τύπου μομφές, σε τέτοιο εμμονικό βαθμό μάλιστα που μας επιτρέπει να ορίσουμε την εικόνα του Τραμπ όχι απλά ως ένα αντικείμενο αλλά ως ένα ποθούμενο χλευασμού.

Εν πάσει περιπτώσει, περιηγηθήκαμε σε μερικές δεκάδες έργα τέχνης που έχουν ως κριτική θεματολογία την εικόνα του Τραμπ, επιλέξαμε πέντε από αυτά με γνώμονα την εικαστική τους αξία σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο που προκάλεσαν και σας τα παρουσιάζουμε.
,

Το συγκεκριμένο πορτραίτο φιλοτεχνήθηκε από την Sarah Levy χρησιμοποιώντας ως υλικό το αίμα της περιόδου της θέλοντας έτσι να σαρκάσει το μισογυνισμό του προέδρου. Ο τίτλος που του έδωσε είναι «Whatever». Περισσότερα έργα της εδώ.

 

Το ολόσωμο γυμνό της αυστραλοαμερικανίδας φεμινίστριας Illma Gore είναι ένα έργο πολυσυζητημένο στην αμερικανική κοινωνία. Η απεικόνιση του προέδρου με μικρό πέος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ με αποτέλεσμα καμία αμερικανική γκαλερί να μη δεχτεί την παρουσίασή του για λόγους ασφαλείας. Τελικώς παρουσιάστηκε στην Maddoxe Γκάλερι του Λονδίνου με την αξία του να έχει εκτοξευθεί σε ένα εκατομμύριο λίρες. Τίτλος του έργου: «Make American Great Again».

,

Στις 18 Αυγούστου του 2017 οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, του Σιάτλ, του Λος Άντζελες, του Σαν Φρανσίσκο και του Κλίβελαντ αντίκρυσαν σε δημόσιους χώρους ένα από τα πέντε γλυπτά της ακτιβιστικής κολεκτίβας «INDECLINE». Όπως αναμενόταν τα σόσιαλ μίντια πήραν αμέσως φωτιά. Η ονομασία που τους δόθηκε: «The Emperor Has No Balls».

,

Ένας Τραμπ γεμάτος καταναλωτισμό και σχεδιασμένος από ευτελή υλικά. Έργο του Jason Mecier.

,

Τραμπ: «Ο Μεγάλος Αυνανιστής και η Χώρα που Καβάλησε». Μια μεγαλόπνοη και πολύμηνη φωτογραφική σύνθεση του Joel-Peter Witkin για την οποία χρησιμοποίησε μοντέλο και είναι γεμάτη με συμβολισμούς που αξίζει να αποκρυπτογραφήσετε.