Για 6η συνεχή χρονιά, η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique διοργανώνει το διήμερο φεστιβάλ Electric Nights, ένα καινοτόμο φεστιβάλ-πλατφόρμα για τη σύγχρονη έρευνα και την τεχνολογία του ήχου και της μουσικής. Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαρτίου λοιπόν, από τις 9 ως τα ξημερώματα, 14 ηλεκτρονικά live act μας περιμένουν στο Booze (επτά τη βραδιά, ανά μία ώρα).

Ας πάρουμε μια ιδέα από το τι θα ακούσουμε:

 

14

 

Παρασκευή 2 Μαρτίου

21:00 Sound_00 & Lefterna (Toni Dimitrov / Boban Ristevski),  (MK)
Το σχήμα Sound_00 (Toni Dimitrov, Lefterna, Boban Ristevski), κινείται στη νέα πειραματική μουσική σκηνή και παρουσιάζει μια οπτικοακουστική performance. Εξερευνώντας τη δυναμική του minimum Vs. του maximum, noise Vs. drones, αναζητούν τον δικό τους τρόπο συγχώνευσης «μαγικών εννοιών» και εσωτερικής έμπνευσης με συγκεκριμένες μορφές μουσικής, όπως το ambient. Το ολοκαίνουργιο άλμπουμ τους Elementals κυκλοφόρησε από την ετικέτα Winter-Light.

https://winter-light.bandcamp.com/album/elementals-collabs-2
https://emerge.bandcamp.com/album/collabs

22:00 Enerzion / Mad Processor (Chloé Malaise / Loic Mancaux), (FR)
Το Enerzion project είναι προϊόν του ενδιαφέροντος για τον «ενεργειακό χώρο». Οι εμφανίσεις του χαρακτηρίζονται από τη ζωντανή επεξεργασία του ήχου καθημερινών αντικειμένων. Ηλεκτρομαγνητικές εγγραφές, circuit-bending, field-recording, συνθέτουν την πρακτική του, η οποία και διερευνά το υπερ-ηλεκτρονικό περιβάλλον μας. Ο Mad Processor πειραματίζεται με τα αναλογικά μέσα. Το όνομα Mad Processor είναι δανεισμένο από τον Mad Professor, τον διάσημο dubber, ο οποίος έφτιαχνε τις δικές του μηχανές. Η δουλειά του κεντράρει στην πρακτική του  «circuit bending» και του video hacking. Enerzion και Mad Processor, από κοινού παρουσιάζουν μια υπνωτιστική και χαοτική noise εμπειρία, που διακόπτεται από θραύσματα πραγματικότητας.

http://cargocollective.com/loic-comment

23:00 Spells Disaster (Juan Duarte),  (MX/DE)
Παρουσιάζει performance με live visuals, που βασίζεται σε ηχητικές αλληλεπιδράσεις μουσικών οργάνων και προσομοιώσεων σε υπολογιστικά περιβάλλοντα, ενώ αναπτύσσει περαιτέρω την έννοια του Cognitive Enactment -εισηγμένη από τον Chris Salter – για να περιγράψει τη σχέση οικολογίας ανάμεσα στον χρήστη, τη διεπαφή και το περιβάλλον. Στο επίκεντρο του καλλιτέχνη βρίσκονται οι αλληλεπιδράσεις ως εργαλείο για πρωτότυπα καλλιτεχνικά πειράματα. Αξιοποιεί ψηφιακές και αναλογικές πλατφόρμες για να μετασχηματίσει ηχητικά και οπτικά υλικά. Οι ηχητικές εμπειρίες του δημόσιου χώρου μπορούν να προσφέρουν μια ευκαιρία για μια λαϊκή και πολιτισμική προσέγγιση στην τεχνολογική εξερεύνηση.

http://juanduarteregino.com/Enactment

00:00 Γιώργης Σακελλαρίου, (GR)
Συνθέτης πειραματικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής. Παρουσιάζει μια εμβυθιστική ηχητική performance.  Από το 2003 κυκλοφορεί albums διεθνώς (σόλο και συνεργασίες), ενώ συνθέτει μουσική για μικρού μήκους ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, διοργανώνει εργαστήρια και παρουσιάζει συνεχώς τη μουσική του σε όλο τον κόσμο. Η πρακτική του επικεντρώνεται στην κοινοτική εμπειρία ακρόασης και στην επικοινωνία μεταξύ συνθέτη, ακροατηρίου, χώρου. Παρουσιάζει τη μουσική του σε απόλυτο σκοτάδι, επιχειρώντας την κατασκευή μιας ολοκληρωμένης και εμβυθιστικής ηχητικής εμπειρίας. Είναι μέλος του Αθηναϊκού Κέντρου Ερευνών Σύγχρονης Μουσικής και του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής. Από το 2004 επιμελείται  την ετικέτα Echomusic.

https://mechaorga.wordpress.com/

01:00 Ash Magician (Liam Goodacre), (UK/US)
Καθηγητής φιλοσοφίας και σχεδιαστής λογισμικού και ηλεκτρονικός μουσικός. Έχει περάσει τρία χρόνια δημιουργώντας το sequencer Context, το οποίο χρησιμοποιεί για να συνθέσει το δικό του στυλ της αλγοριθμικής techno μουσικής, σε PD (γλώσσα προγραμματισμού ανοιχτού λογισμικού για πολυμέσα). Μεταξύ άλλων, εμπνέεται από τους: Basic Channel, Deepchord, Underworld, and John Coltrane.Η performance του εγγράφεται στο dub και την  ambient techno, με noise, bass chords, samples, και παιχνίδι με το φως.

02:00 timodufner (Timo Dufner), (DE)
Μουσικός και εικαστικός καλλιτέχνης στον τομέα των μέσων και της τεχνολογίας των πληροφοριών. Ως VJ παρουσιάζει οπτικοακουστικά live acts ενώ είναι επίσης μέλος διαφόρων ομάδων παραγωγής στην ηλεκτρονική μουσική. Ο κύριος στόχος του έργου του είναι η εκμετάλλευση των «δυσλειτουργιών» του λογισμικού, η επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο, η ζωντανή κωδικοποίηση  (live coding), ο τομέας της μηχανικής μάθησης (machine learning), καθώς και η αλληλεπίδραση ήχου και εικόνας.

03:00 Karatech (Dominik Brun) / Μανώλης Μανουσάκης / Βίκυ Μπισμπίκη, (CH) / (GR)

Karatech (Dominik Brun)
Συνθέτει μουσική, επηρεασμένος από την dark electro και τους ebm sounds ήχους. Το 1999 άρχισε να συνεργάζεται με το Pharmakon και να οργανώνει underground electro parties σε μυστικά clubs στη Σουηδία, το Βερολίνο, όπου παρουσιάζει live acts και dj sets. Ο δεύτερος δίσκος του XAOS ήταν επηρεασμένος από τους σκληρούς ρυθμούς της Αθήνας, όπου ζούσε εκείνη την περίοδο. Στο Electric Nights παρουσιάζει μια dance-able dark electro performance, με βάση τους ήχους του Monomachine (synthesizer+sequencer)  και με επιρροές από την  underground techno σκηνή της Ζυρίχης.

Μανώλης Μανουσάκης
Συνθέτης & sound artist. Σπούδασε σύνθεση και κινηματογράφο στο Columbia College Chicago στις ΗΠΑ. Το 2006 αποφοίτησε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ηλεκτροακουστική Σύνθεση, ενώ το 2016 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο DMU υπό την επίβλεψη των John Ritchards και Simon Emmerson. Έχει συνθέσει μουσική για μικρά ανσάμπλ, σόλο, ηλεκτροακουσικές εγκαταστάσεις, video art και θεάματα πολυμέσων. Έχει συνθέσει ακόμη πρωτότυπη μουσική για μουσικές, θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις. ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες μικρού μήκους. Ιδρυτικό μέλος της Medea Electronique.

Βίκυ Μπισμπίκη
Visual Artist. Στο έργο της συνδυάζει τη διαδραστική σύνθεση εικόνας σε πραγματικό χρόνο με αισθητήρες κίνησης, κάμερα και διάδραση με ήχο, για να δημιουργήσει μη γραμμικές αφηγήσεις κινούμενης εικόνας μέσω του αυτοσχεδιασμού. Είναι απόφοιτος του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Τέχνη Εικονική Πραγματικότητα και Πολυχρηστικά Συστήματα Καλλιτεχνικής Έκφρασης της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα και του Πανεπιστημίου Paris 8 στο Παρίσι. Έχει παρουσιάσει δουλειά της και έχει συμμετάσχει σε συνεργατικά έργα, παραγωγές, φεστιβάλ, πολιτιστικά και ερευνητικά έργα. Είναι μέλος της Medea Electronique.

Σάββατο 3 Μαρτίου

21:00 Owlbites (Θάνος Φωτιάδης),  (GR/NL)
Μετά την αποφοίτησή του ως συνθέτης από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (2003) και ως κλασικός πιανίστας από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (2004), συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο της Ουτρέχτης για το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (2007). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στις Κάτω Χώρες συνεργάστηκε στενά με πολλούς καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Μουσικής Τεχνολογίας. Τα επόμενα χρόνια  συνέχισε ως σολίστ πιανίστας ερμηνεύοντας τη μουσική των John Cage, Morton Feldman, Steve Reich. Ως μέλος συγκροτημάτων του noise-rock και του post-metal, έχει περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει επικεντρωθεί στο έργο του Owlbites, το οποίο και θα παρουσιάσει στο Electric Nights,  ένα πειραματικό  ambient/drone project, όπου συνδυάζει το ενδιαφέρον του για τον μουσικό πειραματισμό με την ψυχολογία. Ζει και εργάζεται στην Ουτρέχτη.

https://owlbites.bandcamp.com/

22:00 Miloš Cathals (Κυριάκος Χαραλαμπίδης / Giuluano Anzani / Χρήστος Λούπης / Michele Abolaffio), (GR/IT)
Αυτοσχεδιαστικό κουαρτέτο αφιερωμένο στις έννοιες της ανατροφοδότησης, της συνέργειας και της αυτο-οργάνωσης. Αποτελείται από τέσσερα διασυνδεδεμένα συστήματα, καθένα από τα οποία φέρνει στο τραπέζι ένα διαφορετικό εύρος ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής:  βιοαισθητήρες, modular synthesisers, στοχαστικοί αλγόριθμοι ενσωματώνονται σε ένα μεγαλύτερο σύστημα. Οι επιλογές του κάθε στοιχείου οδηγούν σε αλλαγές που μεταμορφώνουν τη συμπεριφορά του συστήματος, προκαλώντας τα υπόλοιπα στοιχεία να αλλάξουν ή να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Το έργο ξεκίνησε το 2015 ως πλατφόρμα έρευνας, ανταλλαγής, εξερεύνησης, σε ένα συνεργατικό περιβάλλον. Τον Οκτώβριο του 2017 το κουαρτέτο έλαβε τιμητική αναφορά από τη Matera / Intermedia στην Ιταλία και την υποστήριξη της Creative Industries NL

23:00 Static Ex Static (Jørgen Teller), (DK)
Hλεκτρικός κιθαρίστας, τραγουδιστής, ηλεκτρονικός μουσικός και performer, με σημαίνουσα πορεία. Έχει κυκλοφορήσει δίσκους, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με άλλους σημαντικούς Δανούς μουσικούς. Έργα του έχουν παρουσιαστεί ζωντανά από συγκροτήματα και ensembles: Tzarina Q Cut, 21st Guitars, David Thomas & Foreigners, JeSo, Capote, The Ghettoblaster Ensemble, Jazz’n’Noise Ensemble, Jørgen Teller & The Empty Stairs, Static Teller. Στο Electric Nights 2018 παρουσιάζει την performance Elevator Diaries from Athens,  ένα “ημερολόγιο” από το residency του στο Κ.Σ.Υ.Μ.Ε (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) το 2017.

http://www.jorgenteller.dk/STATICTELLER.html

00:00 Emmanuelle Gibello, (FR)
Το μουσικό έργο της δημιουργεί μια εμπειρία ακρόασης που είναι κοντά σε εκείνη του πραγματικού κόσμου. Έχει επίσης εφεύρει νέα όργανα σε ένα πνεύμα DIY, όπως το FONOF * το οποίο παίζεται με μαγνήτες και το Molf *, έναν χαοτικό controller. Το νέο της έργο Far behind I left my jasmin είναι προϊόν  συνεντεύξεων με Σύρους πρόσφυγες διανοούμενους ακτιβιστές από τη Δαμασκό, οι ερωτήσεις που τους ζητήθηκαν αφορούν τις καλές αναμνήσεις τους για την εποχή  πριν από τον πόλεμο. Η εν λόγω performance θα μεταδοθεί επίσης ως ωτοκυμαντέρ στο γαλλικό ραδιόφωνο France Culture την άνοιξη του 2018, ενώ θα παρουσιαστεί και ως ηχητική εγκατάσταση.

01:00 MichalisVv (Μιχάλης Βαρδακάς), (GR)
Ο Μιχάλης Βαρδακάς ασχολείται  με τη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής, κυρίως χορευτικής, δουλεύοντας σχεδόν αποκλειστικά με τη γλώσσα προγραμματισμού σύνθεσης ήχου supercollider.

https://soundcloud.com/michalisvv

02:00 Formuls (James Doodley), (UK)
Ψηφιακός καλλιτέχνης με έδρα το Birmingham. Σχεδιάζοντας οπτικοακουστικές αλληλεπιδράσεις, εξετάζει τον συνδυασμό των ηχητικών, οπτικών και περιβαλλοντικών στοιχείων για τη δημιουργία νέων μορφών. Τα επιμέρους συστατικά του έργου του παίζουν με το όριο μεταξύ αυτονομίας και συγχρονισμού, αποκαλύπτοντας τις κρυμμένες συνδέσεις και δημιουργώντας ένα μετα-περιβάλλον. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί διεθνώς σε φεστιβάλ όπως: SPECTRA (MY), SonADA (UK), Electric Nights (GR), Slingshot (US). Τα πρόσφατα έργα  του περιλαμβάνουν το formuls μια αλγοριθμικά ελεγχόμενη performance, το διαδραστικό έργο #medianatures που εξετάζει την αυξανόμενη εξάρτησή μας από την τεχνολογία και τις μελλοντικές οικολογικές επιπτώσεις.  Επί του παρόντος είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο ερευνητικό εργαστήριο Integra Lab, εστιάζοντας στον σχεδιασμό της μουσικής αλληλεπίδρασης.

https://formuls.bandcamp.com/

03:00 Antidröm (Tim Bayley),  (UK)
Μουσικός της ηλεκτρονικής σκηνής με έδρα το Λονδίνο, ενδιαφέρεται για τη διασύνδεση μεταξύ της τεχνολογίας, της μουσικής και της ανθρώπινης αντίδρασης. Μέσω ενός μακροχρόνιου ενδιαφέροντος για την τεχνολογία, ο Antidröm έχει αποκτήσει και δημιούργησε πλήθος synthesizers. Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής μουσικής του, οι υφές των ήχων μπορούν συχνά να προκαλέσουν μια συναισθηματική αντίδραση. Η δημιουργική παραγωγή του Antidröm επιδιώκει τη δημιουργία αυτών των συναισθηματικών υφών, αποχρώσεων, αντιδράσεων. Ενώ επιθυμεί με το έργο του την εξερεύνηση του «απόκρυφου» διαμέσου της ηλεκτρονικής μουσικής και των  οπτικοακουστικών μέσων.

 

+2

 

 

Όπως τις προηγούμενες χρονιές, στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιούνται δύο εργαστήρια μουσικής τεχνολογίας.

Εργαστήριο Ι

Context:
Advanced Sequencing with Pure Data
Με τον Liam Goodacre, Σάββατο 3 Μαρτίου / 12.00-16.00

To Context είναι ένα modular sequencer για PD, που επιτρέπει στους χρήστες του να δημιουργήσουν sequencing περιβάλλοντα. Μουσικές συνθέσεις δημιουργούνται επίσης μέσα από ένα Context network, όπου ποικίλες ενότητες περιεχομένου συνδέονται. Τα Context networks μπορούν και ενσωματώνουν τη γραμμική, τυχαία, δομική και λογική συμπεριφορά με οποιονδήποτε τρόπο επιλέγει ο χρήστης, καθιστώντας τα εξαιρετικά ευέλικτες πλατφόρμες μουσικής σύνθεσης.

Το εργαστήριο διδάσκει τους τρόπους σύνθεσης μουσικής με τη χρήση του Context. Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη generative music και το Pd. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το laptop τους, έχοντας προηγουμένως εγκαταστήσει το Pd Vanilla (0.47 ή πιο πρόσφατο).

Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου μπορούν να κατεβάσουν Pure Data στο παρακάτω link: http://puredata.info/downloads/pure-data

Περισσότερα:
https://contextsequencer.files.wordpress.com/2016/11/goodacre-context.pdf http://musicalmetacreation.org/buddydrive/file/goodacre/

Εργαστήριο ΙΙ

microMonsters:
Κατασκευάζω και προγραμματίζω ένα μουσικό τερατάκι
Με την  Ιωάννα-Μυρτώ Χατζηγεωργίου , Σάββατο 3 Μαρτίου / 11.00

Πώς μοιάζει ένα μικρό μουσικό τερατάκι; Τι ήχους κάνει όταν το ακουμπώ; Τι σημαίνει κώδικας; Τι εντολές να δώσω για να αναβοσβήσω τα φώτα; Στο εργαστήριο τα παιδιά  έχουν την ευκαιρία να φανταστούν για να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν χρησιμοποιώντας τις εκπαιδευτικές ηλεκτρονικές πλακέτες BBC-microbit. Χρησιμοποιώντας βασικές έννοιες προγραμματισμού για να δημιουργήσουν εικαστικές και μουσικές δημιουργίες.

Κατάλληλο για ηλικίες 10-14 ετών.


 

ΒΟΟΖΕ
Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα
(Τηλ: 211 40 53 733)

Τιμή εισιτηρίου: ημερήσιο 5€ και ενιαίο (για τις δύο μέρες) 8€
Για τα εργαστήρια: Κόστος συμμετοχής για κάθε εργαστήριο: 30€
Πληροφορίες – κρατήσεις: workshops@medeaelectronique.com


ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Α Σ Σ Ο Δ Υ Ο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πλατφόρμα μάχης για την επανοικειοποίηση του ρεμβασμού.