Η πολυσυζητημένη δεύτερη ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka: the boy) όπως μπορείς να φανταστείς είναι μια ακόμη προβληματική ταινία γεμάτη προβληματικούς ανθρώπους για μια προβληματική εποχή. Μόνο που η φράση αυτή υπονοεί ακριβώς το αντίθετο.
,

Προβληματική ταινία

Σκηνοθετικά είναι προβληματική. Ανορθόδοξη. Κοφτή. Σε ξαφνιάζει. Σε μαγνητίζει. Αν και δεν αποφεύγει κάποια από τα κλισέ της πρωτοπορίας (έτος γυρισμάτων 2005), αναζητά ειλικρινώς το νέο καλλιτεχνικό πεδίο και όχι ανεπιτυχώς. Ο αυθορμητισμός της δεν ψεύδεται. Εισάγει καινοτομίες στο κινηματογραφικό λέγειν. Η οριακή ψυχρότητα της αντιμετώπισης μιας ακραία τρυφερής ιστορίας λειτουργεί καθηλωτικά. Το μοντάζ είναι χειροποίητο. Σεναριακά κινείται σε μια ευστροφία ταγμένη στο μη τετελεσμένο. Low budget που απαιτεί συναισθηματικό στοχασμό. Λύτρωση από το μελοδραματικό στοιχείο. Απολαυστικό. Όσο και το σινιάλο που κάνει εξαρχής στους «Απόντες» του Νίκου Γραμματικού. Πάντα οι απόντες.
,

Προβληματικοί άνθρωποι

Εξίσου και οι άνθρωποι δεν ανήκουν στην κοινή γνώμη. Είναι άνθρωποι ασυνήθιστοι μα όχι ακατανόητοι. Για την ακρίβεια, μου μοιάζουν πιο κατανοητοί από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Είναι άνθρωποι πληγωμένοι και δεν το κρύβουν. Γεμάτοι συναισθήματα που τους καθορίζουν. Γεμάτοι με αναμνήσεις που τους διοικούν. Φιγούρες αφιλόκερδες. Που πάνω απ’ όλα διψούν για ένα χάδι. Ποιο το πρόβλημα σε αυτό;
,

Προβληματική εποχή

Κάθε εποχή έχει τα στραβά της. Εντάξει. Μα πλέον έχει εκλείψει και η ανεμελιά. Ο εξαναγκασμός ζει τις πιο ύπουλες στιγμές του. Ο κάποτε λαός έχει μετατραπεί σε προβλέψιμες φιγούρες που περιφέρονται εδώ κι εκεί φορτωμένες με τύψεις. Χωρίς ανοχή στο άλλο άκουσμα. Στο στράφι της ιδιωτείας. Ποιος δαίμονας μας τυραννά; Ο αυθορμητισμός του «Ροζ» στέκει εδώ ως κοινωνικό πρόταγμα. Ευαγγελίζεται πρωτόλεια μια νέα ηθική. Έξω από την ορατότητα του νόμου. Εκτός θεσμών οικογενείας. Παραδομένη στην τυχαιότητα των στιγμών. Τελικά δεν είναι η εποχή απλώς προβληματική. Είναι εξόχως ανατρέψιμη από την μοναδικότητα του καθένα.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ταινία ανέβηκε από τον δημιουργό της πριν λίγα εικοσιτετράωρα και μπορείτε να σχηματίσετε τη δική σας άποψη. Καλή θέαση: