Το Pugnant Film Series σε συνεργασία με το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συστήνει μια μυστική κινηματογραφική λέσχη με τίτλο “Cinema Suicide: 201 ώρες ζόφου“, όπου θα προβληθεί μια ανθολογία ταινιών με επίκεντρο την πράξη της αυτοχειρίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι να φωτιστεί η ιδιαίτερη ζωη των ατόμων-αυτόχειρων, άλλωστε τι παράλογο θα ήταν να προσπαθήσει κανείς να φωτίσει ένα άστρο! Σκοπός είναι να προσεγγίσουμε μέσα απ’ τον κινηματογράφο το γεγονός της αυτοχειρίας και τα περιχωρά της πράξης αυτής, τα κίνητρα, τα συναισθήματα, τον ψυχισμό. Όχι από τη μεριά του αναλυτή και της ανάλυσης, αλλά από τη μεριά της συγκίνησης, και συνεπώς της συμμετοχής και γιατί όχι της ταύτισης.

Με θράσος, ή γενικευμένη λιτότητα, θα ισχυριζόμουν ότι ο αυτόχειρας είναι το άτομο που δεν μπορεί να βρει κατοικία σ’ αυτόν τον κόσμο, το άτομο που διερωτάται συνεχώς “τι κάνω εγώ εδώ;” κι ότι με την πράξη της αυτοχειρίας απαιτεί μία επανένωση με το «ανήκειν». Αν αντιστρέψω την παραπάνω πρόταση, θα συμπεράνουμε ότι η συγκολητική ουσία του κόσμου πάει χάλασε, κι ότι ο κόσμος που θα μας κρατούσε στα σπλάχνα του τόσο ως άτομα, όσο και ως κοινωνίες, έχει ήδη αποτύχει.

To Pugnant Film Series προτείνει ένα πρόγραμμα ταινιών που καθόλου δε συνηγορεί με τις ιδέες που θέλουν την αυτοκαταστροφική προσωπικότητα εξ’ ορισμού ως μια προβληματική ή δυσλειτουργική προσωπικότητα. Αντιθέτως, μέσω των ταινιών που θα προβληθούν, θα επιχειρήσουμε να αφουγκραστούμε τον ψυχισμό της πράξης της αυτοχειρίας και των υποκειμένων της, με την αμεσότητα που ακούμε, ας πούμε, το επίμονο στάξιμο της βρύσης στο διπλανό δωμάτιο.


Ο μόνος τρόπος για να μάθετε ποια ταινία θα προβληθεί
είναι να ‘ρθείτε να τη δείτε.

 

Οι προβολές γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος των εκδηλώσεων του Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το «Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας». Για την επιβίωση του χώρου και την μακροημέρευση των εκδηλώσεων, είναι επιθυμητή η συνεισφορά των 2 ευρώ, κατά την είσοδό σας.

Αν θέλετε να γίνετε μέλος της μυστικής κινηματογραφικής λέσχης CINEMA SUICIDE: 201 ΩΡΕΣ ΖΟΦΟΥ, δεν έχετε παρά να στείλετε ένα e-mail στο pugnantfilmseries @ gmail.com.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Γιώργος Ευθυμίου ζει στην Αθήνα. Κάνει ταινίες από το 2011. Βλέπει, παίζει, γράφει, διαβάζει (https://kioythings.blogspot.gr). Με το Pugnant Film Series διοργανώνει προβολές του παγκόσμιου ανεξάρτητου κινηματογράφου από το 2017. Όποιος κι αν είναι ο χώρος είναι αουτσάιντερ.