Πριν από τριάντα χρόνια η πιθανότητα ο ανθρώπινος πολιτισμός να είναι μόνος στο σύμπαν φάνταζε απόλυτη στην επιστημονική κοινότητα. Στις μέρες μας αυτή η αντίληψη αρχίζει να χάνει την κυριαρχία της και λέξεις όπως εξωγήινος πολιτισμός ή διαστημόπλοιο σχηματίζονται όλο και πιο αβίαστα σε επίσημα επιστημονικά χείλη. Ίσως το γεγονός αυτό να οφείλεται στην αδυναμία ερμηνείας των νέων δεδομένων που λαμβάνονται, όπως ακριβώς συνέβη, και συνεχίζει να συμβαίνει, με το μυστηριώδες αντικείμενο που κατέγραψε τον Οκτώβριο το τηλεσκόπιο Pan-STARRS στη Χαβάη. Το όνομα που του δόθηκε είναι Oumuamua, που στη γλώσσα της Χαβάης σημαίνει «αγγελιοφόρος από μακριά». Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι είναι κομήτης και μία εβδομάδα αργότερα κατατάχθηκε εκ νέου στους αστεροειδείς. Πριν λίγες μέρες άρχισαν να γίνονται περίεργες υποθέσεις για την προέλευση του βαθυκόκκινου αυτού αντικειμένου.

Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι ένας διαστρικός επισκέπτης θα έμπαινε κάποια στιγμή στη γειτονιά μας, αλλά όχι κάτι τέτοιο και ούτε με αυτόν τον τρόπο. 

Καταρχάς είναι τόσο επιμήκης και μακρόστενος, που ως σχήμα δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί ποτέ στο Ηλιακό Σύστημα, αν εξαιρέσεις βέβαια τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, γεγονός που έχει εξάψει τη φαντασία για το μικρό ενδεχόμενο της μη φυσικής προέλευσής του. Το μήκος του υπολογίζεται τουλάχιστον στα 400 μέτρα και το πλάτος του τουλάχιστον στα 40 μέτρα. Όπως υποστηρίχθηκε, το σχήμα του είναι πολύ παράξενο για έναν κοινό βράχο και ιδανικό για κάποιο διαστημικό πλοίο. Επίσης η υψηλή εκκεντρότητα του Οουμουαμούα, η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί ποτέ, δείχνει ότι δεν επηρεάζεται από την βαρύτητα του Ηλιακού Συστήματος και ότι προφανώς είναι ένα σώμα από το διαστρικό διάστημα με υψηλή ταχύτητα εισόδου, άνω των 60.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το γεγονός αυτό ενισχύεται και από την μη δημιουργία ουράς. “Αυτή είναι η πιο ακραία τροχιά που έχω δει ποτέ”, δήλωσε σε ανακοίνωση της NASA ο Davide Farnocchia, επιστήμονας του Κέντρου για τις μελέτες αντικειμένων κοντά στην Γη, στο εργαστήριο Jet Propulsion. “Πηγαίνει υπερβολικά γρήγορα και με τέτοια τροχιά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό το αντικείμενο οδεύει εκτός Ηλιακού Συστήματος και δεν επιστρέφει”. Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι ένας διαστρικός επισκέπτης θα έμπαινε κάποια στιγμή στη γειτονιά μας, αλλά όχι κάτι τέτοιο και ούτε με αυτόν τον τρόπο.

Ο Avi Loeb, πρόεδρος του τμήματος αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος κόκκινος αστεροειδής εμφανίζει την προοπτική να αποκαλύψει τελικά αν η ανθρωπότητα είναι μόνη στο σύμπαν, θεωρώντας πως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κάνουμε λόγο για ένα αεροσκάφος άλλου πολιτισμού και τεχνολογίας. “Όσο περισσότερο μελετάω αυτό το αντικείμενο, τόσο πιο ασυνήθιστο φαίνεται και με κάνει να αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να είναι ένα τεχνητό δειγματοληπτικό όχημα που στάλθηκε από έναν ξένο πολιτισμό”, δήλωσε ο Avi Loeb.

Γραφιστική απεικόνιση του περάσματος του Oumuamua από το Ηλιακό Σύστημα.

Για τον λόγο αυτό πριν λίγες ώρες έγινε γνωστή η εμπλοκή του ρώσου δισεκατομμυριούχου Yuri Milner στην υπόθεση Oumuamua. Ο Μίλνερ είναι υπεύθυνος για το Breakthrough Listen που ξεκίνησε το 2015, ένα πρότζεκτ 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που αναζητά την ύπαρξη εξωγήινης νοήμονος ζωής. Το Breakthrough Listen ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει άμεσα να αναζητά ίχνη ραδιοσήματος και επικοινωνίας από τον αινιγματικό επισκέπτη, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Γκριν Μπανκ στη Δυτική Βιρτζίνια. Παρόλο που το τσιγαρόμορφο αντικείμενο βρίσκεται σε διπλάσια απόσταση απ’ ό,τι η Γη από τον Ήλιο, το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, χρησιμοποιώντας τέσσερα διαφορετικά είδη ραδιοσυχνοτήτων, είναι σε θέση να συλλάβει τα ραδιοκύματα ακόμη κι από ένα κινητό τηλέφωνο σε τέτοια απόσταση. «Εάν ο Oumuamua στέλνει σήματα, θα τα ακούσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά «και θα το γνωστοποιήσουμε αμέσως».

Σε κάθε περίπτωση η επιβεβαίωση πως ο Oumuamua είναι αντικείμενο τεχνητής προελεύσεως και όχι απλώς ένα ιδιότροπο συντρίμμι ή  «σκουπίδι» από το σύμπαν, παραμένει ελάχιστη. Μα το ελάχιστο για κάτι τόσο θεμελιώδες είναι ένα σημαντικό μέγεθος. Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει διάχυτη αμηχανία. Η παρατήρηση ξεκινάει στις 13 Δεκέμβρη. Σύντομα θα έρθουν τα νεότερα.

 


Να τονίσουμε πως όλες οι επίσημες φωτογραφίες του Οουμουαμούα που κυκλοφορούν αποτελούν φανταστικές απεικονίσεις του, που στηρίζονται στις περιγραφές που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα. Άλλωστε οι επιστημονικές περιγραφές έχουν προκύψει από την επεξεργασία δεδομένων αντανάκλασης του φωτός επάνω του και όχι από την καθαρή επαφή του φακού. Να μας επιτρέψετε λοιπόν κι εμάς τη δικιά μας απεικόνιση, μια ζαβολιά δια χειρός γιώργου δομιανού.