10 σημειώσεις που δεν θέλησαν την ενότητα

1. Το θέμα της διαμάχης μεταξύ Ισπανίας και Καταλονίας δεν απορρέει μονάχα από ζητήματα οικονομίστικα. Η ισπανική ελίτ είναι θιγμένη. Διαποτισμένη με μια μανία εκδίκησης σε ό,τι προσβάλλει το οικογενειακό της δίκαιο. Σε ό,τι δεν τηρεί την ιστορική ομερτά, σε ό,τι αρνείται την συνυπευθυνότητα πάνω σε ένα αμαρτωλό παρελθόν που κάθε εθνότητα οφείλει να φέρει. Και οφείλει να το φέρει γιατί ειδάλλως θα είχε συντριβεί πριν προλάβει να σχηματοποιηθεί σε έθνος κράτος.

2. Εκτός των άλλων, το πολιτικό θράσος των καταλανών περί απόσχισης απορρέει πολιτισμικά από την συλλογική υπεροχή τους στον μοντερνισμό. Αν ο Μιρό και ο Νταλί δεν ήταν καταλανοί η τάση απόσχισης θα αποτελούσε αίτημα μιας λαϊκίστικης μειοψηφίας. Τώρα εκπορεύεται από την αστική τάξη.

3. Το μέγεθος της βίας που εξαπέλυσε η κεντρική εξουσία της Ισπανίας μετατόπισε το αίτημα της απόσχισης σε αίτημα για δημοκρατία και δικαίωμα ψήφου. Δημοκρατία είναι το μοναρχικό πολίτευμα που δεν σε αφήνει να καθορίσεις τη δημοκρατία σου.

4. Άλλωστε ο ερντογανισμός της Ευρώπης είναι εδώ. Ήταν πάντα εδώ όταν χρειαζόταν. Η καταγωγή του Ραχόϊ βαστάει από κείνο το χέρι που τράβηξε τη σκανδάλη και πυροβόλησε το Λόρκα.

5. Η δημοκρατία του 21ου αιώνα είναι ένας φασισμός που αντικατέστησε το τανκ με το τακτ.

6. Η Καταλονία υπερασπίστηκε άθελά της την Ευρώπη, η Ισπανία την άεθνη καταστολή.

7. Βέβαια, η έκταση της καταστολής σε πανκαταλανικό επίπεδο λειτούργησε σε επίπεδο ψυχικό ως μια εισβολή, δικαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την εξωϊσπανική αναφορά των καταλανών.

8. Το αίτημα ανεξαρτητοποίησης επικυρώθηκε συγκρουσιακά με όρκους αίματος. Πέσαν οι υπογραφές με γκλοπ.

9. Διότι η αντίσταση των καταλανών στην ισπανική βία οικοδόμησε τη νέα καταλανική μυθολογία, της χάρισε την ημέρα της εθνικής της εορτής. Την αργία του μελλοντικού κράτους της.

10. Χαίρε ανεξάρτητη Καταλονία! Και στα δικά σου εύχομαι.