Το 2014 ο Λουίς Ποσάδας Λουμπέιρο ανακάλυψε σε μια υπαίθρια αγορά της Βαγιαδολίδ, ανάμεσα σε πάκους με παλιά χαρτιά, ένα γράμμα που έφερε το έμβλημα της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας. Το αγόρασε για την τεράστια συλλογή του και δυο χρόνια αργότερα το συμπεριέλαβε σ’ έναν τόμο που εξέδωσε με τη βοήθεια της γυναίκας του, Μαρία Χοσέ Βεγιόσο και του εκδοτικού οίκου Olme2, με 139 φωτογραφίες από τη Βαγιαδολίδ. Σ’ αυτόν τον εκδοτικό απευθύνθηκαν η Λόλι Άλβαρεθ Γκαγιέγο, η Κάρμεν Άλβαρεθ Γκαγιέγο, η Άννα Ισαμπέλ Εστέμπαν και η Κάρμεν, οι εγγονές, η τρισέγγονη και η τετρασέγγονη του αποστολέα του γράμματος αυτού, Τομάς Γκαγιέγο. Το γράμμα έφτασε στην οικογένεια με 81 χρόνια καθυστέρηση.

«Νέα Φυλακή, 27 Οκτωβρίου 1936. Αγαπημένη σύζυγε και παιδιά. Θα χαρώ αν στη λήψη του παρόντος είστε καλά, εγώ καλά τη μέρα της ημερομηνίας. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη επισκέψεων στις φυλακές, μου αντιστοιχούν όλες οι Παρασκευές από τις 10 ως τις 12 το πρωί για να είμαι στο κελί της απομόνωσης. Όταν έρθετε δεν έχετε παρά να υποδείξετε το μέρος όπου ανήκω. Χωρίς κάτι περαιτέρω λάβετε όπως πάντα στοργικές αγκαλιές από αυτόν που σας αγαπάει. Τομάς Γκαγιέγο. Αναμνήσεις από Φρούτα. Στείλτε μου το ρολόι».

Οι γυναίκες της οικογένειας Γκαγιέγο έχουν να λένε πως τους μεταφέρθηκαν στόμα με στόμα ιστορίες του φοβερού (προ)παππού, σύμφωνα με τις οποίες ο Τομάς Γκαγιέγο ήταν ένας σιδεράς, οργανωμένος στο συνδικάτο της CNT. Εξαιτίας της δράσης του εκεί, καταγγέλθηκε από ένα γείτονα και μετά από στρατοδικείο, καταδικάστηκε σε τουφεκισμό, ο οποίος και έλαβε χώρα στις 13 Μαρτίου του 1937. Ενώ, όσον αφορά το ρολόι που αναφέρεται στο γράμμα, η Λόλι ξεκαθαρίζει ότι «Ο παππούς μας ήταν πολύ κοκέτης και είχε πολύ ταπεραμέντο».
.

Το λιτό μνήμα του εκτελεσθέντα Τομάς Γκαγιέγο

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η Ναταλί Φύτρου γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά.Από μικρή της άρεσε να ακούει και να διηγειται ιστορίες. To 2016 μετέφρασε ένα διήγημα του Ρομπέρτο Μπολάνιο και το έστειλε στον καθηγητή Ισπανικών της. Διατηρεί το μπλογκ universo2666.blogspot.com