Το 1993 εκδίδεται Το βιβλίο της Μαριάννας του Ηλία Λάγιου. Το τελευταίο ποίημα του βιβλίου αποτελεί ένα σονέτο λειψό, κομματιασμένο, γεμάτο λεκτικά κενά. Η πρώτη, δίκαιη, εντύπωση που σου δημιουργείται είναι πως πρόκειται για ένα σονέτο ατελές. Η δεύτερη, περισσότερο βιωματική, σε υποψιάζει πως πρώτα το γέννησε καθ’ ολοκληρίαν κι έπειτα άρχισε να αφαιρεί σάρκες από το ποίημα. Ήθελε άραγε κάτι να κρύψει; Ήθελε να συμβολίσει τη νοσηρότητα; Να τονίσει την ελλειπτικότητα μιας σχέσης; ενός παρόντος;
Ατέρμονη η σειρά των υποθέσεων, ίσως και φιλολογικά άκαρπη, σίγουρα φιλολογικά άκαρπη εδώ, οπότε ας τελειώνουμε με την εξής μία: το σονέτο αυτό μεταβάλλεται στις αδιασάφητες μέρες που ζούμε σε ένα κρίσιμο όχημα για μια ποιητική άσκηση που διαθέτει προσανατολισμό τόξου και στόχευση βέλους. Σκύβουμε πάνω του και συμπληρώνουμε τα κενά, εξασκούμαστε χωρίς να απολέσουμε τη χαρά του παιχνιδιού που τόσο λάτρευε αναμφισβήτητα κι ο ίδιος. Κι έτσι ακριβώς επιλέγουμε να τιμήσουμε έμπρακτα τα 59α γενέθλια ενός εκ των δεινότερων ανανεωτών της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.

«Ο προ εμού τοξεύει, εγώ η χορδή,
κι εσείς για πουθενά σταλμένο βέλος»
 

Η επιλογή των ποιητών και ποιητριών που συμμετέχουν στον πειραματισμό και συμπαράγουν την ενότητα μνήμης, είναι καθαρά ενδεικτική μα και συμβολικά στοχευμένη έτσι ώστε να ενσωματώνει αρκετά ετερόκλητους δημιουργούς, διαφόρων ποιοτήτων και εμπειριών, συνενώνοντας ανομοιογενείς τάσεις, και διαπλαταίνοντας συνάμα το εύρος του εγχειρήματος χωρίς κίνδυνο εκτροπής καθότι το όλον βρίσκεται υπό τη σκέπη μιας Λάγειας ειρήνευσης.

Ανακεφαλαιώνοντας για τα καλά: ο Ευγένιος Αρανίτσης έγραφε 12 χρόνια πριν πως ο Ηλίας Λάγιος όχι μόνο θα επιστρέψει αλλά «η ομιλία του μέσω των ποιημάτων που φέρουν την υπογραφή του θα γίνεται όλο και πιο παιδαγωγική». Είμαστε σύμφωνοι.

Ευχαριστούμε όσους/όσες τόλμησαν να αναμετρηθούν στην ομολογουμένως δύσκολη αυτή άσκηση αλλά και όσους/όσες δεν τα κατάφεραν.

                                                     Καλή ανάγνωση


Οργάνωση μνήμης: Σαμσών Ρακάς | Αρχική ιδέα: Πάνος Κουτούλιας | Σχεδιασμός: γιώργος δομιανός

(η ανέκδοτη φωτογραφία του Ηλία Λάγιου, είναι τραβηγμένη στις 18 Ιανουαρίου του 1999 από τον Βασίλη Γόνη.
Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χατζηιακώβου για την παραχώρηση)


ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Αθανασίου Μαρουσώ
Αντωνάκος Αντώνης
Γιαννάκη Ειρήνη
δομιανός γιώργος
Καραγιαννίδου Ειρήνη
Καραχάλιου Ράνια
Καρρά Ερίντα
Καφετζής Δημήτρης
Κουλούρη Μαρία
Κουντζάκης Βασίλης
Κουτούλιας Πάνος
Λεύκιος
Μακελάρης Γιώργος

Μακούσης Δημήτρης
Μαρδακιούπη Κατερίνα
Μαρτίνης Χρήστος
Παπακώστα Όλγα
Παπαπαναγιώτου Πάνος
Περικλέους Γιώργος
Πλησιώτης Κώστας
Πονηρού Αλίς
Ρακάς Σαμσών
Ρεούσης Κώστας
Σγουρούδης Γιάννης
Τρεκλίδης Μάξιμος

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πλατφόρμα μάχης για την επανοικειοποίηση του ρεμβασμού.